Menu

Λίβερπουλ – Φλαμένγκο. Το τρόπαιο που δεν πήρε ποτέ και τα… προηγούμενα του ‘81

Λίβερπουλ – Φλαμένγκο. Το τρόπαιο που δεν πήρε ποτέ και τα… προηγούμενα του ‘81

Δύο Βραζιλιάνοι την έστειλαν στον τελικό, απέναντι σε μία βραζιλιάνικη αντίπαλο, σε μία άτυπη ρεβάνς του 1981 στο Τόκιο. Η Λίβερπουλ χρειάστηκε τον Aλισον να κάνει εντυπωσιακές επεμβάσεις στον ημιτελικό με τη Μοντερέι, τον Φιρμίνο να χαρίσει τη νίκη στο 91ο (2-1) και πλέον, θέλει μετά από 38 χρόνια να πάρει το αίμα της πίσω για την ήττα στον τελικό του Διηπειρωτικού (1981).

Η Φλαμένγκο του Ζίκο και του Ζούνιορ είχε επικρατήσει τότε με 3-0 των «κόκκινων» του Νταλγκλίς και του Ρας. Ο Aλισον μάλιστα αντάλλαξε μηνύματα μέσω WhatsApp με τους συμπαίκτες του στην εθνική Βραζιλίας, τον Φελίπε Λουίς και τον Ζέρσον, που θα βρει αντιπάλους σήμερα στην Ντόχα του Κατάρ.

Ο Φαν Ντάικ ξεπέρασε την ίωση που τον άφησε εκτός ημιτελικού και ίσως είναι στην ενδεκάδα του Κλοπ που είπε την ατάκα της διοργάνωσης στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου των «κόκκινων»: «Αν το πάρουν εκείνοι, θα κάνουν πάρτι. Εμείς ό,τι και να γίνει θα παίξουμε με τη Λέστερ!» αναφερόμενος στον αγώνα της «Boxing Day» με τις «αλεπούδες».

Eνα είναι το δεδομένο. Oτι μετά από τρεις συνεχόμενες κατακτήσεις της Ρεάλ το τρόπαιο θ’ αλλάξει χέρια και μένει να δούμε αν θα παραμείνει για έβδομη συνεχή σεζόν στην Ευρώπη. Το 2012 μία άλλη βραζιλιάνικη ομάδα, η Κορίνθιανς, είχε νικήσει 1-0 την Τσέλσι, αλλά από τότε κυριαρχεί η Ευρώπη με τις Μπάγερν (2013), Μπαρτσελόνα (2015) και Ρεάλ.

Ο,τι και να γίνει στον τελικό, το 2019 θα αποτελεί χρονιά-ορόσημο στην ιστορία της Φλαμένγκο. Ξεκίνησε με μία τραγωδία στις 8 Φεβρουαρίου όταν ξέσπασε μεγάλη φωτιά στο αθλητικό κέντρο που στοίχισε τη ζωή σε 10 παιδιά της ακαδημίας, ηλικίας 14 έως 17 ετών. Στις 23 Νοεμβρίου στη Λίμα του Περού στον τελικό του Copa Libertadores έχανε έως το 89’ από τη Ρίβερ και νίκησε με 2-1.

Eνα 24ωρο αργότερα η ήττα της Παλμέιρας από την Γκρέμιο τής χάρισε το πρωτάθλημα Brasileirao. Είχε προηγηθεί η κατάκτηση και του Καριόκα (το τοπικό του Ρίο). Απίθανο τρεμπλ (με τρομερές ομοιότητες μ’ εκείνο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του 1999) που μόνο η θρυλική Σάντος του Πελέ το 1962 είχε πετύχει! Τότε η ομάδα του σερ Αλεξ Φέργκιουσον είχε κατακτήσει το Διηπειρωτικό (προπομπός του Μουντιάλ Συλλόγων) με 1-0 επί της Παλμέιρας στο Τόκιο, με γκολ του Ρόι Κιν.

For the record, η Φλαμένγκο μια φορά μετείχε σε Διηπειρωτικό (και το πήρε, το ’81 με τη Λίβερπουλ). Η Λίβερπουλ το έχασε και το 1984, από την Ιντεπεντιέντε, το 1978 δεν έπαιξε ποτέ ενάντια στην Μπόκα Τζούνιορς (δεν βρήκαν ημερομηνίες για να γίνουν τα ματς, διπλά τότε) και το 1977 αρνήθηκε τη συμμετοχή και την αντικατέστησε η Γκλάντμπαχ, όπως νωρίτερα ο Αγιαξ (και είχε μετάσχει ο Παναθηναϊκός).

Η Λίβερπουλ δεν ήταν καλή με τη Μοντερέι και πήρε την πρόκριση με 2-1 και γκολ του Φιρμίνο στις καθυστερήσεις, πλην Φαν Ντάικ είναι αμφίβολος και ο Βαϊνάλντουμ ενώ λείπουν Λόβρεν, Φαμπίνιο και Ματίπ. Ούτε η Φλαμένγκο ήταν καλή για 60 λεπτά ενάντια στην Αλ Χιλάλ αλλά οι αλλαγές του Ζόρζε Ζέσους άλλαξαν τον ρου του αγώνα (3-1).


Δημοσιεύτηκε στο Foxbet.gr στις 21/12/2019