Menu

Μοσιμάνε Πίτσο. Από τον Ιωνικό, βασιλιάς της Αφρικής

Μοσιμάνε Πίτσο. Από τον Ιωνικό, βασιλιάς της Αφρικής

Αλζέρ εναντίον Μαμελόντι Σάντονς στην Μπλίντα, και όχι στο Αλγέρι αφού η CAF δεν έδωσε το «ΟΚ» στο γήπεδο της USM για τη διοργάνωση. Στη φυσική της έδρα έπαιξε στον 1ο προκριματικό με τη SONIDEΡ από τη Ναμίμπια, όχι και στον 2ο όμως με την κενυατική Γκορ Μαχία, και στα δύο έκανε ευρείες νίκες και προκρίσεις.

Στα του ομίλου, η USM Αλζέρ του Μπιλέλ Ντζιρί, που απαρτίζεται μόνο από ντόπιους συν τον διεθνή Λίβυο φορ Ελαφί, ξεκίνησε με 1-1 στην Μπλίντα με τη Γουιντάντ, δεχόμενη την ισοφάριση στο 89’, κι ακολούθησε ίδιο αποτέλεσμα που απέσπασε στη Λουάντα της Αγκόλας από την Ατλέτικο. Η νοτιοαφρικανική Μαμελόντι εκκίνησε με 3-0 επί των Αγκολέζων στην Πρετόρια και ακολούθως πήρε 0-0 στην Καζαμπλάνκα. Το ρόστερ της έχει και Ουρουγουανούς, και Βραζιλιάνο, και Κολομβιανό, γενικώς τα τελευταία χρόνια γιγαντώνεται ως… οργανισμός. Στα προκριματικά φέτος απέκλεισε αρχικά την Κοτ’ Ντ’ Ορ από τις Σεϋχέλλες με… 11-1 και 5-0 και κατόπιν την κογκολέζικη AS Οτοχό με 4-0 στο πρώτο και… αναίμακτη ήττα 2-1 στη ρεβάνς.

Ευλόγως κρίσιμο, για την πρόκριση, το σημερινό, καίτοι απομένουν κατόπιν άλλες τρεις αγωνιστικές.

Προπονητής από το 2012 στη Μαμελόντι είναι φυσικά ο Μοσιμάνε Πίτσο, άλλοτε σταρ του Ιωνικού (1989-95)! Μεγάλη προσωπικότητα ο Πίτσο πλέον, στα τέλη της δεκαετίας του ’80 όταν ο Ιωνικός τέσταρε μία φουρνιά παικτών από την Αφρική, εκείνος που ξεχώρισε ήταν ο 25χρονος μέσος της Μαμέλοντι. Ο Πίτσο έμεινε για έξι σεζόν (1989-1995) στην ομάδα της Νίκαιας και εξελίχθηκε σε έναν από τους κορυφαίους παίκτες στην ιστορία του συλλόγου ενώ χρίστηκε και διεθνής. Ο Πίτσο το 2001, σε ηλικία 37 ετών ξεκίνησε την προπονητική καριέρα του και το 2016 η Μαμέλοντι Σάντονς πανηγύρισε την κατάκτηση του αφρικανικού Champions League.

Στα της παράδοσης, πρώτη φορά συναντιούνται οι δύο σύλλογοι. Η USM υποδέχθηκε άλλες δύο φορές στο παρελθόν Νοτιοαφρικανούς και τους νίκησε (2-1 τους Ορλάντο Πάιροτς το ’97 και με το ίδιο σκορ τη Σούπερσπορ Γιουνάιτεντ το ’04), πρώτη φορά η Μαμελόντι παίζει με Αλγερινούς. Βασικά… δεύτερη αλλά δεν μέτρησε ποτέ: το 2016 ήταν σε όμιλο μαζί με τη Σετίφ, στην πρεμιέρα όμως (κι ενώ η Μαμελόντι προηγούνταν με 2-0 στο 63’) οι οπαδοί μπούκαραν στο γήπεδο, το ματς διεκόπη και η Σετίφ αποβλήθηκε.

Βάσει φόρμας, η Μαμελόντι έχασε αρχικά έδαφος στην εγχώρια ABSA Premiership, ούσα στο -7 από τους Κάιζερ Τσιφς αλλά έχει δρόμο ακόμη, «τρέχει» αήττητο οκτώ αγώνων στα επίσημα αλλά έχει επτά ματς και… δυόμισι χρόνια να κάνει διπλό στη φάση των ομίλων του CAFCL, ήτοι από το 1-0 επί της αδύναμης αιθιοπιανής Σεντ Τζορτζ τον Ιούλιο του 2017. Η Αλζέρ είναι επίσης 2η, στην αλγερινή Ligue 1, δύο βαθμούς πίσω από την Μπελουιζντάντ ενώ έχει μόνο μια νίκη στα τελευταία έξι επίσημα. Εκτός ο μέσος Κοέτσε και αμφίβολοι ο στόπερ Λεμπούσα και ο Ουρουγουανός φορ Αφόνσο στη Μαμελόντι, αμφίβολος ο βασικός φορ Ελαφί στην Αλζέρ που χτύπησε στην προπόνηση.


Δημοσιεύτηκε στο Foxbet.gr στις 28/12/2019