Menu

Μουρίνιο VS Λίβερπουλ. Η αδράστεια νέμεσις του Ζοσέ…

Μουρίνιο VS Λίβερπουλ.  Η αδράστεια νέμεσις του Ζοσέ...

Ενα από τα βρετανικά ανέκδοτα είναι πως το μεγαλύτερο ντέρμπι της Premier League των τελευταίων ετών είναι, ετησίως, όποτε ο Ζοσέ Μουρίνιο συναντά τη Λίβερπουλ. Και όντως, είναι μια αντιπαράθεση με τη δική της ιστορία, η οποία εξελίσσεται συν το χρόνω: επόμενο… κεφάλαιο απόψε, στην υποδοχή της πρωταθλήτριας Ευρώπης από την Τότεναμ.

Την τρίτη διαφορετική ομάδα που προπονεί στο Νησί ο Special One, ο οποίος σε ανύποπτο χρόνο, ενόσω μεγαλουργούσε στην Πόρτο, είχε αποκαλύψει πως ένα από τα μεγάλα του όνειρα ήταν να εργαστεί ως τεχνικός στο «Ανφιλντ». Πλέον όμως, τούτο δείχνει απίθανο, ειδικά με τις σχέσεις… οργής που έχει ο ίδιος δημιουργήσει με τους οπαδούς της Λίβερπουλ. Λέγεται ωστόσο ότι το 2004, μετά την Πόρτο, η Λίβερπουλ ήταν αυτή που απέρριψε τον Ζοσέ και ο Μουρίνιο αποδέχθηκε τα ρούβλια του Ρομάν Αμπραμόβιτς.

Εκτοτε, ο Πορτογάλος και οι «κόκκινοι» αντάμωσαν 28 φορές. Απολογισμός; 12-9-7 για τον Μουρίνιο σε όλα, επιμέρους είναι 9-5-3 στο πρωτάθλημα και 1-3-2 στο Champions League, όπου κι εκεί έγραψαν τη δική τους ιστορία στην αντιπαράθεση.

Και τι να πρωτοθυμηθείς; Μια σελίδα έγραψα σήμερα στη «Sportday» και… έκοψα τα μισά για να χωρέσουν. Επιγραμματικά, σε τούτη τη γωνιά λοιπόν για την «αδράστεια νέμεσις» του Μουρίνιο, φράση για όσους ήταν ευτυχισμένοι, δυστύχησαν ελέω… θείας δίκης.

❗ Τον Φεβρουάριο του 2005 αντάμωσαν στο Κάρντιφ, στον τελικό του Λιγκ Καπ, με την Τσέλσι να το κατακτά με 3-2 στην παράταση με αυτογκόλ του Τζέραρντ στο 79’ και γκολ των Ντρογκμπά στο 107’ και Κέζμαν στο 112’. Τι έμεινε όμως; Ο πανηγυρισμός του Μουρίνιο τη στιγμή του αυτογκόλ καθώς στράφηκε προς τους οπαδούς της Λίβερπουλ, κάνοντάς τους νόημα να… σωπάσουν. Εκτοτε, ήταν persona non grata στο «Ανφιλντ»…

Μουρίνιο VS Λίβερπουλ.  Η αδράστεια νέμεσις του Ζοσέ...

❗ Δύο μήνες μετά, στα ημιτελικά του Champions League, ο Ζοσέ πάει (μετά την Πόρτο) για ένα απίθανο repeat: 0-0 στο «Στάμφορντ Μπριτζ», 1-0 στο «Ανφιλντ» με γκολ του Λουίς Γκαρσία στο 4’ που περνά οριακά τη γραμμή, «μας έκλεψαν απόψε» ωρυόταν μετά ο Μουρίνιο.

❗ Δύο χρόνια μετά, 2007, ξανά στα ημιτελικά οι δύο τους, ξανά το πρώτο στο Λονδίνο. 1-0 η Τσέλσι με Τζο Κόουλ, 1-0 η Λίβερπουλ στη ρεβάνς με  γκολ του Αγκερ, η πρόκριση κρίνεται στα πέναλτι όπου Ρόμπεν και Γκέρεμι αστοχούν. Ο Μουρίνιο, που έχει κατακτήσει το Champions League με την Πόρτο και την Ιντερ, είδε δις τη Λίβερπουλ να του στερεί τον τελικό με την Τσέλσι…

❗ Ο Μουρίνιο έλειψε για έξι χρόνια από την Τσέλσι. Οντως σε Ιντερ και Ρεάλ Μαδρίτης ουδέποτε αντάμωσε με τη Λίβερπουλ. Μετά την επάνοδό του, το ’13, η μόνη του ήττα από τους «κόκκινους» ήταν στις 31 Οκτωβρίου του ’15 με 3-1 στο Λονδίνο και, λίγο αργότερα, απολύθηκε. Ξανά Δεκέμβρη, αλλά του 2018, απολύθηκε, ξανά μετά από ήττα από τη Λίβερπουλ (3-1 στο «Ανφιλντ» αλλά από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ…

❗ Η ιστορία γράφει ότι η Λίβερπουλ, μετά από 30 χρόνια, θα πάρει (ας μη στρουθοκαμηλίζουμε) το πρωτάθλημα.

Μουρίνιο VS Λίβερπουλ.  Η αδράστεια νέμεσις του Ζοσέ...

Και η ιστορία έγραψε ότι στις 27 Απριλίου 2014 η Τσέλσι του Μουρίνιο, μαζί με το αλήστου μνήμης… γλίστρημα του Στίβεν Τζέραρντ στο μέσον του γηπέδου, στέρησαν από τη Λίβερπουλ ένα μάλλον βέβαιο τίτλο, χάρη στα γκολ των Ντεμπά Μπα και Βίλιαν καίτοι ο Μουρίνιο είχε αφήσει Αζάρ, Τσεχ και Τέρι εκτός (ενόψει της ρεβάνς με την Ατλέτικο) και βασικός ξεκινούσε για πρώτη φορα ο 21χρονος… Μοχάμεντ Σαλάχ!

??????? Στα… του σήμερα, η αήττητη από τις 3 Ιανουαρίου… πέρυσι, στο πρωτάθλημα, Λίβερπουλ, παίζει στο Λονδίνο με μια Τότεναμ που ακόμη αναζητά αγωνιστική ταυτότητα επί ημερών Ζοσέ Μουρίνιο, ο οποίος έχασε και τον Σισοκό μετά τους τραυματίες Κέιν, Ρόουζ, Ντεμπελέ.  Σύμφωνοι, η Λίβερπουλ πάει… τρένο αλλά μια ήττα σε τέτοιο ματς τη λες και… εντός προγράμματος, άλλωστε παρά το τρομερό σερί δεν είναι και στα φόρτε της με αρκετά κενά διαστήματα στο παιχνίδι της.


Δημοσιεύτηκε στο Foxbet.gr στις 11/1/2020