Menu

Ποιος είναι ο κορυφαίος σκόρερ όλων των εποχών;

Ποιος είναι ο κορυφαίος σκόρερ όλων των εποχών;

Η σειρά «The Last Dance» σήκωσε ξανά μια μεγάλη κουβέντα, για το ποιος είναι ο GOAT του μπάσκετ, εννοείται η επιλογή έρχεται από το ΝΒΑ: ο Μάικλ Τζόρνταν ή κάποιος άλλος, όπως ο Μάτζικ Τζόνσον, ο Λάρι Μπερντ, ο Ουίλτ Τσάμπερλεϊν, ο Κόμπε Μπράιαντ ή, παλιότερα, ο Μπιλ Ράσελ ή ο Σαμ Τζόουνς; Προσωπικά λάτρεψα περισσότερο τον αείμνηστο Κόμπε από τον Τζόρνταν, αλλά that’s me, δεν έχω δει δα και τόσο ΝΒΑ στη ζωή μου ώστε να έχω πλήρη κριτήρια.

Ποιος είναι ο Greatest of all Time στο ποδόσφαιρο; Εδώ σε θέλω κάβουρα. Το αιώνιο δίλλημα «Πελέ ή Ντιέγο Μαραντόνα», κουβέντα που ξεκίνησε από την παρουσία του Αργεντινού στα 80s, διαδέχθηκε το «Κριστιάνο Ρονάλντο ή Λιονέλ Μέσι». Και γιατί μόνο τέσσερις; Ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος έχει γράψει, επιλέγοντας, για τον Γιόχαν Κρόιφ. Ο Γιάννης Διακογιάννης, σε προ ετών κουβέντες μας, καθότι τους είχε δει στο γήπεδο, θεωρεί τον Φέρεντς Πούσκας και τον Αλφρέδο ντι Στέφανο ό,τι καλύτερο πέρασε ποτέ από το ποδόσφαιρο. Οι Βρετανοί έχουν επιλέξει, ευλόγως, τον Τζορτζ Μπεστ, αρκετοί άλλοι τον βιρτουόζο Ροναλντίνιο, ο Ζινεντίν Ζιντάν έχει μια τεράστια, κοινή αποδοχή για την αξία του – και ούτω καθεξής.

Ποιος είναι ο κορυφαίος σκόρερ όλων των εποχών;

Η ψήφος μου όμως καταλήγει στον Ρονάλντο. Που δεν τον χαρακτήρισαν τυχαία «φαινόμενο», που γύρισε από δύο σοβαρότατους τραυματισμούς και που οδήγησε σχεδόν… σόλο τη Βραζιλία σε δύο τελικούς Μουντιάλ και ένα τρόπαιο. Ναι, είχε κι άλλους δίπλα του, χαίρω πολύ: Ριβάλντο και Ροναλντίνιο τότε, στην Απω Ανατολή. Μα, σάμπως και ο Τζόρνταν δεν είχε Πίπεν, Κούκοτς, Ρόντμαν και άλλους;

Ίσως, αντί για GOAT, να καταλήξουμε μια μέρα να ψάχνουμε τον GOHT, τον Greatest of his time. Τον καλύτερο της εποχής του. ίσως είναι δικαιότερο.

Ο μεγαλύτερος σκόρερ όλων των εποχών είναι ο…

Το ερώτημα, του τίτλου, αέναο. Και αναπάντητο με ακρίβεια, καθότι λείπουν τα επίσημα στοιχεία από τις προπολεμικές περιόδους. Εύλογο. Δύο Βραζιλιάνοι, ο Πελέ και ο Ρομάριο, ισχυρίζονται ότι είχαν ξεπεράσει τα 1.000 γκολ στην καριέρα τους, προσμετρώντας ωστόσο και φιλικά παιχνίδια, αλλά και αγώνες των «μικρών» εθνικών ομάδων. Αρκετοί άλλοι, είτε οι ίδιοι είτε από άλλες πηγές, φέρονται να έχουν φτάσει επίσης σε τετραψήφιο αριθμό γκολ στην πορεία τους. Ωστόσο άκρη, εύκολα, δεν βγαίνει.

Ποιος είναι ο κορυφαίος σκόρερ όλων των εποχών;

Εν αρχή τα… επίσημα, με τον Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς να έχει μπει εσχάτως στο κλειστό κλαμπ των παικτών που σημείωσαν 500+ τέρματα στην καριέρα τους, σε επίσημα ματς. Τα στοιχεία αυτά προέρχονται από την Υπηρεσία Ιστορίας και Στατιστικής του ποδοσφαίρου (IFFHS) και ο Σουηδός σταρ της Μίλαν είναι ο 12ος της σχετικής λίστας, με 552γκολ και μόλις ο τρίτος εν ενεργεία, πίσω από Κριστιάνο Ρονάλντο και Λιονέλ Μέσι!

Ο Ζλάταν τον Οκτώβριο κλείνει τα 40 (!) θέλει ακόμη 6 για να ανέβει στην 11η θέση -πιο πάνω είναι απίθανο- για να πιάσει τον Γκλεν Φέργκιουσον.

Ποιος είναι ο κορυφαίος σκόρερ όλων των εποχών;

Ποιοι είναι όμως, πάντα με επίσημα στοιχεία, οι πρώτοι δέκα; Πρώτος πια ο Κριστιάνο Ρονάλντο αλλά αμφισβητείται (βλ. παρακάτω) από τη RSSSF. Ο Πορτογάλος είναι στα 783 ενώ ο Λιονέλ Μέσι έφτασε τα 748, όλα με την Μπαρτσελόνα κι άνοιξε νέο κύκλο στην καριέρα του με την Παρί Σεν Ζερμέν. Ο Πορτογάλος είναι βέβαια ο μεγαλύτερος εν ενεργεία σκόρερ, βάσει αριθμών, με 783 τέρματα.

Τα 700άρια

Μόνο έξι παίκτες στην ιστορία του ποδοσφαίρου έχουν (επίσημα) ξεπεράσει τα 700 γκολ: Μπίτσαν, Ρονάλντο, Πελέ, Ρομάριο, Μέσι και Πούσκας. Υπολογίζονται μόνο τα επίσημα, επαγγελματικά γκολ των ποδοσφαιριστών, χωρίς να μετρούνται τα γκολ με τις μικρές εθνικές ομάδες ή ανεπίσημες.

Φερ’ ειπείν Μπίτσαν είχε πετύχει κάμποσα γκολ με την εθνική ομάδα… Βοημίας και Μοραβίας, η οποία ουδέποτε αναγνωρίστηκε επίσημα. Και δεν θεωρείται επίσημη η καταμέτρηση της RSSSF (παρατίθεται επίσης, παρακάτω).

Πόσα ήταν τα 1.283 γκολ του Πελέ;

Το ενσταντανέ είναι από το ιστορικό, χιλιοστό γκολ του Πελέ, στις 19 Νοεμβρίου 1969 στο «Μαρακανά» σε αγώνα της Σάντος ενάντια στη Βάσκο ντα Γκάμα.

Ποιος είναι ο κορυφαίος σκόρερ όλων των εποχών;

Μπήκε με πέναλτι και το ματς διεκόπη για ώρα από την είσοδο δημοσιογράφων, φωτογράφων και οπαδών για να πανηγυρίσουν αυτό το κοσμοϊστορικό, αυτό γεγονός, ενώ το «μαύρο διαμάντι» μιλούσε για θέλημα Θεού να μπει το γκολ στο ιστορικό γήπεδο του Ρίο. Βέβαια, στο προηγούμενο ματς ενάντια στην Μπαΐα είχε αστοχήσει επίτηδες, σε πέναλτι, για να βάλει το επόμενο στο «Μαρακανά». Και φυσικά υπάρχει η δήλωση του 2012, πως «όταν ο Μέσι βάλει 1.283 γκολ και κερδίσει τρία Μουντιάλ, θα μιλήσουμε για τον καλύτερο».

Και αν τα τρία Μουντιάλ του Πελέ δεν μπορεί να τα αμφισβητήσει ούτε ο… Μαραντόνα, τα 1.283 γκολ του είναι υπό (εξ)αίρεση. Η IFFHS (International Federation of Football History & Statistics) τον έχει μόλις στα 765 γκολ. Προ ετών ο Αργεντινός δημοσιογράφος και ιστορικός του ποδοσφαίρου, Μαρτίν Εστέβες έκανε ρεπορτάζ για το περιοδικό «Grafico» και κατέληξε στα 757 γκολ του Πελέ.

Πώς προκύπτουν άλλα 500+; Ο Πελέ έχει προσθέσει 446 σε ανεπίσημα φιλικά της Σάντος και της Βραζιλίας, 26 σε φιλικά με τους Κόσμος της Νέας Υόρκης, 9 με μια μικτή του Σάο Πάουλο, 6 με μια μικτή παικτών Σάντος και Βάσκο, 18 σε αγώνες επίδειξης της «σελεσάο», 13 με την ομάδα του στρατού και 8 σε φιλανθρωπικούς αγώνες…

Ο Ρομάριο αμφισβητεί…

Οσο για τον Ρομάριο; Με δική του καταμέτρηση λέει ότι έφτασε τα 1.289 γκολ αγωνιζόμενος σε 1.363 αγώνες (τόσα τουλάχιστον ισχυρίζεται εκείνος ότι έχει βάλει). Και το 2009, σε ηλικία 41 ετών, ο θρυλικός «Μπαϊσίνιο» οργάνωσε γιορτή στον αγώνα της αγαπημένης του Βάσκο ενάντια στην Εσπόρτσε Ρισίφε (aka Σπορτ Ρεσίφε), φτάνοντας τα 1.000 γκολ, το οποίο σημείωσε με πέναλτι φυσικά.

Ποιος είναι ο κορυφαίος σκόρερ όλων των εποχών;

Ο Ρομάριο προσθέτει στην καταμέτρηση τέρματα από το προσωπικό του αρχείο, όπως τα 76 ως ερασιτέχνης και με τις μικρότερες ομάδες της Βάσκο, ανεπίσημα φιλικά, αγώνες επίδειξης κλπ.

«Ο Πελέ είναι ποιητής όταν δεν μιλά. Στο γήπεδο ήταν ο καλύτερος στην ιστορία. Όμως θα πρέπει να βάλει ένα παπούτσι στο στόμα, αφού μόνο εγώ θα κρίνω ποτέ πρέπει να σταματήσω», απαντούσε ο Ρομάριο στο «μαύρο διαμάντι» εκείνη την εποχή… Επίσημα πάντως, ο Ρομάριο σταμάτησε στα 753.

Και ο Πούσκας στα 1.000+;

Ο Φέρεντς Πούσκας, ηγέτης της μεγάλης εθνικής Ουγγαρίας, της Χόνβεντ και της Ρεάλ Μαδρίτης έπαιξε σε 629 παιχνίδια και σημείωσε 729 τέρματα. Ωστόσο, μιας και για καιρό, όταν αναζητούσε πολιτικό άσυλο φεύγοντας από την Ουγγαρία, κατέφυγε μυστικά σε διάφορες χώρες μέχρι να καταλήξει στην Ισπανία (ακόμη και στην Ελλάδα) ενώ αγωνίστηκε και σε πολλά παιχνίδια και κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Ποιος είναι ο κορυφαίος σκόρερ όλων των εποχών;

Ορισμένοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ο Πούσκας είχε αγωνιστεί σε περισσότερα από 1.300 παιχνίδια και είχε σημειώσει 1.176 γκολ…

Το μυστήριο ονόματι Μπίτσαν με τα… 5.000 γκολ

Ο γεννημένος στην Πράγα, Αυστριακός, Γιόζεφ Μπίτσαν με 720 καταγεγραμμένα τέρματα, έπαιξε από το 1928 έως το 1955 σε αυστριακές και τσεχοσλοβάκικες ομάδες ενώ κατόρθωσε να φορέσει τη φανέλα… τριών εθνικών ομάδων: τη; Αυστρίας, της Τσεχοσλοβακίας καθώς και της χώρας της Βοημίας και Μοραβίας, σημερινής Τσεχίας, λίγο πριν τον πόλεμο. Γεννημένος στη Βιέννη το 1913 από Τσέχους γονείς, αποτέλεσε το φόβητρο κάθε τερματοφύλακα προπολεμικά.

Ποιος είναι ο κορυφαίος σκόρερ όλων των εποχών;

Και όταν ο Πελέ ήταν έτοιμος να σημειώσει το 1.000ό του γκολ, τη δεκαετία του ’70, οι δημοσιογράφοι αναζήτησαν ποδοσφαιριστή στο παρελθόν που να έχει ανάλογη επίδοση. Ο πρώην Γερμανός διεθνής Μπίμπο Μπίντερ αναφέρθηκε στον Μπίτσαν και ισχυρίστηκε ότι είχε σημειώσει τουλάχιστον 5.000 γκολ (!) στην καριέρα του. Ο ίδιος ο Μπίτσαν ρωτήθηκε γιατί δεν είχε πει τίποτα δημοσίως και η απάντησή του ήταν αφοπλιστική: «Ποιος θα πίστευε εάν έλεγα ότι σκόραρα πέντε φορές περισσότερα γκολ από τον Πελέ;».

Πιο ρεαλιστικά και σύμφωνα με τη λίστα του Rec.Sport.Soccer Statistics Foundation (που έχει αναγνωριστεί από τα Guinness World Records) είχε βάλει περισσότερα από 805, σε περισσότερους από 530 αγώνες, μεταξύ του 1931 και του 1956. Αν προστεθούν και τα γκολ των φιλικών, είχε ξεπεράσει τα 1.468. Αλλά δεν υπάρχει έγκυρη επιβεβαίωση…

Ο γκολτζής που έβαζε πούδρα…

Πλην όμως του Ρομάριο, που επιμένει ότι έχει ξεπεράσει τα 1.000 γκολ στην καριέρα του, αλλά και του Πελέ, υπάρχει κι άλλος ένας Βραζιλιάνος που έχει κάνει τον ίδιο ισχυρισμό: ο Τούλιο Μαραβίλια. Και μάλιστα επιμένει ότι είχε σταματήσει στα… 1.368 τέρματα! Ο Μαραβίγια αγωνίστηκε, από το 1988 έως το πέρυσι, σε 33 (!) διαφορετικές ομάδες, οι κυριότερες στη χώρα του και σε χαμηλότερες κατηγορίες ενώ πέρασε για λίγο από Ελβετία (Σιόν) και Ουγγαρία (Ουίπεστ).

Ποιος είναι ο κορυφαίος σκόρερ όλων των εποχών;

Γενικώς πάντως οι Βραζιλιάνοι το… έχουν με τις καταμετρήσεις γκολ από προσωπικά στοιχεία, ο προπολεμικός θρύλος της χώρας της σάμπα, Αρτουρ Φρίντενραϊχ λέγεται ότι είχε φτάσει τα 1.329 τέρματα (από το 1909 έως το 1935). Ο Φρίντενραϊχ γεννήθηκε από Γερμανό μετανάστη και Βραζιλιάνα πλύστρα, απέκτησε το παρατσούκλι «τίγρης» και στα πρώτα χρόνια της καριέρας του αναγκαζόταν να… πουδράρεται πριν τους αγώνες, ώστε να αλλάζει το χρώμα του, μιας και υπήρχε προεδρικό διάταγμα να μην αγωνίζονται μαύροι ποδοσφαιριστές στη Βραζιλία για την καλή έξωθεν μαρτυρία της χώρας… Ο Μαουρίσιο Στίσερ, σε ρεπορτάζ που έκανε για το περιοδικό «Epoca» το 2010, ισχυρίζεται ότι ο Φρίντενραϊχ επιθετικός κατάφερε να πετύχει 1.329 γκολ.

Υπάρχουν, δε, και άλλοι, με λιγότερα γκολ αλλά δεν επιβεβαιώνονται. Οι Γερμανοί λένε για τον Ερβιν Χέλμτσεν που από το 1919 έως το 1939 σημείωσε 830 γκολ, αλλά τα (όσα υπήρχαν) στοιχεία καταστράφηκαν στον πόλεμο. Οι Ολλανδοί έχουν τον Αμπε Λένστρα (1936-1963) με τον ισχυρισμό των 560 τερμάτων.

Ο «προδότης» Βιλιμόφσκι με τα έξι δάχτυλα

Γεννήθηκε όταν το Κατόβιτσε ήταν μέρος της Γερμανικής Αυτοκρατορίας και ονομαζόταν Ερνεστ Πραντέλα. Ο πατέρας του σκοτώθηκε ως στρατιώτης της Γερμανίας στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η πόλη πέρασε υπό πολωνική κυριαρχία και άλλαξε το επώνυμό του σε Ερνστ Βιλιμόφσκι, από τον δεύτερο σύζυγο της μητέρας του. έπαιξε μπάλα στην Κατόβιτσε, κατόπιν στη Ρουχ Χουρζόφ (ναι, αυτή που ανέδειξε τον Κριστόφ Βαζέχα) και εξελίχθηκε σε μεγάλο σκόρερ, μάλιστα λέγεται ότι είχε έξι δάκτυλα στο δεξί του πόδι. Ως και τα μέσα των 30s ο Βιλιμόφσκι έχει εξελιχθεί στον μεγαλύτερο Πολωνό ποδοσφαιριστή, αλλά και σε μεγάλο… πότη, εξ ου και δεν μετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936 στο Βερολίνο. Ήταν όμως παρών στο Μουντιάλ του 1938 στη Γαλλία, όπου έγραψε ιστορία σκοράροντας τέσσερις φορές στο Βραζιλία – Πολωνία 6-5 στην παράταση, επίδοση που μόλις το 1994 κατόρθωσε να… σπάσει ο Ολεχ Σαλένκο, με τα πέντε γκολ στο Ρωσία – Καμερούν 6-1.

Ποιος είναι ο κορυφαίος σκόρερ όλων των εποχών;

Προς τι η αναφορά στον Βιλιμόφσκι; Λέγεται ότι έβαλε 663 αφενός. Αφετέρου, διότι στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ο Βιλιμόφσκι αρχικώς κρύφτηκε από τους Γερμανούς ναζί και κατόπιν, εκμεταλλευόμενος τη φήμη του, έσωσε τη μητέρα του που είχε συλληφθεί επειδή είχε σχέση με εβραϊκής καταγωγής Ρώσο. Και εις αντάλλαγμα, αφού έμεινε έξι μήνες σε στρατόπεδο συγκέντρωσης, μετέχει σε αγώνες επίδειξης. Και όχι μόνο αυτό: παίζει στη Μόναχο 1860 αλλά και στη ναζιστική, εθνική Γερμανίας (σημειώνοντας 13 γκολ σε οκτώ αγώνες) και χαιρετά ναζιστικά. Υποχρεωτικά. Ασχέτως αν δεν αποδείχθηκε ποτέ ότι είχε κι άλλη συνεργασία με τους κατακτητές, ο Πολωνός σκόρερ θεωρείται προδότης στην πατρίδα του και του απαγορεύτηκε η επιστροφή μετά τη λήξη του πολέμου. Επαιξε μπάλα ως και το 1955 και πέθανε το 1997, μένοντας πάντα στη Γερμανία.

Το πολωνικό τανκ και ο Μίλερ

Ο τύπος, τι να λέμε, είναι μηχανή των γκολ και θα μνημονεύεται για δεκαετίες. Δεν φόρεσε τη φανέλα μιας Λίβερπουλ ή μιας Ρεάλ, αλλά δεν έχει σημασία. Ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι είναι ο κορυφαίος φορ εδώ και μια δεκαετία στο ευρωπαϊκό, ποδοσφαιρικό γίγνεσθαι και, για τυχόν (λιγοστούς) αμφισβητίες, οι αριθμοί δεν ψεύδονται. Και όπως είχε ομολογήσει το 2019 μετά τα τέσσερα γκολ που έβαλε στον Ερυθρό Αστέρα (6-0) για το Champions League, «είμαι εθισμένος στο να σκοράρω». Το βλέπουμε…

Ποιος είναι ο κορυφαίος σκόρερ όλων των εποχών;

Είχε, για το 2021, ένα μεγάλο στόχο και τα κατάφερε: το ρεκόρ των 40 γκολ, σε μία αγωνιστική περίοδο στη Γερμανία, που κρατούσε ο Γκερντ Μίλερ από το 1971-72 (και ο Λεβαντόφσκι έβαλε 41). Εκείνη την εποχή, στα 70s, ο Δυτικογερμανός ήταν μακράν του δεύτερου ο κορυφαίος Ευρωπαίος σκόρερ και από το 1965 ως το 1979 μέτρησε 365 γκολ στην Bundesliga, όλα με την Μπάγερν, συν άλλα 33 το 1964-65 όταν οι Βαυαροί μετείχαν στη Regionalliga Süd, νυν Zweiteliga (β’ κατηγορία).

Μαζί με την παρουσία του στη Νέρντλιγκεν (1962-64) και την αμερικάνικη Φορτ Λόντερντεϊλ Στράικερς (1979-81) ο Μίλερ μέτρησε 405 γκολ σε αγώνες πρωταθλήματος και, συνολικά, 634 γκολ σε 718 επίσημα ματς, ένας τρομερός αριθμός!

Γεννημένος γκολτζής

Ο Γκέρχαρντ Μίλερ γεννήθηκε στις 3 Νοεμβρίου 1945 στο Νέρντλιγκεν και έκανε τα πρώτα ποδοσφαιρικά του βήματα στην ομώνυμη ομάδα. Το 1964 πήγε στην Μπάγιερν, την οποία και βοήθησε να κατακτήσει εκτός από τους εγχώριους τίτλους και τρία κύπελλα Πρωταθλητριών. Είχε το παρατσούκλι «μπόμπερ» για την ικανότητά του να σκοράρει και, δεν είναι τυχαίο ότι αγωνίστηκε στην τελική φάση μόνο δύο Παγκοσμίων Κυπέλλων σημειώνοντας όμως συνολικά 14 γκολ, εκ των οποίων και το νικητήριο στον τελικό του ’74 ενάντια στην Ολλανδία.

Ποιος είναι ο κορυφαίος σκόρερ όλων των εποχών;

Παράλληλα, κατέρριψε το ρεκόρ του Ούβε Ζέλερ στην εθνική ομάδα της Γερμανίας (43 γκολ) σημειώνοντας 68 σε 62 διεθνείς συμμετοχές. Χρίστηκε κορυφαίος ποδοσφαιριστής της Ευρώπης το 1970 αλλά στη συνέχεια τον πήρε η… κάτω βόλτα και ο «μπόμπερ» έγινε αλκοολικός. Τον έσωσε ο παλιός, καλός του φίλος Φραντζ Μπέκενμπαουερ όταν τον βοήθησε να αποτοξινωθεί, το 1994 και του έδωσε δουλειά στην ποδοσφαιρική ακαδημία της Μπάγερν.

Ο Μίλερ πέθανε χθες, σε ηλικία 75 ετών…

Το ένα πόδι πιο κοντό από το άλλο

Ο Τζίμι Τζόουνς ξεκίνησε να δουλεύει σαν μηχανικός και παράλληλα υπέγραψε για τη Μπέλφαστ Σέλτικ το 1946 έχοντας ήδη παίξει ποδόσφαιρο σε ομάδα νέων. Έκανε άμεσα εντύπωση, ήταν πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος με 28 γκολ και συνολικά 63 σε όλους τους αγώνες της σεζόν 1947–48. Κατά τη διάρκεια της επόμενης αγωνιστικής περιόδου, είχε 27 γκολ σε 19 παιχνίδια (συμπεριλαμβανομένων έξι χατ-τρικ!), πριν από ένα περίφημο αγώνα της Boxing Day του 1948 με τη Λίνφιλντ.

Ποιος είναι ο κορυφαίος σκόρερ όλων των εποχών;

Στο τέλος του αγώνα οι οπαδοί της αντιπάλου εισέβαλαν στο γήπεδο και ο Τζόουνς κυνηγήθηκε σε ταράτσα και τελικά έσπασε το πόδι του. Αυτό το συμβάν ήταν η αιτία που η Μπέλφαστ Σέλτικ παραιτήθηκε από το πρωτάθλημα στο τέλος της σεζόν και διαλύθηκε ως σύλλογος. Ο Τζόουνς υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση για να σώσει το πόδι του (η οποία άφησε το δεξί του πόδι κοντύτερο από το αριστερό), αλλά δεν έπαιξε και πάλι μέχρι τον Μάρτιο του 1950. Κι όμως έφτασε, επίσημα, τα 647 γκολ αλλά οι Βορειοϊρλανδοί επιμένουν ότι σταμάτησε στα 680.

ΠερίοδοςΧώραΠοδοσφαιριστήςΓκολ (IFFHS)ΠοδοσφαιριστήςΓκολ (RSSSF)
1924-51Γερμανία  Ερβιν Χέλμτσεν982
1930-61Αγγλία Ρόνι Ρουρκ886
2002-ΠορτογαλίαΚριστιάνο Ρονάλντο783801
1939-59ΟυγγαρίαΦέρεντς Ντεκ795
1957-77ΒραζιλίαΠελέ765775
1985-07ΒραζιλίαΡομάριο753780
2004-ΑργεντινήΛιονέλ Μέσι748777
1936-63ΟλλανδίαΑμπε Λέστρα775
1935-56ΑγγλίαΤόμι Λόουτον736
1943-67ΟυγγαρίαΦέρεντς Πούσκας729806
1931-55Αυστρία
& Τσεχοσλοβακία
Γιόζεφ Μπίτσαν720948
1947-64Βόρεια ΙρλανδίαΤζίμι Τζόουνς647680
1964-81Δ. ΓερμανίαΓκερντ Μίλερ634735
1958-81ΠορτογαλίαΕουσέμπιο622591
1926-43Βόρεια ΙρλανδίαΤζο Μπάμπρικ616678
1932-57Πολωνία & ΓερμανίαΕρνστ Βιλιμόφσκι663
1959-85ΟυγγαρίαΦέρεντς Μπένε630
1931-53ΟυγγαρίαΓκιούλα Σζένγκελερ611
1987-11Βόρεια ΙρλανδίαΓκλεν Φέργκιουσον562563
1937-49ΠορτογαλίαΦερνάντο Πεϊροτέο552597
1930-47Βόρεια ΙρλανδίαΜπόι Μάρτιν581
1999-ΣουηδίαΖλάταν Ιμπραΐμοβιτς552573
1954-78Δ. ΓερμανίαΟύβε Ζέελερ551582
1987-14ΒραζιλίαΤούλιο Μαραβίγια576
1922-37ΣκωτίαΤζίμ ΜακΓκρόρι550549
1938-59Δ. ΓερμανίαΦριτζ Βάλτερ574
1945-66Αργεντινή & ΙσπανίαΑλφρέδο ντι Στέφανο530513
1956-79Τζίμι Γκριβς568
1930-48ΟυγγαρίαΓκιόργκ Σαρόσι526517
1971-92ΒραζιλίαΡομπέρτο Ντιναμίτε511517
2008ΠολωνίαΡόμπερτ Λεβαντόφσκι509564
1976-97ΜεξικόΟύγο Σάντσες507562
1905-28ΟυγγαρίαΙμρε Σλόσερ504569
2005-ΟυρουγουάηΛουίς Σουάρες503509
1930-49ΑυστρίαΦραντζ Μπίντερ502574
1930-48ΙσπανίαΙσίδρο Λανγάρα534
1923-40ΑγγλίαΝτίξι Ντιν531
1968-96ΚαμερούνΡοζέ Μιλά503
* Στη στήλη με τα IFFHS, τα επίσημα, αναγνωρισμένα γκολ που έχουν σημειωθεί σε επίσημους αγώνες – και μόνο.
* Στη στήλη με τα RSSSF, όλα τα γκολ, ακόμη και σε φιλικά ή ανεπίσημα ματς (για τους σύγχρονους). Τα προπολεμικά στατιστικά βασίζονται σε δημοσιεύματα και μαρτυρίες – εξ ου και αμφισβητούνται.
* με πράσινο χρώμα όσοι παίκτες είναι εν ενεργεία.