Menu

Η Μονακό, η Σαχτάρ, ο Κουρμπίς και… ο Ροζέ Μιλά

Η Μονακό, η Σαχτάρ, ο Κουρμπίς και… ο Ροζέ Μιλά

Για τα play offs του Champions League αναμετρώνται Μονακό και Σαχτάρ Ντόνετσκ. Δύο ομάδες που είχαν ανταμώσει ξανά στο παρελθόν: στο Κύπελλο UEFA της σεζόν 1979-80, με τη Σαχτάρ, ευλόγως, να εκπροσωπεί την (ενωμένη, ακόμη) Σοβιετική Ένωση. Στο «Ολιμπίσκι» του Ντόνετσκ, που τότε ονομαζόταν ακόμη «Λοκομοτίβ Στάντιον», η Σαχτάρ είχε επιβληθεί με 2-1 με ισάριθμα γκολ του Μικχάιλο Σοκολόφσκι, οι Μονεγάσκοι είχαν μειώσει στο τέλος με τον Ζαν Πετί. Αλλά στη ρεβάνς έφτασαν στο 2-0 και την πρόκριση με σκόρερ τους Ντέλιο Ονις και Κρις Νταλζέρ.

Και στα δύο ματς ήταν βασικοί για τους Γάλλους του Ζεράρ Μπαντίν ο Ρολάν Κουρμπίς και ο Ροζέ Μιλά!

Για τον Κουρμπίς, οι Πειραιώτες θα θυμούνται εκείνη την παράδοξη ιστορία με τον «Έλληνα» παππού, που τον έφερε στην ομάδα, με ελληνικό διαβατήριο, αποχωρώντας από την Αζαξιό μετά τον υποβιβασμό της.

Η Μονακό, η Σαχτάρ, ο Κουρμπίς και… ο Ροζέ Μιλά

«Είχα ένα φίλο που δούλευε τότε για το δήμαρχο της Μασσαλίας, ο οποίος μου έφτιαξε το χαρτί που ήθελα. Ένα χαρτί που αποδείκνυε την προέλευσή μου. Δεν ήταν μια μεγάλη απάτη, αλλά αυτό που χρειαζόμουν. Όταν έφτασα στην Ελλάδα, ξεκίνησε ολόκληρη έρευνα. Έμεινα εκτός αγώνων για τέσσερις μήνες πριν βγει η απόφαση» θυμόταν αργότερα. Τελικά του δόθηκε η άδεια να αγωνιστεί λόγω αμφιβολιών. Ο… παππούς, που ποτέ δεν υπήρξε, ονομαζόταν Αλέξανδρος και καταγόταν από την περιοχή της Θεσσαλονίκης, λέει η ιστορία…

Στον Ολυμπιακό πάντως ο Κουρμπίς έμεινε μόνο για μία σεζόν (1973-74) και πρόλαβε να αγωνιστεί, εκτός από κάποια φιλικά, σε 4 μόλις επίσημα παιχνίδια με την ερυθρόλευκη φανέλα. Ζήτησε και πήρε μεταγραφή για τη Γαλλία και τη Σοσό, καθώς γεννήθηκε ο γιος του. Η συνέχεια γνωστή αφού ο τύπος λάτρευε τις ατασθαλίες και σύντομα όταν ανέλαβε τη Μαρσέιγ κατέληξε στη φυλακή για την εμπλοκή του για παράνομες μεταγραφές στην ομάδα…

Η Μονακό, η Σαχτάρ, ο Κουρμπίς και… ο Ροζέ Μιλά

Εκτός του Κουρμπίς, στη Μονακό τότε έπαιζε και ο Ροζέ Μιλά, τον Καμερουνέζο που έμαθε ο κόσμος από τις επιδόσεις του στα Μουντιάλ του 1990 στην Ιταλία και του 1994 στις ΗΠΑ. Ο 69χρονος, σήμερα, Μιλά έφυγε από την πατρίδα του το 1977 αγωνιζόμενος σε αρκετές γαλλικές ομάδες: Βαλενσιέν, Μονακό, Μπαστιά, Σεντ Ετιέν, Μονπελιέ. Και στις 28 Ιουνίου 1994 στη συντριβή με 6-1 από τη Ρωσία έγινε (σε ρεκόρ που κρατάει ως σήμερα) ο γηραιότερος σκόρερ στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων! Ήταν, εκείνο το απόγευμα, 42 ετών και 39 ημερών ενώ στο ίδιο ματς ο Όλεγκ Σαλένκο έβαλε πέντε γκολ, επίδοση που επίσης παραμένει ακατάρριπτη ως και σήμερα.