Menu

Μπενφίκα – PSV Αϊντχόφεν. Τα τρία τρόπαια, ο τελικός του ’88, ο Κόλκα και ο Σαβιόλα

Μπενφίκα - PSV Αϊντχόφεν. Τα τρία τρόπαια, ο τελικός του '88, ο Κόλκα και ο Σαβιόλα

Οι φανέλες των Μπενφίκα και PSV Αϊντχόφεν αν μη τι άλλο είναι… βαριές, κατά το κοινώς λεγόμενο, στην Ευρώπη. Δύο Κύπελλα Πρωταθλητριών (1961 και 1962) έχουν να επιδείξουν οι Λουζιτανοί, αλλά και πέντε χαμένους τελικούς, ένας εκ των οποίων το 1988 ενάντια στη φετινή τους αντίπαλο στα play offs του Champions League: την PSV!

Τότε, στο «Νέκαρσταντιον» της Στουτγκάρδης, ήταν ο τελικός των αουτσάιντερ μιας και οι Ολλανδοί είχαν αφήσει εκτός τη Ρεάλ Μαδρίτης στα ημιτελικά και οι Πορτογάλοι την (πανίσχυρη, εκείνη την εποχή) Στεάουα Βουκουρεστίου.

Μπενφίκα - PSV Αϊντχόφεν. Τα τρία τρόπαια, ο τελικός του '88, ο Κόλκα και ο Σαβιόλα

Και το τρόπαιο κρίθηκε στα πέναλτι, με 6-5 υπέρ της PSV και με… μοιραίο για τους Ίβηρες των Αντόνιο Βελόσο. Πρωταθλητές Ευρώπης, για πρώτη και τελευταία, ως σήμερα, φορά αναδείχθηκαν οι Ολλανδοί του Γκους Χίντινκ έχοντας μια εξαιρετική ομάδα που στηριζόταν μεν σε Κιφτ, Λίνσκενς, Φαν Αερλε μια κυρίως στην τριπλέτα από τη Δανία: Ιβάν Νίλσεν, Γιαν Χάιντζε και Σόρεν Λέρμπι, όπως και στον Βέλγο αρχηγό Ερικ Γκέρετς. Το εντυπωσιακό με εκείνη την PSV ήταν πως σε προημιτελικά και ημιτελικά είχε φέρει μόνο ισοπαλίες, με Μπορντό και Ρεάλ, προκρινόμενη χάρη σε κάτι που από φέτος… δεν ισχύει: τα εκτός έδρας γκολ.

Μπενφίκα και Αϊντχόφεν συναντιούνται φέτος για συνολικά πέμπτη φορά, εκ των οποίων άλλες δύο ήταν σε νοκ άουτ. Το 1974-75 είχαν ανταμώσει στα προημιτελικά του Κυπέλλου Κυπελλούχων, με την PSV να περνάει με 0-0 στο Αϊντχόφεν και 2-1 στη Λισσαβώνα με γκολ των Βίλι Φαν ντε Κέρκοφ και Βίλι Φαν ντερ Κούιλεν. Και, ξανά στα προημιτελικά αλλά του Europa League το 2010-11, η Μπενφίκα πήρε το… αίμα της πίσω με 4-1 στο «Λουζ» (δύο γκολ ο μετέπειτα «ερυθρόλευκος» Χαβιέ Σαβιόλα κι από ένα οι Πάμπλο Αϊμάρ και Σάλβιο, είχε μειώσει ο Λαμπιάντ στο τέλος) και 2-2 στην Ολλανδία (οι Ντζούτζακ και Λενς τα γκολ της PSV, ο Λουιζάο και ο επίσης μετέπειτα παίκτης του Ολυμπιακού, Οσκαρ Καρδόσο, αυτά των Πορτογάλων).

Μπενφίκα - PSV Αϊντχόφεν. Τα τρία τρόπαια, ο τελικός του '88, ο Κόλκα και ο Σαβιόλα

Συναντήθηκαν και σε όμιλο, του Champions League το 1998-99: 2-1 στην Λισσαβώνα η Μπενφίκα με Νούνο Γκόμες και Ζοάο Πίντο, 2-2 στο Αϊντχόφεν με Κοκλόφ και Φαν Νίστερλροϊ να σκοράρουν για την PSV και τον Νούνο Γκόμες για την Μπενφίκα. Στο, δε, πρώτο ματς, είχε μειώσει για την PSV άλλος ένας γνωστός μας από το πέρασμά του από τον Ολυμπιακό, ο Ντένις Ρόμενταλ ενώ σε εκείνα τα ματς είχαν παίξει επίσης ο Ρονάλντο Γκιάρο για την Μπενφίκα (και αργότερα στον Άρη) και ο Γιόνας Κόλκα για την PSV που κατόπιν φόρεσε τη φανέλα του Παναθηναϊκού.


Blog που δημοσιεύτηκε στη Fonbet.gr στις 17/8/2021