Menu

Βαλένθια – Μπαρτσελόνα. Από την 4άρα στο… ψιλιδάκι του «Ρίμπο»

Βαλένθια – Μπαρτσελόνα. Από την 4άρα στο… ψιλιδάκι του «Ρίμπο»

Για τους Λεβαντίνους, είναι ετησίως ένα από τα μεγαλύτερα ντέρμπι της σεζόν. Για τους αφ’ υψηλού Καταλανούς, άλλη μια μέρα στη δουλειά. Το αντάμωμα της Βαλένθια με την Μπαρτσελόνα όμως έχει τη δική του ιστορία και αντιπαλότητα, ειδικά στο «Μεστάγια». Οι δύο σύλλογοι συναντιούνται σήμερα για 220ή φορά με την Μπάρτσα να έχει νικήσει σχεδόν στα μισά (106 έναντι 58) επί συνόλω επτά διαφορετικών διοργανώσεων. Στο… άντρο της Βαλένθια όμως, η κατάσταση είναι πιο ισορροπημένη: 40-29-40 σε όλα, 29-22-33 στο πρωτάθλημα.

Βαλένθια – Μπαρτσελόνα. Από την 4άρα στο… ψιλιδάκι του «Ρίμπο»

Η εποποιία της Βαλένθια γράφτηκε μια 20ετία πριν, άνοιξη του 2000 στο Champions League και στην εποχή που μεσουρανούσαν στα ευρωπαϊκά γήπεδα Ζαρντέλ, Ριβάλντο, Κλάιφερτ, Ρεμπρόφ, Ραούλ, Μοριέντες και Μπατιστούτα. Σημεία αναφοράς στις «νυχτερίδες» δεν υπήρχαν αλλά θα γίνονταν ο Εκτορ Ραούλ Κούπερ, ο Γκαΐθκα Μεντιέτα, ο Κίλι Γκονζάλες. Μέσα σε μια διετία η Βαλένθια πήγε σε δύο τελικούς Champions League και… έχασε αμφότερους: το 2000, πρωτάρα γαρ, με 3-0 από τη Ρεάλ στο Παρίσι και το 2001 στο Μιλάνο, στα πέναλτι από την Μπάγερν.

Η πρώτη σεζόν εξ αυτών όμως ήταν και η πιο μαγική, με κορυφαίες παραστάσεις στα νοκ άουτ: η Βαλένθια αποκλείει τη Λάτσιο με χατ-τρικ του Ζεράρδ κι από ένα των Ανγούλο και Κλαούδιο Λόπες (5-2), δεν αρκούσε στους Ρωμαίους το γκολ του Βερόν στη ρεβάνς. Στα ημιτελικά; Η Μπαρτσελόνα μετά το σόου του «Ρίμπο» στο 5-1, στην παράταση, επί της (προ-Αμπραμόβιτς) Τσέλσι, μαζί με τον… Λουίς Φίγκο. Η αρμάδα του Κούπερ διαλύει με 4-1 τους Καταλανούς, το γκολ του Μεντιέτα στο «Καμπ Νου» αρκεί για την αναίμακτη ήττα με 2-1 και την πρόκριση.

Πώς κάνει όμως κύκλους η ζωή όμως ε; Ενα χρόνο και… κάτι μετά, τέλη Μαΐου 2001, η «βασίλισσα χωρίς στέμμα» Βαλένθια είχε αγκαλιάσει την 4η θέση με έπαθλο την ανανέωση του εισιτηρίου στο Champions League. Ωστόσο, τρεις μέρες μετά το σοκ της ήττας από τους Βαυαρούς, μένει στο 1-1 με την υποβιβασμένη Ράσινγκ Σανταντέρ, την προτελευταία ο Ρόι Μακάι χαρίζει τη νίκη στην Ντεπορτίβο στο «Μεστάγια» και, στο τελευταίο ματς της σεζόν, παίζει στο «Καμπ Νου» με αβαντάζ 3 βαθμών από την 5η Μπαρτσελόνα του υπηρεσιακού Τσάρλι Ρεσάκ: με απλά λόγια, ότι της αρκεί μια ισοπαλία. Φευ…

Βαλένθια – Μπαρτσελόνα. Από την 4άρα στο… ψιλιδάκι του «Ρίμπο»

Ο Ριβάλντο κάνει ένα από τα καλύτερα ματς της καριέρας του: στο 3’ με φάουλ, στο 44’ με σουτ και στο 89’ με εκτός περιοχής ψαλιδάκι (!) διαμόρφωσε το 3-2 και ο κύκλος της Βαλένθια του Κούπερ, που είχε ισοφαρίσει δις (25’ και 56’) με τον Μπαράχα, έκλεισε δια παντός.

Στα του σήμερα, η Βαλένθια έρχεται από τρία σερί άσχημα ματς (Ρεάλ στο Σούπερ Καπ, Μαγιόρκα, Λογρονιές στο Κύπελλο) και θα της λείψει ο τιμωρημένος ηγετικός μέσος Παρέχο ενώ για τον αρχισκόρερ Ροδρίγο ακούγονται νέα σενάρια πώλησής του. Η Μπάρτσα, στα δύο ματς με τον Κίκε Σετιέν, δεν έλαμψε: 1-0 τη Γρανάδα με γκολ του Μέσι στο τέλος, 2-1 την Ιμπιζα με ανατροπή στο Κύπελλο και με πολλές αλλαγές στην ενδεκάδα. Το… κλου; Πάσες, πολλές πάσες.

Στα της παράδοσης, οι Λεβαντίνοι νίκησαν πέρυσι 2-1 στον τελικό του Κυπέλλου, τη νίκησαν με το ίδιο σκορ και τον Απρίλη του ’16 στη Βαρκελώνη αλλά στο «Μεστάγια», ανεξαρτήτως διοργάνωσης, έχουν να της επιβληθούν από τον Μάρτη του 2008! 3-2 τότε με ένα γκολ του Μπαράχα και δύο του Μάτα, είχαν μειώσει στο τέλος οι Ανρί και Ετό για την ομάδα του Φρανκ Ράικαρντ. Εκτοτε, 0-9-5 σε πρωτάθλημα και Κύπελλο!


Δημοσιεύτηκε στο Foxbet.gr στις 25/1/2020