Menu

ΑΕΚ – Ολυμπιακός. Ο Δημητρόπουλος, οι πυροβολισμοί και τα οκτώ χρόνια

ΑΕΚ – Ολυμπιακός. Ο Δημητρόπουλος, οι πυροβολισμοί και τα οκτώ χρόνια

Νοεμβρίου 1999, η ΑΕΚ υποδέχεται τον Ολυμπιακό στο «Νίκος Γκούμας» με διαιτητή τον Βαγγέλη Δημητρόπουλο και σε κεκλεισμένων των θυρών ματς για την 6η αγωνιστική. Ο Ολυμπιακός νικά 2-0, στο ντεμπούτο του Αλμπέρτο Μπιγκόν στον πάγκο του και με πρωταγωνιστή τον ρέφερι, με την «Ενωση» να έχει τεράστια παράπονα από τα σφυρίγματα του. Στο 0-0 ο διαιτητής δεν έδωσε πέναλτι στην ΑΕΚ σε τράβηγμα του Μαλαδένη από τον Ελευθερόπουλο (αν το σφύριζε, θα ήταν και κόκκινη κάρτα στον Ελληνα τερματοφύλακα) και αργότερα έδωσε πέναλτι στον Ολυμπιακό, απέβαλε σωστά τον Γιάννη Καλλιτζάκη για μαρκάρισμα στον Τζιοβάνι αλλά με τα λανθασμένα σφυρίγματά του είχε κάνει τους «κιτρινόμαυρους» να εκνευριστούν. Απόρροια τούτων ο Μιχάλης Κασάπης να κλωτσήσει τον Πατρινό διαιτητή, με συνέπεια να τιμωρηθεί αργότερα με 24 αγωνιστικές ενώ η ΑΕΚ έβγαζε ανακοίνωση κάνοντας λόγο για: «προσχεδιασμένο αποτέλεσμα»! Σας θυμίζει κάτι…;

Ακολουθεί πανδαιμόνιο: ο «Νίντζα» πετάει τη φανέλα, βρίζει πρόσωπο με πρόσωπο τον Δημητρόπουλο και τον συγκρατεί ο Νίκος Πανταζής από το να κατευθυνθεί προς τα «μάρμαρα» του γηπέδου, απειλητικά, προς τον τότε πρόεδρο της ΕΠΑΕ, Βίκτωρα Μητρόπουλο. Τούτα, εντός αγωνιστικού χώρου, αφού εκτός υπήρχαν πυροβολισμοί στο members club σε διένεξη που είχε ο τότε πρόεδρος της ΑΕΚ, Δημήτρης Μελισσανίδης, με τον Μητρόπουλο, ο σωματοφύλακας του δεύτερου έβγαλε όπλο και άρχισε να πυροβολεί στον αέρα στο εντευκτήριο των επισήμων, όπου επικρατούσαν σκηνές… Far West. Το ξύλο μεταξύ σωματοφυλάκων και λιγοστών, παριστάμενων οπαδών είναι ανείπωτο ενώ ο διαιτητής φυγαδεύεται.

Κατόπιν, οι δε Ηλίας Ατματσίδης, Ντέμης Νικολαΐδης και Μιχάλης Κασάπης ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους από το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάσταση, εμμένοντας ότι ήταν μόνο μέσο που διέθεταν για να ευαισθητοποιήσουν το κοινό και να πιέσουν προς μία διέξοδο. Ο Ατματσίδης δεν αγωνίστηκε ποτέ ξανά με την Εθνική, για τον Ντέμη το «εμπάργκο» κράτησε δυο χρόνια (επέστρεψε στην γαλανόλευκη επί Οτο Ρεχάγκελ στο 2-2 με την Αγγλία στο «Ολντ Τράφορντ») και στο ίδιο ματς επέστρεψε και ο Κασάπης.

ΑΕΚ – Ολυμπιακός. Ο Δημητρόπουλος, οι πυροβολισμοί και τα οκτώ χρόνια

Τούτο ήταν ίσως το κορυφαίο ματς της αντιπαλότητας ανάμεσα σε ΑΕΚ και Ολυμπιακό που… γιγαντώθηκε με τη φυγή του Ντούσαν Μπάγεβιτς το 1996 για τον Ολυμπιακό, παρά τη δημόσια υπόσχεσή του περί ανανέωσης συμβολαίου. Προφανώς μπορεί κάποιος να θυμηθεί πολλά ντέρμπι ακόμη ανάμεσά τους…

20 χρόνια και δύο μήνες μετά, ΑΕΚ και Ολυμπιακός αναμετρώνται στο ΟΑΚΑ. Η βελτιωμένη «Ενωση» με τρεις νίκες και ήττα στην Τούμπα στο τελευταίο καρέ αγώνων θα έχει τον Μάσιμο Καρέρα για ένατο επίσημο παιχνίδι στον πάγκο. Επιστρέφουν οι Κρστίτσιτς και Λιβάια που εξέτισαν, επέστρεψαν κι ο Χουλτ με τον Γιακουμάκη που ταλαιπωρήθηκαν από τραυματισμούς αλλά είναι στο 100%.

Ο Ολυμπιακός νίκησε και τον ΟΦΗ στο Ηράκλειο και συνεχίζει με 4/4 μετά την Πρωτοχρονιά, παραμένοντας αήττητος φέτος αλλά και στα τελευταία 30 ματς πρωταθλήματος. Ο Ποντένσε ενδέχεται να αγωνιστεί, ως επιβεβαίωσε ο Πέδρο Μαρτίνς, ειδάλλως ο Βαλμπουένα θα παίξει στα άκρα και τους Γκιλιέρμε, Μπουχαλάκη, Καμαρά στην τριάδα του άξονα, τον Μασούρας ως τον άλλο εξτρέμ και τον Ελ Αραμπί στην κορυφή. Εκτός ο τιμωρημένος Σεμέδο, εκτός αποστολής ο Μεριά άρα τον Μπα θα πλαισιώσει ένας εκ των Αβραάμ ή Σισέ.

Η ΑΕΚ δεν έχει κερδίσει τον Ολυμπιακό στα τελευταία τρία τελευταία, μετά το 2-1 στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» τον Φεβρουάριο του 2018 ενώ έχουν μία ισοπαλία στα τελευταία 12, το περσινό 1-1 στο «Σπύρος Λούης» (7-1-4). Με την ΑΕΚ γηπεδούχο δεν υπάρχει διπλό από τις 11 Νοεμβρίου 2012 (0-4), τη σεζόν του υποβιβασμού της.

 

Δημοσιεύτηκε στο Foxbet.gr στις 26/1/2020