Menu

1971. Όταν η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έπαιξε ως γηπεδούχος… στο «Ανφιλντ»

1971. Όταν η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έπαιξε ως γηπεδούχος… στο «Ανφιλντ»

Σαν σήμερα, στις 20 Αυγούστου του 1971 μια ομάδα φορώντας κόκκινα μπήκε στο «Άνφιλντ» για να παίξει κόντρα στην Άρσεναλ για το πρωτάθλημα. H ομάδα εκείνη ήταν η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που χρησιμοποίησε την έδρα της… μισητής Λίβερπουλ, ως δική της.

Τότε η Γιουνάιτεντ δεν μπορούσε να αγωνιστεί στο «Ολντ Τράφορντ», στα πρώτα δυο εντός ματς της σεζόν, καθώς είχε τιμωρηθεί όταν οπαδοί της είχαν συμπλοκή σε άγρια επεισόδια με μαχαίρια σε ματς της προηγούμενης περιόδου. Έτσι στο ένα παιχνίδι χρησιμοποίησαν το «Άνφιλντ» ως έδρα και στο άλλο ματς την έδρα της Στόουκ.

Στο «Άνφιλντ», λοιπόν, το πρώτο μέρος του παιχνιδιού ήταν αποκαρδιωτικό για την Γιουνάιτεντ, αφού βρέθηκε να χάνει με 1-0 από την Άρσεναλ με το γκολ να μπαίνει μόλις στο 4ο λεπτό από τον Φρανκ ΜακΛίντοκ. Ήταν το ντεμπούτο, μάλιστα, του Φρανκ Ο’Φάρελ στον πάγκο των «κόκκινων διαβόλων» ο οποίος διαδέχθηκε τον Ματ Μπάσμπι και οι παίκτες του ακόμη ψάχνονταν. Στο δεύτερο ημίχρονο, όμως, η Γιουνάιτεντ έβγαλε αντίδραση και με φοβερό ποδόσφαιρο έφτασε στην ανατροπή. Ο Αλαν Γκρόουλινγκ ισοφάρισε και το τέρμα του πανηγυρίστηκε έξαλλα στο «Άνφιλντ». Αν μη τι άλλο πολύ περίεργο, να πανηγυρίζει μια ολόκληρη κερκίδα στο «Άνφιλντ» γκολ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Όμως, έγινε κι αυτό…

Ο σπουδαίος Μπόμπι Τσάρλτον έγραψε το 2-1 για την ομάδα του Μάντσεστερ με εκτέλεση φάουλ, με τον Μπράιαν Κιντ να διαμορφώνει το τελικό σκορ στις καθυστερήσεις.

Φυσικά, το «You ‘ll never walk alone» δεν έπαιξε από τα ηχεία… Λογικό! Ούτε το γήπεδο γέμισε από οπαδούς της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, με πολλές θέσεις να ήταν κενές: το «παρών» έδωσαν 27.649 οπαδοί, με το 15% των εσόδων να πηγαίνουν στην ομάδα που ανήκει το γήπεδο, στη Λίβερπουλ για την «βοήθειά» της, ενώ πλήρωσε και τα έξοδα στην Άρσεναλ για τη μετακίνησή της.

Ακόμα και το πρόγραμμα του αγώνα ανέγραφε μεν τα ονόματα των Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Άρσεναλ, αλλά στο εξώφυλλό του είχε φωτογραφία του Μπιλ Σάνκλι και άλλων μεγάλων μορφών της Λίβερπουλ.

Όσο για τους οπαδούς των «διαβόλων», η αδυναμία να… προσαρμοστούν στο γήπεδο φάνηκε πριν καν γίνει η σέντρα. Κατά τη διάρκεια της προθέρμανσης, δεκάδες εξ αυτών που βρίσκονταν στο KOP όρμησαν στον αγωνιστικό χώρο και περνώντας ανάμεσα από τους ποδοσφαιριστές, προσπάθησαν να κάτσουν στο απέναντι πέταλο. Η αστυνομία πρόλαβε να «τσιμπήσει» αρκετούς, κάποιοι έφτασαν στον… προορισμό τους και κάποιοι άλλοι επεδίωξαν να επιστρέψουν στο KOP όταν κατάλαβαν ότι η ομάδα τους θα επιτίθεται εκεί στο πρώτο μέρος. Αλαλούμ…

Το ματς έμεινε στην ιστορία, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έπαιξε ως γηπεδούχος για πρώτη και πιθανότατα τελευταία φορά στο «Άνφιλντ»…