Menu

Serie A 2021-22. Η πιο απρόβλεπτη σεζόν εδώ και 20 χρόνια…

Serie A 2021-22. Η πιο απρόβλεπτη σεζόν εδώ και 20 χρόνια…

Ήταν Μάιος του 2001, ήτοι πέρασαν 20 χρόνια και τρεις μήνες όταν το scudetto κατέληγε κάπου… αλλού εκτός από Τορίνο, στη Γιουβέντους δηλαδή, ή Μιλάνου (Ίντερ ή Μίλαν). Η εκπληκτική τότε Ρόμα άφηνε πίσω τη Γιούβε, σε εποχή που η Ίντερ και η Μίλαν έμειναν στην 5η και 6η θέση ενώ υποβιβαζόταν… η Νάπολι.

Και το φετινό Campionato, λίγες εβδομάδες μετά την απονομή του τίτλου στην Ίντερ η οποία τερμάτισε το σερί των εννέα τίτλων (!) της Γιουβέντους, δείχνει πιο απρόβλεπτο από ποτέ. Διότι οι «μπιανκονέρι» έχουν… βαλθεί να ανακτήσουν τα πρωτεία, η Ίντερ αποδυναμώθηκε, η Μίλαν διψά για διακρίσεις, Λάτσιο και Ρόμα παραμονεύουν ενώ η Αταλάντα παίζει, εδώ και 3-4 χρόνια, για να το πούμε απλά… μπαλάρα. Ιδού οι 20 φετινοί μονομάχοι…

Τα φαβορί για το scudetto

Ίντερ: ο Αντώνιο Κόντε πήρε το πρωτάθλημα, ζήτησε πολλές μεταγραφές, ενημερώθηκε ότι δεν υπάρχει μία, αποχώρησε και αφίχθη από τη Λάτσιο ο 45χρονος Σιμόνε Ιντζάγκι που είδε τους σταρ Λουκάκου, Χακίμι να πωλούνται έναντι 183 εκατ. ευρώ. Οι Τζέκο (Ρόμα), Τσαλχάνογλου (Μίλαν) και Ντάμφρις (PSV Αϊντχόφεν) καλούνται να καλύψουν τα κενά.

Μίλαν: πρωταθλήτρια χειμώνα το 2020 αλλά «άδειασε» κατόπιν και μόλις στο τέλος σφράγισε την επιστροφή της στο Champions League έπειτα από 7 χρόνια (!). Ο Στέφανο Πιόλι συνεχίζει στον πάγκο, από βασικούς έχασε τους Ντοναρούμα, Τσαλχάνογλου και τους αντικατέστησε με τον γκολκίπερ Μαϊνιάν (Λιλ) και τον φορ Ζιρού (Τσέλσι) ενώ δεσπόζει η μορφή του, 40χρονου πια, Ιμπραΐμοβιτς.

Αταλάντα: παίζει εξαιρετικό ποδόσφαιρο από το 2016 που προσέλαβε τον Τζιαν Πιέρο Γκασπερίνι, εξασφάλισε πανεύκολα την έξοδο στο Champions League τερματίζοντας 3η. Πούλησε με 50 εκατ. ευρώ τον στόπερ Ρομέρο (Τότεναμ), πήρε με 20 εκατ. ευρώ τον γκολκίπερ Μούσο (Ουντινέζε).

Γιουβέντους: είχε… καλομάθει στους τίτλους, το «πείραμα» ονόματι Αντρέα Πίρλο δεν απέδωσε, επέστρεψε στον πάγκο ο Μαξ Αλέγκρι, λιγοστές οι αλλαγές στο ρόστερ της, κράτησε και τον Ρονάλντο που στα 37 του, κάνει τη διαφορά. Εκκινεί ως πρώτο φαβορί για το πρωτάθλημα.

Για την Ευρώπη

Νέα σελίδα στη Νάπολι με την πρόσληψη του 62χρονου Λουτσιάνο Σπαλέτι αντί του Τζενάρο Γκατούζο, που πλήρωσε την in extremis απώλεια της 4άδας πέρυσι, ερώτημα αν ο κάπτεν Ινσίνιε παραμείνει. Ο άλλοτε Ναπολιτάνος Μαουρίτσιο Σάρι αντικατέστησε τον Σιμόνε Ιντζάγκι στη Λάτσιο κι έχει κρατήσει όλα όλα τα αστέρια της (Ιμόμπιλε, Μιλίνκοβιτς, Λουίς Αλμπέρτο) ενώ η πιο… ηχηρή παρουσία σε πάγκους στη φετινή Serie A είναι φυσικά αυτή του Ζοσέ Μουρίνιο.

Ο Special One ανέλαβε τη Ρόμα που έμεινε μόλις 7η πέρυσι, θέση μάλιστα που πήρε λόγω καλύτερης συνολικής διαφοράς τερμάτων από τη Σασσουόλο και απέκτησε τον κίπερ Ρούι Πατρίσιο (Γουλβς), τον μπακ-χαφ Βίνια (Παλμέιρας) και τον φορ Σομουρόντοφ (Τζένοα), ακολουθεί ο Εϊμπραχαμ (Τσέλσι).

Η οποία Σασουόλο έχει… ανεβάσει τον πήχη των προσδοκιών αλλά ο Ρομπέρτο ντε Τζέρμπι αναχώρησε για άλλες πολιτείες (Σαχτάρ Ντόνετσκ) και τον αντικατέστησε με τον 41χρονο Αλέσιο Ντιονίζι που ανέβασε πέρυσι με… περίπατο την Εμπολι στη Serie A.

Η Φιορεντίνα, που πέρυσι τερμάτισε στην 13η θέση κινδυνεύοντας για μεγάλο διάστημα με υποβιβασμό, μετά τον Τζιουζέπε Ιακίνι έφερε για… 23 ημέρες στον πάγκο τον Γκατούζο, διαφώνησε, αποχώρησε και επέλεξε εντέλει τον Βιντσέντζο Ιταλιάνο που έκανε εξαιρετική σεζόν πέρυσι στη Σπέτσια. Παρελθόν οι σταρ Ριμπερί, Μπόρχα Βαλέρο, σημαντικότερη προσθήκη ο εξτρέμ Γκονζάλες (Στουτγάρδη).

Ούτε πάνω, ούτε κάτω

Ο Κλάουντιο Ρανιέρι αποχώρησε από την τεχνική ηγεσία της Σαμπντόρια και αφίχθη ο Ρομπέρτο Ντ’ Αβέρσα της Πάρμα ενώ ανανέωσε με τον… γερόλυκο φορ Κουαλιαρέλα. Νέος τιμονιέρης και στη Βερόνα: ο Εουσέμπιο ντι Φραντσέσκο της Κάλιαρι, αντί του Ιβάν Γιούριτς που αποχώρησε από το «Μπεντεγκόντι» με προορισμό το Τορίνο.

Η οποία Τορίνο πέρυσι κινδύνεψε αλλά, η κόντρα των οπαδών με τον πρόεδρο Ουρμπάνο Κάιρο συνεχίζεται ενώ η Τζένοα συνεχίζει με τον Νταβίντε Μπαλαρντίνι αλλά έκανε αρκετές αλλαγές στο ρόστερ της. Ξεχωρίζουν οι προσθήκες των Σίριγκου (γκολκίπερ), Ερνάνι, Αγουδέλο (χαφ), Λάμερς, Εκούμπαν (επιθετικοί) και πούλησε με 18 εκατ. ευρώ τον φορ Σομουρόντοφ στη Ρόμα.

Λογικά δεν θα κινδυνέψει ούτε η Μπολόνια του Σίνισα Μιχάιλοβιτς ενώ σημαντικότερη κίνησή της ήταν η απόκτηση του φορ Αρναούτοβιτς (από τη Σανγκάη. Μα ούτε και η Ουντινέζε που συνεχίζει με τον αρκετά επιτυχημένο Λούκα Γκότι στην τεχνική ηγεσία, πούλησε τον παικταρά Ντε Πάουλ στην Ατλέτικο και τον γκολκίπερ Μούσο στην Αταλάντα βγάζοντας 55 εκατ. ευρώ και αναζητά ενίσχυση.

Για τη σωτηρία

Ρηξικέλευθη ήταν η επιλογή της (πολύ καλής πέρυσι) Σπέτσια, για τον πάγκο, καθώς αντί του Ιταλιάνο πήρε τον 38χρονο Τιάγκο Μότα που που είχε ένα σύντομο και πλήρως αποτυχημένο πέρασμα το 2019 από την Τζένοα. Και η Κάλιαρι γύρισε σελίδα, μετά το απίθανο ντεμαράζ στο φινάλε που την οδήγησε στη σωτηρία, μονιμοποιώντας τον Λεονάρντο Σέμπλιτσι στον πάγκο ενώ σημαντικότερη προσθήκη ήταν Ολλανδός χαφ Στρόοτμαν (Τζένοα). Η Έμπολι αντί του «αρχιτέκτονα» της ανόδου Αλέσιο Ντιονίζι πήρε τον Αουρέλιο Αντρεατσόλι, καλή μεταγραφή ο φορ Κουτρόνε (Γουλβς).

Και υπάρχουν και δύο… μεγάλες επιστροφές. Η Σαλερνιτάνα του Φαμπρίτσιο Καστόρι πήρε την άνοδο έπειτα από 22 χρόνια, σημειωτέον ότι ιδιοκτήτης της είναι ο Κλάουντιο Λοτίτο, «αφεντικό» της Λάτσιο αλλά το πρόβλημα πολυιδιοκτησία λύθηκε με ένα νομικό τρικ. Από τα μεγάλα φαβορί για υποβιβασμό, όπως και η Βενέτσια που γύρισε στη Serie A έπειτα από 19 χρόνια. Στον πάγκο της συνεχίζει ο 38χρονος Πάολο Τζανέτι. Μια επιλογή που ασφαλώς αποτελεί ρίσκο.


Blog που δημοσιεύτηκε στη Fonbet.gr στις 20/8/2021