Menu

Δύο πρωταθλητές Κόσμου στη (νεοφώτιστη) Τότεναμ

Δύο πρωταθλητές Κόσμου στη (νεοφώτιστη) Τότεναμ

Ρικάρδο Βίγια και Οσβάλδο Αρντίλες, πριν το ντεμπούτο τους με την (νεοφώτιστη, τότε) Τότεναμ το 1978.

Δύο παίκτες που είχαν νωρίτερα κατακτήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο με την Αργεντινή. Για την κουλτούρα των Άγγλων ήταν κάτι πρωτόγνωρο! Μέχρι τότε ξένοι στο αγγλικό πρωτάθλημα θεωρούνταν Ουαλοί, Ιρλανδοί, Σκωτσέζοι και Βορειοϊρλανδοί. Δύο Αργεντινοί… ένας τύπος με μουστάκι και ένας γρήγορος κοντός ήταν το μπαμ της νεοφώτιστης Τότεναμ.

Οι δυό τους δεν ήξεραν αγγλικά… άργησαν να μπουν στο μυαλό των Άγγλων.

Ο πρώτος τίτλος ήρθε το 1981. Το Κύπελλο Αγγλίας απέναντι στην Μάντσεστερ Σίτι με τον Βίγια να πετυχαίνει ένα πανέμορφο, λάτιν γκολ.

Στις 3 Απριλίου του 1982 όμως… το γυαλί δεν ράγισε, έσπασε! Το προηγούμενο βράδυ παίκτες και προπονητικό τιμ πήγαν στα κρεβάτια τους και ξύπνησαν με την Αγγλία και την Αργεντινή… σε πόλεμο, τον πόλεμο των Νησιών Φώκλαντ. Η «λέξη» ξύπνησαν δεν αφορά όλους καθώς οι δύο Αργεντινοί δεν κοιμήθηκαν ποτέ! Στον ημιτελικό με τη Λέστερ στο «Βίλα Παρκ»… ο Βίγια δεν έπαιξε, ο Αρντίλες έπαιξε αλλά αυτά που άκουσε στο γήπεδο δεν περιγράφονται! Αμέσως μετά και οι δύο έφυγαν για την πατρίδα τους για να προετοιμαστούν για το Μουντιάλ…

Η επιστροφή τους ήταν δύσκολη. Σε συνάντηση με τον κόουτς Μπέρκινσο ήταν λογικό το επιχείρημα «δεν μπορώ να παίξω ξανά στην Αγγλία, είμαστε σε πόλεμο». Ο Βίγια το πάλεψε για μισή σεζόν, ο Αρντίλες πήγε δανεικός στην Παρί Σεν Ζερμέν…

Αργότερα γύρισε και η παρουσία του στην Τότεναμ ολοκληρώθηκε το 1988 έχοντας κατακτήσει και το τελευταίο Ευρωπαϊκό τρόπαιο στην ιστορία της Τότεναμ, ένα κύπελλο UEFA το 1984.

Μαζί τους εκείνη την χρονιά αποκτήθηκαν συνολικά δέκα ξένοι ποδοσφαιριστές από αγγλικούς συλλόγους: Σαμπέγια, Ταραντίνι, Ντέινα, Μιούρεν, Τάισεν, Γκόλατς, Γιάνκοβιτς, Μπόροτα αλλά από όλους αυτούς… ο Αρντίλες είναι ο μόνος που μένει ακόμη στην Αγγλία και ο πρωτοπόρος της λεγεώνας των ξένων που έχει κατακλύσει πλέον το αγγλικό ποδόσφαιρο, σε όλα τα επίπεδά του.