Menu

Εβερτον – Λιντς. Όταν ο κίπερ έκανε ημίχρονο… στο γήπεδο

Εβερτον – Λιντς. Όταν ο κίπερ έκανε ημίχρονο… στο γήπεδο

Η Εβερτον νίκησε τη Φούλαμ, 3-2, ίσως πιο εύκολα από ό,τι δείχνει το τελικό σκορ αλλά εκ νέου αμυντικά προβλημάτισε η ομάδα του Κάρλο Αντσελότι: μετρά 6 σερί ματς δεχόμενη τουλάχιστον δύο γκολ, σερί που είχε να κάνει από το 2007. Ε, όσο παίζει τριάδα πίσω με Κιν, Μίνα και Γκόντφρεϊ (και οι τρεις μαζί, ένας Κολοβέτσιος), θα τα έχει αυτά.

Η Λιντς είχε επίσης ξεκινήσει… φορτσάτη, run n’ gun ήταν τα παιχνίδια της, κατανοητό ότι έτσι η σεζόν δεν βγαίνει, έπαιξε (και μάλιστα καλή) άμυνα με την Αρσεναλ, όπου το 0-0 την αδικεί έχοντας τρία (!) δοκάρια και μπόλικες ευκαιρίες, παίζοντας όμως από το 50’ με παίκτη παραπάνω, και αποτυχία το λες… Ο, δε, Μπάμφορντ, αν σκοράρει θα γίνει ο πρώτος ποδοσφαιριστής από το 1963 που πετυχαίνει γκολ σε πέντε συνεχόμενα εκτός έδρας ματς.

Έχει ρέντα το παλικάρι, αλλά δεν το βλέπω. Με… γαργαλάει όμως η παράδοση στο «Γκούντισον Παρκ» όπου έχει 30 χρόνια να εμφανιστεί… διπλό. Τότε, Αύγουστος 1990, 3-2 η Λιντς με Σπιντ, Βάρανταϊ και Φέρκλαφ, έκτοτε 6-7-0 η Έβερτον. Και, άλλο τούτο πάλι, έκτοτε σε 27 ματς και στις δύο έδρες, μόνο μια φορά νίκησε η φιλοξενούμενη (η Έβερτον το 2002)!

Πού… κολλάει η φωτό; Από εκείνο το ματς, είναι ο Νέβιλ Σάουθχολ, κίπερ της Εβερτον τότε που μετά το 0-2 του ημιχρόνου, επέλεξε να μην πάει στα αποδυτήρια αλλά να αράξει με την πλάτη στο δοκάρι «για να καθαρίσει το κεφάλι μου», ως έλεγε στον κόσμο.

Θεούλης.

Σε εκείνο το ματς η Λιντς του Χάουαρντ Γουίλκινσον επέστρεφε στην πρώτη κατηγορία μετά από απουσία 8 ετών και προηγήθηκε με τέρματα του Κρις Φέρκλαφ και του 20χρονου, τότε, Γκάρι Σπιντ. Ο Ιμρε Βαράντι έβαλε το τρίτο.

Η Εβερτον είχε τότε τεχνικό τον Κόλιν Χάρβι, μεγάλος παίκτης στα 60s και στα 70s δίπλα σε Χάουαρντ Κένταλ και Αλαν Μπολ, από το 1986 ήταν στον πάγκο. Αρχικά ως βοηθός του Κένταλ (ο οποίος αργότερα πέρασε από την Ξάνθη), κατακτώντας μάλιστα τον τίτλο.

Εβερτον – Λιντς. Όταν ο κίπερ έκανε ημίχρονο… στο γήπεδο

«‘It was shit. Ηταν σκατά» έγραψε ο Σάουθχολ στην αυτοβιογραφία του για το εν λόγω ματς και παραδέχθηκε ότι ήταν εκνευρισμένος για να πάει στα αποδυτήρια.

O Σάουθχολ υπήρξε μια από τις εμβληματικότερες φιγούρες των βρετανικών γηπέδων και πέρασε σχεδόν όλη την καριέρα του στα «ζαχαρωτά».  Ο Ουαλός τερματοφύλακας αγωνίστηκε στους «μπλε» του λιμανιού από το 1981 έως το 1998, με μικρό διάλειμμα το 1983 που έπαιξε ως δανεικός στην Πόρτ Βέιλ καθώς και την τελευταία σεζόν 1997-98 που μέτρησε μόνο 12 εμφανίσεις και στην συνέχεια δόθηκε δανεικός στη Σάουθεντ.

Παρόλο το βαρύ σουλούπι του ο «Big Nev» διέθετε εξαιρετικά αντανακλαστικά, ικανότητα στα τετ α τετ και χαρισματική ηγετική προσωπικότητα.