Menu

Champions League 2021-22. Φαβορί, αουτσάιντερ και… ανταμώματα

Champions League 2021-22. Φαβορί, αουτσάιντερ και… ανταμώματα

Ή Άγγλοι, ή Γερμανοί (η… Μπάγερν δηλαδή), ή Ισπανοί: αυτή είναι η μοίρα, η κατάληξη αν θέλετε, του… αγίου δισκοπότηρου του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου εδώ και 11 συναπτά έτη. Ήτοι από το 2010, όταν η Ίντερ του Ζοσέ Μουρίνιο νικούσε στη Μαδρίτη την Μπάγερν, ουδέποτε το τρόπαιο του Champions League κατέληξε αλλού. Και σε αυτές τις 11 σεζόν, στις έξι πήγε σε ισπανικές ομάδες και στα χέρια είτε του Λιονέλ Μέσι είτε του Κριστιάνο Ρονάλντο. Ο Πορτογάλος έχει αριβάρει ήδη για άλλες πολιτείες (Τορίνο και… βλέπουμε για φέτος), ο Αργεντινός μετακόμισε ήδη στο Παρίσι και το βάρος του φαβοριτισμού έφυγε από τα δύο μεγαθήρια του clasico. Εκτός κι αν η επικείμενη μεταγραφή του Κιλιάν Εμπαπέ από την Παρί στη Ρεάλ αλλάξει άρδην τα δεδομένα..

Άρδην; Ναι. Διότι, κοιτώντας και τις αποδόσεις, τα… λεφτά κάνουν, ξανά, τη διαφορά. Οποία έκπληξις, θα πείτε.

Πρώτο φαβορί λοιπόν η Παρί Σεν Ζερμέν, δεύτερο η Μάντσεστερ Σίτι. Κι όμως, αμφότερες ουδέποτε κατέκτησαν τον Champions League. Ακολουθεί η Μπάγερν και τέταρτο φαβορί είναι η πρωταθλήτρια Ευρώπης, Τσέλσι. Δεν λες ότι ξεκινά κι από την… pole position. Από κοντά και οι άλλες… Εγγλέζες, Λίβερπουλ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και η δυάδα που κάποτε, σε σχεδόν όλη τη σεζόν, για 5-6 σερί χρόνια, ήταν στις θέσεις των πρώτων φαβορί, είναι πια πολύ χαμηλά: ναι, η Μπαρτσελόνα και η Ρεάλ. Για να μη πούμε για τη Γιουβέντους δηλαδή – φανταστείτε να χάσει και τον Κριστιάνο Ρονάλντο.

Σε έχω δει κάπου, κάπου σε ξέρω

  • Θεωρητικά δεν υπάρχει conflict καθώς μετείχαν, και δη στον ίδιο όμιλο, προ ετών στο Europa League και η Λειψία και η Σάλτσμπουργκ. Οι δύο σύλλογοι ανήκουν στη Red Bull, επισήμως όμως έχουν αλλάξει καταστατικό στη γερμανική ομάδα και δεν… φαίνεται μπροστά η γνωστή εταιρεία.
  • El… cashico το αποκαλούν πλέον διεθνώς, τα πετροδόλαρα της Μάντσεστερ Σίτι και της Παρί Σεν Ζερμέν συναντιούνται στον πρώτο όμιλο, όπου ο (Παριζιάνος, πια) Λιονέλ Μέσι θα κοντραριστεί με τον άλλοτε προπονητή του στην Μπαρτσελόνα, Πεπ Γκουαρδιόλα, λίγους μήνες μετά τα περσινά ημιτελικά και την εύκολη πρόκριση των Άγγλων με δύο νίκες.
  • Ποιος ξεχνά την… εποποιΐα της Κωνσταντινούπολης, εν έτει 2005; Ποιος ξεχνά τη ρεβάνς στην Αθήνα το 2007; Μίλαν και Λίβερπουλ συνέθεσαν τους εν λόγω τελικούς, οι «reds» είχαν κατακτήσει στα πέναλτι τον τίτλο στο «Ατατούρκ» (κι ενώ έχαναν… με 3-0) και οι «ροσονέρι» αυτόν στην Αθήνα με 2-1.
  • Παρούσα στο γκρουπ και η Ατλέτικο, η ομάδα που άλωσε το «Ανφιλντ» τον Φεβρουάριο του 2020, λίγο πριν το ξέσπασμα της πανδημίας, ανακόπτοντας την πορεία της Λίβερπουλ προς το repeat.
  • Η παρουσία των Ντόρτμουντ και Άγιαξ στο ίδιο γκρουπ, και δεν περνά απαρατήρητη και είναι… γούρικη. Το 1995-96 ο «Αίαντας» είχε αποκλείσει, με δύο νίκες, τους Βεστφαλούς στα προημιτελικά, κατόπιν τον Παναθηναϊκό στους «4» και έχασε στον τελικό, στα πέναλτι, από τη Γιουβέντους. Και το 2012, σε όμιλο, η Μπορούσια έκανε δύο νίκες και προχώρησε, έφτασε ως την… πηγή αλλά ηττήθηκε στον τελικό του Λονδίνου από την Μπάγερν.
  • Ρεάλ και Ίντερ έχουν γράψει τη δική τους ιστορία στα Κύπελλα Ευρώπης, το 1964 συνέθεσαν μάλιστα τον τελικό της Βιέννης (3-1 η Ίντερ) ενώ το 2010 οι Λομβαρδοί επικράτησαν της Μπάγερν στον τελικό που διεξήχθη… στο γήπεδο της Ρεάλ.
  • Προηγούμενα έχουν, και δη πρόσφατα, η Ιντερ με τη Σαχτάρ: 5-0 στον νοκ άουτ, ελέω πανδημίας, ημιτελικό του Europa League που διεξήχθη στο Ντίσελντορφ τον Αύγουστο του 2020.

Champions League 2021-22. Φαβορί, αουτσάιντερ και… ανταμώματα

  • Την ίδια εποχή, στη Λισσαβώνα, αντάμωσαν ξανά Μπάγερν και Μπαρτσελόνα, σε νοκ άουτ προημιτελικό και οι Βαυαροί συνέθλιψαν με 8-2 (!) τους Καταλανούς του Κίκε Σετιέν, στην πιο αποφράδα βραδιά στην καριέρα του Μέσι…
  • Μαζί με τα εν λόγω… θηρία και η Μπενφίκα, κυρίαρχη (επί εποχής Εουσέμπιο) στα 60s και το πρώτο της τρόπαιο ήταν ενάντια στην Μπαρτσελόνα, το 1961 στη Βέρνη.
  • Άλλη μια παλιά δύναμη, των 70s όμως, ήταν η Ντινάμο Κιέβου που συμπληρώνει το προαναφερθέν καρέ. Μάλιστα το 1975 κατέκτησε το ευρωπαϊκό Super Cup ενάντια στην Μπάγερν με πρωταγωνιστή και σκόρερ τον Όλεγκ Μπλαχίν ενώ το 1997-98 είχε… διαλύσει, σε όμιλο, μέσα έξω την Μπάρτσα με συνολικό σκορ 7-0. Εξ αυτών, τρία είχε βάλει ο Αντρέι Σεφτσένκο και δύο ο Σερχέι Ρεμπρόφ.
  • Η κληρωτίδα είχε κέφια κι έφερε τις Βιγιαρεάλ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στον ίδιο όμιλο, λίγες εβδομάδες μετά τον τελικό του Europa League, ο οποίο είχε κριθεί στα πέναλτι υπέρ των Λεβαντίνων.
Champions League 2021-22
1ος όμιλος2ος όμιλος3ος όμιλος4ος όμιλος
Μάντσεστερ ΣίτιΑτλέτικο Μ.Σπόρτινγκ Λ.Ίντερ
Παρί Σεν ΖερμένΛίβερπουλΝτόρτμουντΡεάλ Μαδρίτης
ΛειψίαΠόρτοΆγιαξΣαχτάρ Ντ.
Κλαμπ ΜπριζΜίλανΜπεσίκταςΣέριφ Τιρ.
5ος όμιλος6ος όμιλος7ος όμιλος8ος όμιλος
Μπάγερν Μ.ΒιγιαρεάλΛιλΤσέλσι
ΜπαρτσελόναΜάντσεστερ Γ.ΣεβίλληΓιουβέντους
ΜπενφίκαΑταλάνταΣάλτσμπουργκΖενίτ
Ντινάμο ΚιέβουΓιούνγκ ΜπόιςΒόλφσμπουργκΜάλμε

Σύστημα διεξαγωγής

  • Έξι από τις 32 ομάδες των ομίλων πήραν το εισιτήριο από τα προκριματικά.
  • Οι πρώτες των οκτώ ομίλων συνεχίζουν στους «16», όπως και οι δεύτερες.
  • Οι τρίτες των οκτώ ομίλων θα δώσουν διπλούς αγώνες μπαράζ με τις δεύτερες των οκτώ ομίλων του Europa League για πρόκριση στουε – «16» της εν λόγω διοργάνωσης.

Η φάση των «16» διεξάγεται, σπαστά, στις 15-16 και 22-23 Φεβρουαρίου 2022 και στις 8-9 και 15-16 Μαρτίου 2022. Τα προημιτελικά θα λάβουν χώρα στις 5-6 και 12-13 Απριλίου, τα ημιτελικά στις 26-27 Απριλίου και 3-4 Μαΐου και ο τελικός θα φιλοξενηθεί στις 28 Μαΐου 2022 στο «Κρεστόφσκι» της Αγίας Πετρούπολης.