Menu

Μίλαν – Γιουβέντους. La rivalità calcistica στο Μιλάνο και το «ποτέ» του Ζλάταν

Μίλαν – Γιουβέντους. La rivalità calcistica στο Μιλάνο και το «ποτέ» του Ζλάταν

Οταν πας να ασχοληθείς με ένα ιταλικό ντέρμπι, πάντα υπάρχει ένα «della». Από το Derby della Lanterna (Τζένοα – Σαμπντόρια) και το Derby della Madonnina (Μίλαν – Ιντερ) μέχρι το Derby della Capitale (Ρόμα – Λάτσιο),  το Derby della Mole (Γιουβέντους – Τορίνο) και το Derby della Scala (Κιέβο – Βερόνα). Κορυφαίο βέβαια το Derby d’Italia ανάμεσα σε Ιντερ και Γιουβέντους, από κοντά και το Derby del Sole για Νάπολι και Ρόμα.

Δεν υπάρχει κάτι σε «della» για το Μίλαν – Γιουβέντους, ένα ντέρμπι… χωρίς όνομα. «La rivalità calcistica», ήτοι «η αντιπαλότητα» αναφέρεται από τους Ιταλούς, καίτοι μιλάμε για το μεγαλύτερο κατά τεκμήριο ματς του Campionato ετησίας, με την αντιπαλότητα να συντηρείται από τη διαφορετικότητα των δύο συλλόγων.

Μίλαν – Γιουβέντους. La rivalità calcistica στο Μιλάνο και το «ποτέ» του Ζλάταν

Μίλαν και Γιουβέντους μπορεί να έχουν προκύψει από το ίδιο ποδοσφαιρικό περιβάλλον αλλά αποτελούν δύο ποδοσφαιρικούς κόσμους που κινούνται παράλληλα και συναντώνται μόνο όταν το πρόγραμμα της Serie A ή οι συγκυρίες (Coppa Italia αλλά και… Champions League) το επιβάλλουν. Εκ διαμέτρου αντίθετες από την ημέρα της γέννησης τους με στόχους και προσανατολισμούς διαφορετικούς. Από το όνομα και μόνο η Γιουβέντους είναι γενικότερης αποδοχής δείχνοντας ότι στοχεύει στο κοινό ολόκληρης της χερσονήσου, ενώ η Μίλαν περιχαρακώνεται στα στενά όρια της Λομβαρδίας. Οι ιδρυτές των «μπιανκονέρι» ήταν βέροι Τορινέζοι (τα αδέρφια Κανφάρι) ενώ της Μίλαν ο Αγγλος Αλφρεντ Εντουαρντς που έδωσε τη σφραγίδα του στην ομάδα, της οποίας η πρώτη επίσημη ονομασία την ορίζει ως «Ποδοσφαιρικό και Κρίκετ κλαμπ». Αν και από το 1909 ως το 1951 δεν κέρδισε πρωτάθλημα ωστόσο πάντα κράτησε ανοικτή την πόρτα προς την Εσπερία και έμεινε πιστή στις ρίζες της που την ήθελαν σταθερά προσανατολισμένη προς το εξωτερικό.

Μην ξεχνάμε ότι το Μιλάνο είναι η πλέον κοσμοπολίτικη πόλη της Ιταλίας με έντονες επιρροές από τη Δύση. Απόδειξη ότι η δεύτερη ομάδα της πόλης πήρε το όνομα Ιντερνατσιονάλε («Διεθνής»): η Ιντερ. Αντίθετα το Τορίνο είναι η κατεξοχήν βιομηχανική πόλη, περιχαρακωμένη κι απομονωμένη από την Ευρώπη λόγω του φυσικού συνόρου των Αλπεων. Η Γιουβέντους δεν αντιπροσωπεύει το Τορίνο (για το λόγο αυτό υπάρχει εξάλλου η «γκρανάτα») αλλά την εταιρία της οποίας αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι (FIAT). Από τα γεννοφάσκια της έψαξε για ζωτικό χώρο στο ποδοσφαιρικό κοινό της χώρας αλλά τα αποτελέσματα ξεπέρασαν και τις ίδιες τις προσδοκίες των ανθρώπων της αφού είναι μακράν ο λαοφιλέστερος σύλλογος της Ιταλίας.

Μίλαν – Γιουβέντους. La rivalità calcistica στο Μιλάνο και το «ποτέ» του Ζλάταν

Είναι ένα κράτος εν κράτει με ένα κοινό παθιασμένο που αποτελεί το «κόκκινο πανί» για τη δυναστεία των Ανιέλι που έχει ως… Ευαγγέλιο τη χρηστή διαχείριση των οικονομικών με αποτέλεσμα να έρχεται σε ευθεία κόντρα με τις απαιτήσεις τους για ηχηρές (και δαπανηρές) μεταγραφές.

Έστειλε μήνυμα

Μίλαν εναντίον Γιουβέντους λοιπόν απόψε στο «Σαν Σίρο», πρώτος ημιτελικός για το Coppa Italia και… τελικός για τους Στέφανο Πιόλι και Μαουρίτσιο Σάρι: θέλουν να κερδίσουν χρόνο, αμφότεροι αμφισβητούνται. Η «ροσονέρο» διοικητική αγία τριάδα των Πάολο Μαλντίνι, Ζβόνιμιρ Μπόμπαν και Ιβάν Γκαζίδη θέλει να τελειώνει σύντομα με τον Πιόλι (και ψήνει, ακόμη και άμεσα, τον Μαξ Αλέγκρι) με εναλλακτική τον Ραλφ Ράνγκνικ, «εγκέφαλο» των ομάδων της Red Bull (Σάλτσμπουργκ, Λειψία κλπ). Στο δε Τορίνο ο Αντρέα Ανιέλι, δημοφιλής όσο και… ο συνονόματός του Παπανδρέου (επί εποχής ΠΑΣΟΚ), προσπαθεί να στηρίξει τον Σάρι για τελευταία φορά και έστειλε μήνυμα στους παίκτες: αν δεν βελτιωθούν, το καλοκαίρι φεύγουν ενώ ο αθλητικός διευθυντής Φάμπιο Παράτιτσι μετράει πόσα χρήματα θα χρειαστούν για παίκτες τύπου Κριστιάνο Ρονάλντο.

Η Μίλαν την Κυριακή ηττήθηκε δίκαια, καίτοι προηγήθηκε με 2-0, από την Ιντερ, τέταρτη σερί ήττα σε Derby della Madonnina, τιμωρημένος για απόψε ο δεξιός μπακ Κόντι, τραυματίας ο χαφ Μπίλια, εκ νέου εκτός οι Ντουάρτε και Κρούνιτς. Με 4-2-3-1 ο Πιόλι, με τον Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς στην κορυφή Καστιγέχο, Τσαλχάνογλου, Ρέμπιτς πίσω του.

Η Γιούβε στην ήττα 2-1 στη Βερόνα έδειξε εκ νέου ότι φέτος δεν έχει το μενταλιτέ άλλων ετών, χαρίζει εύκολα βαθμούς και είναι εκ νέου ισόβαθμη με την Ιντερ ενώ ακολουθεί… η φορμαρισμένη Λάτσιο. Τραυματίες οι στόπερ Κιελίνι, Ντεμιράλ, ο χαφ Κεντίρα και ο εξτρέμ Μπερναρντέσκι και Ντόουγκλας Κόστα, οι Ντιμπάλα και Ρονάλντο μπροστά και πίσω του ο Ράμσεϊ. Ο οποίος Ράμσεϊ κάνει… όργια σε ρόλο τρεκουαρτίστα, στη Βερόνα βγήκε με το σκορ 1-0 υπέρ της Γιούβε: τίποτε τυχαίο.

Από τον Ιούνιο του 1978

Στα της παράδοσης, η Γιουβέντους αριθμεί εννέα σερί νίκες ανεξαρτήτως έδρας και διοργάνωσης. Η τελευταία… μη νίκη της ήταν στο Supercoppa 2016 (1-1, 4-3 στα πέναλτι) σε ματς που είχε διεξαχθεί στην Ντόχα του Κατάρ. Στο αμέσως προηγούμενο η τελευταία νίκη της Μίλαν, 1-0 τον Οκτώβριο του 2016 για τη Serie A με γκολ του Λοκατέλι.

Το… τρομερό είναι βέβαια σε Coppa Italia: είτε σε μονό είτε σε διπλά ματς, η Μίλαν έχει να νικήσει ως γηπεδούχος τη Γιουβέντους, στη διοργάνωση, από τον Ιούνιο του 1978 (!), 4-2 και στο πλαίσιο ομίλου. Εκτοτε, 2-3-0 στο «Σαν Σίρο»!

Μίλαν – Γιουβέντους. La rivalità calcistica στο Μιλάνο και το «ποτέ» του Ζλάταν

Κρατήστε και κάτι άλλο: 18 Ιουνίου 2004, Euro, Πορτογαλία. Ιταλία και Σουηδία φέρνουν ισοπαλία 1-1 στο «Ντραγάο» του Πόρτο με γκολ των Κασάνο στο 37’ και Ιμπραΐμοβιτς στο 85’. Εκτοτε και σε συνολικά έξι αγώνες, ο Ζλάταν δεν σκόραρε ενάντια στον Τζιανλουίτζι Μπουφόν! Μια φορά ξανά με τους «ατζούρι» (στο Euro 2016), τρεις φορές φορώντας τη φανέλα της Ιντερ και δύο της Μίλαν. Ητοι, ποτέ σε πρωτάθλημα ή εγχώρια διοργάνωση.


Δημοσιεύτηκε στο Foxbet.gr στις 13/2/2020