Menu

Beatles. Η τελευταία συναυλία

Beatles. Η τελευταία συναυλία

Πριν από ακριβώς 55 χρόνια, οι Beatles έδωσαν την τελευταία επίσημη συναυλία τους στο Κάντλστικ Πάρκ του Σαν Φρανσίσκο. Αμέσως μετά το τέλος της, εκείνο το βράδυ της 29ης Αυγούστου 1966, ο Πολ Μακάρτνεϊ, ο Τζορτζ Χάρισον, ο Τζον Λένον και ο Ρίνγκο Σταρ κατάλαβαν πως δεν επιθυμούν πλέον να εμφανίζονται ζωντανά μπροστά στους θαυμαστές τους κι αποφάσισαν πως θα ακολουθούσαν αποκλειστικά… στουντιακή καριέρα.

Στις 29 Αυγούστου 1966 πραγματοποιήθηκε η τελευταία επίσημη συναυλία των Beatles -ένα γεγονός που μισό αιώνα μετά μπορεί να μην φαντάζει τόσο σημαντικό, ωστόσο ήταν ο καθοριστικός εκείνος παράγοντας που συνετέλεσε στην ηχογράφηση των καλύτερων άλμπουμ του συγκροτήματος, όπως το Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band και το Abbey Road.

Beatles. Η τελευταία συναυλία

Στο γήπεδο αυτό λοιπόν, που τότε ήταν έδρα της ομάδας μπέιζμπολ των Σαν Φρανσίσκο Τζάιαντς, αποφάσισε να πραγματοποιήσει την συναυλία ο διοργανωτής και χορηγός της συναυλίας, η εταιρεία Tempo Productions, η οποία περίμενε αθρόα προσέλευση από τους θαυμαστές της μπάντας που τότε βρισκόταν στο απόγειο της Beatlemania.

Ωστόσο η εταιρεία κόντεψε να φαλιρίσει καθώς η προσέλευση ήταν κατώτερη του αναμενομένου: από τα 42.500 εισιτήρια που τυπώθηκαν πουλήθηκαν μόλις τα 25.000, με τους ιθύνοντες να ρίχνουν το φτιάξιμο για την απροθυμία του κοινού στη θρυλική εκείνη δήλωση του Λένον σε μια συνέντευξή του, πριν μερικές ημέρες, όταν και υποστήριξε ότι οι Beatles είναι πλέον πιο διάσημοι κι από τον Χριστό.

Τίποτα όμως δεν μπορούσε να σκιάσει την ακατάλυτη σχέση λατρείας ανάμεσα στους Beatles και το κοινό τους. Το περίφημο «Philadelphia Concert» στις 16 Αυγούστου έφερε δάκρυα ευτυχίας και παραλήρημα ηδονής στους χιλιάδες θεατές. Το ίδιο συνέβη και τρεις ημέρες νωρίτερα στο Σικάγο στη συναυλία που δόθηκε στο Διεθνές Αμφιθέατρο της πόλης.

Τα 11 τραγούδια

Οι Beatles πήραν το 65% από τα κέρδη (περίπου 90.000 δολάρια), η πόλη του Σαν Φρανσίσκο ένα 15%, ενώ το υπόλοιπο 20% καρπώθηκε η διοργανώτρια εταιρεία. Η σκηνή είχε ενάμιση μέτρο ύψος ενώ υπήρχε και μια περίφραξη ύψους δυο μέτρων. Η συναυλία άρχισε στις 20.00 και τα συγκροτήματα που την «άνοιξαν» ήταν κατά σειρά τα εμφάνισης οι The Remains, ο Μπόμπι Χεμπ, οι The Cyrkle και οι Ronettes.

Οι Beatles ανέβηκαν στη σκηνή στις 21:27, και είπαν 11 τραγούδια: τα Rock And Roll Music, She’s A Woman, If I Needed Someone, Day Tripper, Baby’s In Black, I Feel Fine, Yesterday, I Wanna Be Your Man, Nowhere Man, Paperback Writer και έκλεισαν την συναυλία με το Long Tall Sally. Παραδόξως, δεν ερμήνευσαν κανένα τραγούδι από το νέο τους άλμπουμ, το «Revolver», που είχε κυκλοφορήσει στα δισκοπωλεία στις αρχές εκείνου του Αυγούστου.  «Μπορεί αργότερα να αναμετρήθηκαν με πιο φιλόδοξους στόχους», σημειώνουν οι κριτικοί, «που να στέφθηκαν με εξίσου εγκωμιαστικά σχόλια. Αλλά το «Revolver» αντιπροσωπεύει το είδος εκείνο του εγχειρήματος για το οποίο κάθε καλλιτέχνης μπορεί να είναι απόλυτα ικανοποιημένος και να ανατρέχει σε αυτό ως μια κορυφαία δημιουργική στιγμή του». Το Δεκέμβριο οι Beatles άρχισαν να προετοιμάζουν ό,τι θα αποτελούσε αργότερα το ιστορικό Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band.

Η συναυλία διήρκεσε περίπου μισή ώρα, χρόνος που σήμερα θεωρείται αδιανόητα λίγος για ένα τόσο μεγάλο συγκρότημα, αλλά… και πάλι καλά να λένε οι τυχεροί που τους είδαν, καθώς τα τέσσερα «Σκαθάρια» αποφάσισαν μετά τη συναυλία πως αυτή θα ήταν η τελευταία τους ζωντανή εμφάνιση (δεν υπολογίζουμε την impromptu 42λεπτη συναυλία τους στην ταράτσα του κτιρίου της Apple στις 30 Ιανουαρίου 1969). Αμέσως μετά την λήξη της συναυλίας, οι τέσσερις Βρετανοί μουσικοί επιβιβάστηκαν για λόγους ασφαλείας σε ένα τεθωρακισμένο όχημα της αστυνομίας κι αποχώρησαν από το γήπεδο.

Η αδημοσίευτη φωτογραφία

Beatles. Η τελευταία συναυλία

Σαν σήμερα έλαβε λοιπόν χώρα η συναυλία που σηματοδότησε το τέλος των θρυλικών «Σκαθαριών». Ακολούθησαν άλλα τέσσερα χρόνια καριέρας μέχρι και το Μάιο του 1970, όπου και διαλύθηκε επίσημα και το κάθε ένα από τα τέσσερα μέλη ακολούθησε σόλο καριέρα.

Για την ιστορία, το γήπεδο κατεδαφίστηκε τον Σεπτέμβριο του 2015.

Πρόσφατα, ήρθε επίσης στο φως της δημοσιότητας μια αδημοσίευτη φωτογραφία της τελευταίας αυτής συναυλίας των Beatles, η οποία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως το «δώρο» του Πολ Μακ Κάρντεϊ στους θεατές ανά τον κόσμο.

Beatles. Η τελευταία συναυλία

Στην εν λόγω φωτογραφία εικονίζονται τα τέσσερα μέλη του συγκροτήματος να περπατάνε κατευθυνόμενοι στο χώρο της συναυλίας, συνοδεία αστυνομικών. Τη λήψη πραγματοποίησε ο φωτογράφος Τζιμ Μάρσαλ, ο μοναδικός φωτογράφος που είχε την αποκλειστική άδεια να απαθανατίσει τα «Σκαθάρια» στη συναυλία του 1966.