Menu

Αταλάντα – Βαλένθια. Δύσκολα ηττάται στο «Σαν Σίρο»

Αταλάντα – Βαλένθια. Δύσκολα ηττάται στο «Σαν Σίρο»

Αταλάντα και Βαλένθια ήταν ίσως οι πιο… αουτσάιντερ ομάδες των «16», ωστόσο αντάμωσαν καθότι οι Λεβαντίνοι είχαν πάρει, με τη νίκη στο Αμστερνταμ επί του Αγιαξ, σπουδαίο διπλό στην τελευταία αγωνιστική και, παράλληλα, την πρωτιά του ομίλου, ενώ οι «μπεργκαμάνσκι» τερμάτισαν πίσω από τη Σίτι, με 7 βαθμούς, στον δικό τους όμιλο όπου είχαν ξεκινήσει με 3/3 ήττες. Μαγκιά!

Εννοείται πως οι δύο σύλλογοι ανταμώνουν για πρώτη φορά στην ιστορία τους και, δη, σε ουδέτερο πρακτικά μιας και η Αταλάντα στην Ευρώπη χρησιμοποιεί ως έδρα το «Σαν Σίρο», 50 χλμ. μακριά από το γειτονικό Μπέργκαμο.

Επίσης, η Αταλάντα πρώτη φορά αντιμετωπίζει ισπανική ομάδα ενώ για τη Βαλένθια είναι η 29η αναμέτρηση ενάντια σε Ιταλούς: 10-6-12 ο απολογισμός των «νυχτερίδων» και, επιμέρους, 2-4-8 επί ιταλικού εδάφους. Οι νίκες της ήταν αμφότερες στο πλαίσιο ομίλων. Η πρώτη, τον Φεβρουάριο του 2003 για το Champions League επί της Ρόμα με 1-0 με γκολ του Τζον Κάριου στο 73’ και προπονητή τον Ράφα Μπενίτεθ. Και, η τελευταία ως σήμερα, τον Δεκέμβριο του 2009 στο Europa με 2-1 επί της Τζένοα με γκολ των Σαλτόρ και Νταβίδ Βίγια και προπονητή τον Ουνάι Εμερι.

Στο δε «Σαν Σίρο» / «Τζιουζέπε Μεάτσα», η Βαλένθια θα αγωνιστεί για έκτη φορά: πέντε φορές αντιμετώπισε την Ιντερ γνωρίζοντας μόνο μια ήττα (0-4-1) και μια την Μπάγερν στον τελικό του Champions League 2001. Η ομάδα του Εκτορ Ραούλ Κούπερ έφτανε για δεύτερη σερί σεζόν στον τελικό, ο οποίος κρίθηκε στα πέναλτι τόσο στο 90λεπτο (50’ πέν. Εφενμπεργκ / 3 πέν. Μεντιέτα) όσο και… στο τέλος, με Ζάχοβιτς, Καρμπόνι και Πελεγκρίνο να αστοχούν και να αφήνουν τη Βαλένθια με τον άτυπο, και άσημο, τίτλο της «βασίλισσας χωρίς στέμμα». Πλάκα πλάκα όμως, η Βαλένθια σε έξι ματς στο εν λόγω γήπεδο έχει πέντε ισοπαλίας.

Η Αταλάντα μετέχει φέτος για συνολικά έβδομη φορά (σεζόν) στην Ευρώπη. Από φάση ομίλων και μετά βρέθηκε την άνοιξη του ’18, στο Europa, ενάντια στην Ντόρτμουντ (1-1 και 2-3), μεγαλύτερη επιτυχία της ήταν τα ημιτελικά του Κυπελλούχων το ’88 (αποκλείστηκε με δύο ήττες από τη Μαλίν) και, συνολικά, ως γηπεδούχος στην Ευρώπη έχει 12-7-2: μια ήττα από τη Μαλίν το ’88 με 2-1 και άλλη μια φέτος, στον όμιλο, από τη Σαχτάρ (επίσης με 2-1).


Επί των αποψινών, το γήπεδο αναμένεται να γεμίσει, θα έχει και οπαδούς της Ιντερ, οι οποίοι είναι αδελφοποιημένοι με εκείνους της Βαλένθια που έλαβαν 2.300 εισιτήρια αλλά αναμένεται να ξεπεράσουν απόψε τους 3.000. Όχι πως παίζει μπάλα ο κόσμος, αλλά λέμε… Ο Τζιαμπιέρο Γκασπερίνι κάνει εξαιρετική δουλειά στην Αταλάντα (η οποία σε 31 ματς στη σεζόν έχει ήδη βάλει 72 γκολ!), η οποία πέρασε μια μίνι «κοιλιά» αγωνιστικά, δείχνει όμως ότι εξήλθε αυτής. Χωρίς ελλείψεις οι «μπεργκαμάνσκι» με πιθανό το σενάριο ο Γκασπερίνι να μην ξεκινήσει με κλασικό φορ (Ζαπάτα) αλλά με ψευτοεννιάρι τον Ιλισιτς.

Στη δε Βαλένθια όμως, οι ελλείψεις είναι πολλές, συνολικά οκτώ: οι στόπερ Γκαράι και Παουλίστα, ο νεοφερμένος μπακ Φλορέντσι, οι μέσοι Κανγκ-Ιν και Κοκλέν, ο goleador φορ Ροδρίγο και μακροχρόνια οι Βαγέχο και Πιτσίνι. Περιορισμένες οι λύσεις για τον Αλμπερτ Θελάδες.

Το απουσιολόγιο της Βαλένθια έφερε τον άσο από το 1.85 ως και 1.65 σε μερικές, θυμίζω ότι τη μέρα της κλήρωσης ήταν στο… 2.30. Μην τρελαθούμε όμως, για πρωτάρα στον θεσμό μιλάμε. Ομαδάρα ναι, που χαίρεσαι να τη βλέπεις, αλλά στοιχηματικά είναι αυτοκτονικός ο άσος. Και δεν είναι η πρώτη, ούτε η τελευταία, φορά που βλέπεις μια ομάδα σε σημαντικές ελλείψεις – και πάει και παίρνει αποτέλεσμα. Ειδικά με την άμυνα της Αταλάντα, που συχνά είναι αφελής.


Δημοσιεύτηκε στο Foxbet.gr στις 19/2/2020