Menu

Τότεναμ – Λειψία. 38 χρόνια χωρίς… ισοπαλία με Γερμανούς

Τότεναμ - Λειψία. 38 χρόνια χωρίς… ισοπαλία με Γερμανούς

Περίεργη.. διασταύρωση, από πλευράς ονομάτων, και το Τότεναμ – Λειψία αλλά με το νέο σύστημα διεξαγωγής του Champions League, και με κλειδωμένα τα 26/32 εισιτήρια των ομίλων, θα πρέπει να το συνηθίσουμε.

Η Τότεναμ του Μαουρίτσιο Ποκετίνο, που έφτασε ως τον τελικό πριν από εννέα μήνες, είναι πια η Τότεναμ του Ζοσέ Μουρίνιο… στην ταμπέλα. Διότι οι διαρκείς τραυματισμοί της δεν επιτρέπουν να δούμε τι αγωνιστικό πλάνο έχει ο Πορτογάλος για τους «σπερς», την ώρα που αντιμετωπίζει μια ομάδα που ιδρύθηκε το 2009 αλλά διεκδικεί τον τίτλο στην Bundesliga. Και δεν είναι τυχαίο.

Εννοείται πως συναντιούνται για πρώτη φορά στα Κύπελλα Ευρώπης. Η Τότεναμ αντιμετωπίζει για 27η φορά γερμανική ομάδα και έχει απολογισμό 13-3-10 και, επιμέρους στο Λονδίνο, 8-1-3 (με γκολ 23-12). Η μόνη ισοπαλία των «σπερς» στο Λονδίνο με Γερμανούς έλαβε χώρα τον Οκτώβριο του ’82 στο Κύπελλο UEFA, 1-1 με την Μπάγερν (και αποκλεισμός με 4-1 στη ρεβάνς). Εκτοτε, 5-0-3 υποδεχόμενη Γερμανούς, με… εφιαλτική την τελευταία φορά και το 7-2 από την Μπάγερν, τον Οκτώβριο.

Η Λειψία πρόλαβε, σε αυτή τη δεκαετία, να δώσει 30 ευρωπαϊκά παιχνίδια (από το 2017-18 ως σήμερα), ουδέποτε όμως ενάντια σε αγγλική ομάδα. Εκτός έδρας μετρά 5-5-5, σε μια απόλυτη ισορροπία μεν αλλά στα τελευταία εννέα ευρωπαϊκά της εκτός, ηττήθηκε μόνο δύο φορές (από Σέλτικ και Σάλτσμπουργκ).

Για τους… παλιούς υπήρχε βέβαια η Λοκομοτίβ Λειψίας, επί σειρά ετών δύναμη ως σύλλογος στην πάλαι ποτέ ανατολική Γερμανία και το 1973-74 αντιμετώπισε την Τότεναμ στον ημιτελικό του UEFA, γνωρίζοντας τον αποκλεισμό με δύο ήττες.  Σήμερα παίζει στη Regionalliga, ήτοι στην… τέταρτη κατηγορία. Εποχές… Ψυχρού Πολέμου τότε, εποχή Στάζι στη χώρα, οι παίκτες της Τότεναμ δεν είχαν το δικαίωμα ούτε καν να ανοίξουν τα παντζούρια στα παράθυρα του ξενοδοχείου όπου διέμειναν στη Λειψία, ούτε να δουν την πόλη, μόνο από και προς το «Τσέντραλσταντιον». Άλλες εποχές…


Επί των αποψινών, η Τότεναμ συνεχίζει να ψάχνει αγωνιστική ταυτότητα αλλά οι Αγγλοι θυμήθηκαν ότι και πέρυσι αντιμετώπισαν Γερμανούς στους «16» (την Ντόρτμουντ), και πέρυσι έλειπε ο Χάρι Κέιν. Πλέον όμως έχασε και τον παιχταρά Σον, «ή πέφτουμε και πεθαίνουμε ή συνεχίζουμε να σκαρφαλώνουμε» έδωσε το σύνθημα ο Μουρίνιο. Καλό απόκτημα ο Μπέρχβαϊν, παίζει δίπλα σε Μόουρα και Αλι στην τριάδα μπροστά, όπου θέση διεκδικεί και ο Λαμέλα. Χωρίς τον σπουδαίο στόπερ Ουπαμεκάνο, που είναι τιμωρημένος, η Λειψία, ερώτημα αν το Γιούλιαν Νάγκελσμαν θα παίξει με τριάδα ή τετράδα στην άμυνα, εκ νέου αλχημείες αφού λείπουν καιρό οι Κονάτε και Ορμπαν, λογιζόμενοι ως βασικοί.

Τρομερό στατιστικό για τους «σπερς», ότι έχουν να φέρουν ισοπαλία εντός έδρας στο Champions League από τον Μάρτιο του 2011 και το 0-0 με τη Μίλαν, την οποία απέκλεισαν έχοντας νικήσει 1-0 στο «Σαν Σίρο» με γκολ του Πίτερ Κράουτς. Εκτοτε, 10-0-7 το σερί τους.


Δημοσιεύτηκε στο Foxbet.gr στις 19/2/2020