Menu

Γουέστ Χαμ. Το σκάνδαλο «Τέβες και Μασεράνο»

Γουέστ Χαμ. Το σκάνδαλο «Τέβες και Μασεράνο»

31 Αυγούστου 2006. Σαν σήμερα, την τελευταία ημέρα της καλοκαιρινής μεταγραφικής μεταγραφικής περιόδου του 2006, ο Κάρλος Τέβες και ο Χαβιέ Μασεράνο πόζαραν στο «Άπτον Παρκ» με τη φανέλα της Γουέστ Χαμ, προκαλώντας ενθουσιασμό στους οπαδούς, σκεπτικισμό στους έκπληκτους παρατηρητές και σοκ στον ποδοσφαιρικό πλανήτη.

Μέσα σε λίγες ώρες, οι δύο διεθνείς με την εθνική Αργεντινής, γνωστοί για τα κατορθώματά τους με την Κορίνθιανς και στόχοι όλων των «μεγάλων» της γηραιάς ηπείρου, βρέθηκαν στο ανατολικό Λονδίνο και ανακοινώθηκαν ως οι νέες μεταγραφές των «σφυριών».

Οι δυο 22χρονοι αποκτήθηκαν τότε «πακέτο» έναντι περίπου 30 εκατ. ευρώ και ουδείς μπορούσε να εξηγήσει το πώς και το γιατί.

Ειδικοί, ανταγωνιστές, δημοσιογράφοι και αναλυτές «ξεψάχνισαν» τα στοιχεία των μεταγραφών, ώστε να διαπιστώσουν τον τρόπο με τον οποίο έγινε η συναλλαγή με την Κορίνθιανς. Λίγους μήνες αργότερα, τον Μάρτιο του 2007, αποκαλύφθηκε πως ουδέποτε η Γουέστ Χαμ ακολούθησε τη νόμιμη οδό στις πολύκροτες μεταγραφές. Η «δουλειά» έγινε μέσω δυο offshore  εταιριών, θυγατρικών της «Media Sports Investment» που κατείχαν τα δικαιώματα των δυο ποδοσφαιριστών κι αντιπροσωπεύονταν απ’ τον Ιρανό επιχειρηματία, Κία Ζουραμπχιάν. Αυτός είχε προβεί σε μια αμφιβόλου νομιμότητας συμφωνία με τον βραζιλιάνικο σύλλογο, συμμετέχοντας στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου το 2004, παρέχοντας «ρευστό» στα ταμεία του κι εξασφαλίζοντας το 51% των εσόδων από πωλήσεις παικτών. Το βλέμμα του πάντως ήταν στραμμένο πάντα προς την Αγγλία, αφού είχε προσπαθήσει πρώτα να επενδύσει στην Άρσεναλ, κρίνοντας εν τέλει πως ήταν αρκετά κοστοβόρο.

Γουέστ Χαμ. Το σκάνδαλο «Τέβες και Μασεράνο»

Ο Κάρλος Τέβες αποκτήθηκε με τα λεφτά της επένδυσης της MSI απ’ τη Μπόκα Τζούνιορς έναντι 22 εκατ. δολαρίων, ποσό ασυνήθιστα υψηλό για σύλλογο της Λατινικής Αμερικής. Τα δικαιώματά του όμως δεν μεταβιβάστηκαν ποτέ στην Κορίνθιανς, αλλά κατευθείαν στην εταιρία του Ζουραμπχιάν. Όσο για τον μάνατζέρ του, αυτός ήταν ο Αργεντινός Φερνάντο Χιντάλγκο, που ήταν μέτοχος την εταιρία HAZ του Πίνι Ζάχαβι. Ο γνωστός Ισραηλινός «super manager» της εποχής ζούσε εποχές δόξας, έχοντας διασυνδέσεις με την Premier League κι απολαμβάνοντας της εμπιστοσύνης του μεγιστάνα ιδιοκτήτη της Τσέλσι, Ρόμαν Αμπράμοβιτς, που επίσης έκανε τα πρώτα του επιχειρηματικά «βήματα» στο Νησί και δημοσιεύματα τον έφερναν ως ιδιοκτήτη του 15% της MSI…

Δημοσιεύματα της «Diario As» εκείνη την εποχή συνέδεαν τον Ζουραμπχιάν με τον Ρώσο ολιγάρχη, Μπόρις Μπερεζόφσκι και τον τελευταίο με τον Ρόμαν Αμπράμοβιτς. Ο Ιρανός ήταν επενδυτής στο Διεθνές Χρηματιστήριο Πετρελαίου με την εταιρία «American Capital», που έδρευε στο Λονδίνο, όμως ήταν δηλωμένη στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους. Η «A.C» εξαγόρασε το 1999 την εφημερίδα «Kommersant», που ανήκε στον Μπερεζόφσκι, δείχνοντας πως οι δουλειές των δυο συχνά διαπλέκονταν.

Η υπόθεση βγήκε στον «αφρό» τον Ιανουάριο του 2007, όταν η Λίβερπουλ προσπάθησε να αποκτήσει στη μεταγραφική περίοδο τον Μασεράνο. Τότε, ζητώντας τις απαραίτητες λεπτομέρειες στο συμβόλαιό του στη Γουέστ Χαμ, οι «κόκκινοι» διαπίστωσαν πως ο παίκτης δεν ανήκε στους Λονδρέζους, αλλά στην «Media Sports Investment». Τότε επενέβη η Premier League, που ζήτησε τα συμβόλαια και τις λεπτομέρειες της μεταγραφής απ’ τους Λονδρέζους. Εκείνοι καθυστέρησαν, εμφανίζοντας διαφορετικά συμβόλαια απ’ αυτά που είχαν καταθέσει τον Αύγουστο, την τελευταία μέρα, εκείνη του «μπαμ». Το διοικητικό συμβούλιο της Λίγκας δήλωσε σαφώς πως «αν τα νέα δεδομένα ήταν γνωστά από εκείνη τη μέρα, τότε οι παίκτες δεν θα επιτρεπόταν να μεταγραφούν στη Γουέστ Χαμ.

Στη Γουέστ Χαμ επιβλήθηκε πρόστιμο 5,5 εκατομμυρίων λιρών, ενώ για καλή της τύχη δεν της αφαιρέθηκαν βαθμοί. Φτηνά τη γλίτωσε…

Γουέστ Χαμ. Το σκάνδαλο «Τέβες και Μασεράνο»

Οι δυο Αργεντινοί που φόρεσαν σχεδόν τυχαία τη φανέλα της, μα ειδικά ο Τέβες, βοήθησαν πολύ την ομάδα να γλιτώσει τον υποβιβασμό. Με 7 γκολ στα τελευταία 10 ματς και ειδικά εκείνο το αξέχαστο στο «Ολντ Τράφορντ», απ’ όπου τα «σφυριά» έφυγαν με τον τρίποντο την τελευταία αγωνιστική, έσωσαν την κατηγορία.

Όσο για τους Ζουραμπχιάν και Μπερεζόφσκι; Συνελήφθησα , μαζί με 4 μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Κορίνθιανς απ’ τις βραζιλιάνικες αρχές, μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου, τα απόνερα του οποίου επηρέασαν και τη βραζιλιάνικη ομάδα. Το 2007 η Κορίνθιανς υποβιβάστηκε στη δεύτερη κατηγορία, ενώ τον Αύγουστο του 2008 ο Ζουραμπχιάν έμεινε ελεύθερος το 2008. Το 2014 η βραζιλιάνικη δικαιοσύνη «έκλεισε» την υπόθεση, καταλήγοντας πως ποτέ δεν έγινε κάτι παράνομο στις δράσεις του Ιρανού, επικαλούμενη έλλειψη στοιχείων. Ο ίδιος συνέχισε να δραστηριοποιείται στην Αγγλία, προσπαθώντας να «τρυπώσει» με νέες εταιρίες στη Νιούκαστλ και στην Πόρτσμουθ, πέφτοντας όμως γρήγορα σε «τοίχο» και μην καταφέρνοντας εν τέλει να καταφέρει κάτι…