Menu

Ο πρώτος τηλεοπτικός σταθμός στην Ελλάδα

Ο πρώτος τηλεοπτικός σταθμός στην Ελλάδα

Στις 3 Σεπτεμβρίου 1960, το βράδυ των εγκαινίων της 25ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ξεκινά τη λειτουργία του ο πρώτος τηλεοπτικός σταθμός στην Ελλάδα με μέριμνα της ΔΕΗ στις εγκαταστάσεις της Έκθεσης.

Η ΔΕΘ του 1960 συνέπιπτε με τη δεκαετή επέτειο από την ίδρυση της ΔΕΗ και η ιδέα ανήκε στον Μάνο Ιατρίδη τότε προϊστάμενο του Τμήματος Διαφωτίσεως της Υπηρεσίας Δημοσίων Σχέσεων της ΔΕΗ.

Ο σταθμός θα πραγματοποιούσε εκπομπή στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας της Έκθεσης, από στούντιο λήψης τηλεόρασης που εγκατέστησε η ΔΕΗ στο περίπτερό της, με μηχανήματα της Philips. Για την παρακολούθηση του προγράμματος, που μεταδιδόταν κάθε βράδυ, από τις 07:30 μέχρι τις 10:00, είχαν τοποθετηθεί εκατό περίπου τηλεοπτικές συσκευές στο χώρο της ΔΕΘ καθώς και σε άλλα κεντρικά σημεία της πόλης, όπου συγκεντρώνονταν πλήθη κόσμου.

Για όσους την έζησαν έμεινε στη μνήμη τους ως η «πρώτη δοκιμή», έξι χρόνια πριν από την επίσημη εναρκτήρια περίοδο της ελληνικής τηλεόρασης.

Το ημερήσιο πρόγραμμα του σταθμού ήταν κυρίως ζωντανό, με ονόματα δημοσιογράφων, εκφωνητών και καλλιτεχνών που το πλαισίωσαν όπως οι Αλκης Στέας, Λίτσα Φωκίδου, Βασίλης Καζαντζής, Μαίρη Λω, Νίκυ Γιάκοβλεφ.

Τα εγκαίνια του σταθμού έγιναν στις 3 Σεπτεμβρίου 1960 από τον πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού και χαράς. Ο Άλκης Στέας, που ήταν ο πρώτος εκφωνητής που εμφανίστηκε κατά την έναρξη της πρώτης εκπομπής, αφηγείται τη δική του εμπειρία από τη λειτουργία του σταθμού που τον σημάδεψε στην μετέπειτα πορεία του.

Η επίσημη έναρξη της τηλεόρασης στην Ελλάδα που έγινε τον Φεβρουάριο του 1966, με το Κανάλι 5 του πειραματικού σταθμού τηλεόρασης του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας (ΕΙΡ) και πρώτη τηλεοπτική εκφωνήτρια ήταν η Ελένη Κυπραίου.