Menu

Φενέρμπαχτσε – Γαλατασαράι. Η πελάτισσα της… χιλιετίας!

Φενέρμπαχτσε - Γαλατασαράι. Η πελάτισσα της… χιλιετίας!

Η Πόλη παίρνει… φωτιά. Διότι «Πόλη» τη μάθαμε, από τους αιώνες που μένουν εκεί Ελληνες. Και έλεγαν, «εις την Πόλιν» όταν ταξίδευαν προς το κέντρο του κόσμου, εξ ου και οι Τούρκοι βάφτισαν «Ιστανμπουλ» την Κωνσταντινούπολη. Δύο αιώνιοι αντίπαλοι λοιπόν, η Φενέρμπαχτσε και η Γαλατασαράι ανταμώνουν απόψε για 390η φορά (!), σε όλα, από εκείνο το ματς του 1909, οπότε και άρχισε να… γεννιέται το clasico της Τουρκίας μα κι ένα από τα μεγαλύτερα του πλανήτη. Το ντέρμπι αποκαλείται «Kıtalar Arası Derbi», ήτοι «Διηπειρωτικό Ντέρμπι».

Διότι, για να μεταβείς από την «Τουρκ Τελεκόμ Αρίνα» ως το παραδοσιακό άντρο της Φενέρ, το «Σουκρού Σαράτσογλου», απαιτούνται μόλις 25 λεπτά για απόσταση 19,4 χλμ. Οσο κοντά φαίνονται, άλλο τόσο μακριά είναι μιας και η Φενέρ εδρεύει στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης, στο Καντίκιοϊ, ενώ το γήπεδο της «τσιμ μπομ» βρίσκεται στον δήμο του Σαριέρ στο Σεϊράντεπε, στην ευρωπαϊκή πλευρά της «επτάλοφης».

Φενέρμπαχτσε - Γαλατασαράι. Η πελάτισσα της… χιλιετίας!

Αν κάτι δεν έχει αλλάξει, και δη σε τούτη τη… χιλιετία είναι η «πελατειακή» σχέση όποτε αναμετρώνται στο «Σουκρού Σαράτσογλου», εκεί όπου οι φιλοξενούμενοι αντικρίζουν το «welcome to Asia» (σ.σ. καλωσορίσατε στην Ασία!») προτού βγουν στον αγωνιστικό χώρο, για να τους θυμίζει την ισχύ της έδρας της Φενέρ. Μια τεράστια, πια, στα ντέρμπι ισχύ καθώς η Γαλατασαράι, την τελευταία φορά που νίκησε εκεί, ήταν στις… 21 Δεκεμβρίου 1999 (!), όταν ακόμη είχε παίκτες όπως ο Ποπέσκου, ο Χασάν Σας και ο Χακάν Σουκούρ! Α, και ο Εμρέ, που έμεινε στους «ασλαντάρ» ως το 2001 και μετά έκανε καριέρα στη Φενέρ. Τότε λοιπόν η Γαλατά του Φατίχ Τερίμ είχε επικρατήσει με γκολ των Χασάν Σας και Μάρσιο, είχε μειώσει για τη Φενέρ (του Ζντένεκ Ζέμαν) ο Ρουμάνος Μολντοβάν, βασικός στόπερ στη γηπεδούχο ήταν ο Σάμουελ Τζόνσον που είχε περάσει παλιότερα… από την Καλαμάτα.

Εκτοτε… «kadiköy geleneği», όπως αποκαλούν οι Τούρκοι την 21ετή, αήττητη παράδοση της Φενέρμπαχτσε: 15-8-0 σε όλες τις διοργανώσεις και, επιμέρους, 14-6-0 στη SuperLig. Γενικώς στο Καντίκιοϊ η Φενερμπαχτσέ δεν έχει ήττα από τους άλλους τρεις του Big-4 της χώρας (Γαλατά, Μπεσίκτας και Τράμπζονσπορ) από τον Απρίλιο του 2005 και το 4-3 από την Μπεσίκτας, έκτοτε… 26-23-0!

Στα του σήμερα, η Φενέρ έχει μείνει πίσω εκ νέου από την κορυφή, ήταν απογοητευτική με την Ανκαραγκουτσού χάνοντας 2-1 ενώ η Γαλατά έρχεται από έξι συνεχόμενες νίκες στην καλύτερη φετινή της περίοδο.


Δημοσιεύτηκε στο Foxbet.gr στις 23/2/2020