Menu

Η δίψα του Γκαγιάρδο, η επιστροφή του Ντιέγκο

Η δίψα του Γκαγιάρδο, η επιστροφή του Ντιέγκο

Αυλαία απόψε στη Superliga Argentina και κρίνεται ο τίτλος: 46 βαθμούς έχει η Ρίβερ Πλέιτ και 45 η Μπόκα Τζούνιορς, οι αγώνες τους την ίδια ώρα.

Εχει συμβεί, φυσικά, και στο παρελθόν να διεκδικούν αμφότερες τελευταία στιγμή τον τίτλο αλλά πόσες η πρωτοπόρος απέτυχε; Ουδέποτε! Είθισται λοιπόν η πρωτοπόρος πριν τα τελευταία ματς να το κατακτά, από τα πλέον δραματικά ήταν το 1943, όταν η Μπόκα ήταν ένα πόντο μπροστά, η Ρίβερ νίκησε την Εστουδιάντες και χρειάστηκε δύο γκολ του Χάιμε Σαρλάνχα στο τέλος για να το πάρει.

Το 1944 επαναλήφθηκε: 3-0 η Μπόκα τη Ράσινγκ και, δη, στο «Μονουμεντάλ», έδρα της Ρίβερ μιας και τότε το «Μπομπονέρα» ήταν κλειστό! Εχει τύχει βέβαια η αυλαία να τις βρίσκει σε Superclasico και να κρίνεται ο τίτλος, το 1969 (φωτό) αρκούσε και ο βαθμός στο «Μονουμεντάλ» για την Μπόκα (με τεχνικό τον Αλφρέδο ντι Στέφανο, μάλιστα) και όχι μόνο τα κατάφερε (2-2) αλλά αρκετοί οπαδοί της Ρίβερ χειροκρότησαν (!) την πρωταθλήτρια.

Ο Μαρσέλο Γκαγιάρδο έχει κατακτήσει σχεδόν τα πάντα με τη Ρίβερ εκτός του εγχώριου πρωταθλήματος και θα τα καταφέρει απόψε αν πάνε όλα… κατ’ ευχήν στο ματς με την Ατλέτικο στο «Χοσέ Φιέρο» της Τουκουμάν: της αρκεί η νίκη ή καλύτερο αποτέλεσμα από ό,τι φέρει η Μπόκα, υποδεχόμενη τη Χιμνάσια. Αν τυχόν ισοβαθμήσουν, τότε οι δύο σύλλογοι θα οδηγηθούν σε μπαράζ.

Η δίψα του Γκαγιάρδο, η επιστροφή του Ντιέγκο

Η Ρίβερ έριξε βεβαίως το βάρος στο αποψινό, εξ ου και μεσοβδόμαδα έπαιξε με αλλαγές στο Κίτο χάνοντας με 3-0 από τη LDU στην πρεμιέρα των ομίλων του Copa Libertadores, σημαντική η επάνοδος από τιμωρία του αρχισκόρερ Μπορέ που είχε λείψει από το 1-1 με την Ντεφένσα.

Η δε Μπόκα υποδέχεται τη Χιμνάσια, σε μια όμορφη συγκυρία για τους οπαδούς της που ετοιμάζουν θερμότατη υποδοχή στον αντίπαλο τεχνικό αλλά θρύλο του συλλόγου, και όχι μόνο, Ντιέγκο Μαραντόνα: φόρεσε τη φανέλα της το 1981-82, προτού φύγει για την Μπαρτσελόνα, και έκλεισε εκεί την καριέρα του το 1995-97. Πάντως η νυν διοίκηση της Μπόκα και, κυρίως, ο Χουάν Ρομάν Ρικέλμε, είναι στα… μαχαίρια με τον «Ντιεγκίτο».