Menu

ΑΕΚ – Ιωνικός. Το γκολ του Νατσούρα που της έκοψε ένα πρωτάθλημα

ΑΕΚ – Ιωνικός. Το γκολ του Νατσούρα που της έκοψε ένα πρωτάθλημα

Η επιστροφή του Ιωνικού στη μεγάλη κατηγορία μετά από 14 χρόνια, τον βρίσκει αντιμέτωπο με την ΑΕΚ στο OAKA, εκεί που οι δύο ομάδες είχαν βρεθεί αντίπαλες και στον τελικό του Κυπέλλου το 2000.

Οι γηπεδούχοι με νέο προπονητή θέλουν να δείξουν ότι είναι σε καλύτερη κατάσταση, από αυτή που έδειξαν στην Ευρώπη, και θα επιδιώξουν τη νίκη. Ο Ιωνικός πέφτει στα βαθιά και καλείται να δείξει το βαθμό ετοιμότητάς του.

ΑΕΚ και Ιωνικός συναντιούνται και πάλι μετά από 15 χρόνια. Την τελευταία φορά που είχαν παίξει με την ΑΕΚ γηπεδούχο, είχε αγωνιστεί ο σημερινός τεχνικός διευθυντής της Παναγιώτης Κονέ, ενώ με τη φανέλα του Ιωνικού έπαιζε ο Σωκράτης Οφρυδόπουλος, σημερινός προπονητής της ΑΕΚ Β!

Η ΑΕΚ έχει κερδίσει τα τέσσερα τελευταία παιχνίδια μεταξύ τους, μετά την ήττα στις 8 Μαΐου 2005 στο «Σπύρος Λούης» 1-0 (87’ σουτ Νατσούρας). Ήταν μια ήττα, που κόστισε την ΑΕΚ την διεκδίκηση του πρωταθλήματος, καθώς με νίκη θα ήταν πρώτη στη βαθμολογία. Αυτή είναι μάλιστα η μοναδική απώλεια της ΑΕΚ στα 15 τελευταία παιχνίδια, όπου έχει 14 νίκες! Η τελευταία τους ισοπαλία ήταν το Νοέμβριο του 1999 στη Νεάπολη.

Η σεζόν 2004–2005 ήταν μία από τις κρισιμότερες περιόδους στην ιστορία της ΑΕΚ. Το σκάνδαλο με τα… φέσια του μακαρίτη Μάκη Ψωμιάδη είχε σκάσει από το καλοκαίρι του 2004, η ομάδα έμεινε ακυβέρνητη, ποδοσφαιριστές έκαναν προσφυγές για να εξασφαλίσουν τα δεδουλευμένα τους και τα πάντα ήταν ρευστά στο «κιτρινόμαυρο» στρατόπεδο. Μέσα στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα, ακούστηκε για πρώτη φορά η πιθανότητα υποβιβασμού της ομάδας στη Δ’ Εθνική, προκειμένου να καθαρίσει από τα χρέη, κάτι που εφαρμόστηκε 9 χρόνια μετά με τον Δημήτρη Μελισσανίδη.

Η λύση ήρθε μέσω Ντέμη Νικολαΐδη, ο οποίος ανέλαβε την ηγεσία, μετά την απόσυρσή του από την ενεργό δράση. Η ομάδα μπήκε στο «άρθρο 44» και ρύθμισε, τότε, τα χρέη της, παρά τις δυσμενές καταστάσεις όμως έκανε κάτι εκπληκτικό αγωνιστικά. Η «Ένωση», με πολλά νέα πρόσωπα στο ρόστερ της και ποδοσφαιριστές πολύ κατώτερης ποιότητας σε σχέση με την… dream team της προηγούμενης χρονιάς και τον Φερνάντο Σάντος στον πάγκο, ήταν η έκπληξη του πρωταθλήματος. Χωρίς να παίζει φοβερή μπάλα, ήταν σοβαρή και έπαιρνε αποτελέσματα, με τα οποία κατάφερε να διεκδικεί τον τίτλο μέχρι τις τελευταίες αγωνιστικές του πρωταθλήματος.

Η ΑΕΚ έπαιζε εντός έδρας με τον Ιωνικό, τρεις στροφές πριν την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος, το οποίο εν τέλει κρίθηκε στην τριπλή ισοβαθμία υπέρ του Ολυμπιακού. Με νίκη η «Ένωση» έκανε βήμα για την κατάκτηση του τίτλου, μία αγωνιστική πριν το καθοριστικό ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, στη Λεωφόρο. Όπως καταλαβαίνετε, το ΟΑΚΑ είχε φορέσει τα γιορτινά του.

Ο κόσμος είχε ενθουσιαστεί στην ιδέα του τίτλου, συνέρρευσε μαζικά στο στάδιο, όπου η ΑΕΚ είχε διοργανώσει μία άτυπη φιέστα. Η Ένωση ήταν ανώτερη της ομάδας της Νίκαιας, έχασε πάμπολλες ευκαιρίες, κάτι που πλήρωσε στο τέλος όταν ο Αντώνης Νατσούρας στο 87‘ πέτυχε το 0-1, με το οποίο πάγωσε το ΟΑΚΑ.

Οι ελπίδες κατάκτησης του πρωταθλήματος είχαν σβήσει και όπως ήταν φυσικό, δημιουργήθηκαν αισθήματα μίσους για τον σκόρερ της νίκης του Ιωνικού, ενώ στο απυρόβλητο δεν έμεινε ούτε ο Βαγγέλης Βλάχος, ο οποίος είχε υπάρξει αρχηγός της ΑΕΚ στο παρελθόν και κοούτσαρε τότε τους Νικαιώτες.