Menu

Όταν έκαναν τον Στιβ Μπίκο να σωπάσει. Για πάντα

Όταν έκαναν τον Στιβ Μπίκο να σωπάσει. Για πάντα

Στις 12 Σεπτεμβρίου 1977 πεθαίνει, δολοφονημένος από τη ρατσιστική αστυνομία της Νότιας Αφρικής, ο Στιβ Μπίκο, σοσιαλιστής και ηγετική μορφή του κινήματος ενάντια στο απαρτχάιντ. Ήταν 30 χρονών. Ο Μπίκο ήταν το τρίτο παιδί μιας φτωχής οικογένειας και από τα φοιτητικά του χρόνια συμμετείχε ενεργά στο κίνημα κατά των διακρίσεων. Ανέπτυξε την ιδέα της “Μαύρης Συνείδησης” (τέλος του απαρτχάιντ και των διακρίσεων Μαύρων / Λευκών, καθολική ψηφοφορία, μετάβαση της Ν. Αφρικής σε μια σοσιαλιστική οικονομία). Είχε σπουδάσει Ιατρική και πρωτοστάτησε και στην δημιουργία υποδομών υγείας, βρεφονηπιακών σταθμών κλπ.

Το 1973 το καθεστώς του απαρτχάιντ του απαγόρευσε να κάνει ομιλίες, να δημοσιεύει κείμενα και να έχει επαφή με τα ΜΜΕ. Όμως δεν κατάφεραν να τον κάνουν να σωπάσει: στις 18 Αυγούστου 1977 πιάστηκε στο Πορτ Ελίζαμπεθ και φυλακίστηκε. Υπέστη απάνθρωπα βασανιστήρια και κατέληξε σαν σήμερα το 1977, αφού βρέθηκε μισοπεθαμένος έξω από νοσοκομείο της Πρετόρια. Η δολοφονία του προκάλεσε πολλές συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και της αστυνομίας του απαρτχάιντ και Διεθνείς αντιδράσεις. Οι αστυνομικοί που τον δολοφόνησαν απαλλάχθηκαν από τις κατηγορίες.

Η βιογραφία του από τον φίλο του, δημοσιογράφο Ντέιβιντ Γουντς αποτέλεσε τη βάση της ταινίας «Cry Freedom» (1987) ενώ για τη δολοφονία του ο Πίτερ Γκάμπριελ έγραψε το τραγούδι «Biko».