Menu

Όταν αυτοκτόνησε ήρωας του ‘21

Όταν αυτοκτόνησε ήρωας του ‘21

Στη φωτό, ο Ανδρέας Λόντος με τους Ανδρέα Ζαΐμη και Οδυσσέα Ανδρούτσο καταλαμβάνουν τη Βοστίτσα (πρόκειται για λιθογραφία του Πέτερ φον Ες).

Ποιος ήταν ο Λόντος;

Μετείχε ενεργά στην Επανάσταση, όπως και οι αδελφοί του Αναστάσιος και Λουκάς. Στις 23 Μαρτίου κήρυξε την επανάσταση στο Αίγιο, εκδίωξε τους Τούρκους χωρίς μάχη και ύψωσε την πρώτη ελληνική επαναστατική σημαία. Στη διάρκεια της επανάστασης διοικούσε δικό του στρατιωτικό σώμα, με το οποίο πήρε μέρος στην πολιορκία της Πάτρας και του Μεσολογγίου.

Μετείχε σε δεκάδες μάχες του Εικοσιένα ενώ στην Επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου 1843… πούλησε τον Οθωνα, καθότι εργαζόταν για το καθεστώς, διορίστηκε αντιπρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης και στη συνέχεια χρημάτισε Υπουργός Στρατιωτικών στην επαναστατική κυβέρνηση. Με την άνοδο όμως του Ιωάννη Κωλέττη, ο Λόντος εκδιώχθηκε και έχασε όλα του τα αξιώματα.

Τα οικονομικά του προβλήματα αλλά και η μεγάλη πίκρα του για την πολιτική του αποτυχία τον οδήγησαν στην αυτοκτονία. Έθεσε τέλος στη ζωή του σαν σήμερα, 24 Σεπτεμβρίου 1845 στο σπίτι του στην Αθήνα. Η σορός του μεταφέρθηκε στο Αίγιο και συγκεκριμένα στο σπίτι του αδερφού του Λουκά στις 15 Οκτωβρίου, αλλά δεν τάφηκε με εκκλησιαστικό τελετουργικό εξαιτίας της απαγόρευσης που είχε επιβληθεί από την κυβέρνηση Κωλέττη. Τελικά η κηδεία του πραγματοποιήθηκε το Σεπτέμβριο του 1847, αμέσως μετά το θάνατο του Κωλέττη.

Ο οποίος Κωλέττης ήταν ο ηθικός αυτουργός του θανάτου και του άλλου ήρωα της λιθογραφίας. Του (όπως τον προσφωνούσαν τότε) Δυσέα…