Menu

Παναθηναϊκός – Ηρακλής. Η «υπόθεση των λουλουδιών»

Παναθηναϊκός – Ηρακλής. Η «υπόθεση των λουλουδιών»

Η πρόσφατη κουβέντα για τον… παραλίγο υποβιβασμό του ΠΑΟΚ επανέφερε πολλές, παλιές ιστορίες του ελληνικού ποδοσφαίρου με τίτλους που κρίθηκαν εκτός γηπέδων. Υπάρχει και η διαβόητη «υπόθεση των λουλουδιών» του 1975.

Τότε, στις 29 Μαΐου ο Παναθηναϊκός αντιμετώπιζε σε νοκ άουτ ημιτελικό Κυπέλλου τον Ηρακλή στην Τούμπα, νίκησε με 2-1. Λίγο αργότερα υπήρξε καταγγελία από τον ποδοσφαιριστή του «Γηραιού» (και του «τριφυλλιού» το 1964-72), Γιώργο Ροκίδη, όπου υποστήριζε ότι ο παράγοντας των «πράσινων» Αντώνης Μαντζαβελάκης, προσπάθησε να τον χρησιμοποιήσει ως μεσάζοντα για να δωροδοκήσει τους συμπαίκτες του, Ζαχαρία Χαλιαμπάλια και Τάκη Νικολούδη, για να έχουν μειωμένη απόδοση στον αγώνα. Η ονομασία προήλθε από τον αστικό μύθο που έλεγε πως θα δίνονταν μία ανθοδέσμη με λουλούδια στους παίκτες του Ηρακλή πριν από την έναρξη του αγώνα και, αν την αποδέχονταν, αυτό θα σήμαινε πως η «συμφωνία» θα είχε κλείσει. Η υπόθεση οδηγήθηκε στα ποινικά δικαστήρια και ο Παναθηναϊκός κρίθηκε ένοχος. Ποινή; Μα, φυσικά, ο υποβιβασμός!

Ωστόσο στις 12 Δεκεμβρίου 1975 ο ΠΑΟ αθωώθηκε χάρη στην ψήφο του Γιώργου Ανδριανόπουλου στην επιτροπή εφέσεων της ΕΠΟ. Οι «πράσινοι» αθωώθηκαν με 3 ψήφους υπέρ και 2 κατά.

Παναθηναϊκός – Ηρακλής. Η «υπόθεση των λουλουδιών»

Ερωτούμενος τότε ο Ανδριανόπουλος, μέλος της χρυσής πεντάδας των Ανδριανοπουλαίων στον προπολεμικό Ολυμπιακό, είχε προβεί σε μια αξέχαστη τοποθέτηση: «Δεν επείσθην περί της ενοχής του σωματείου. Ως επίσημος εκπρόσωπος του Ολυμπιακού θα ήθελα να αναγνωρίσω την ανωτερότητα του Παναθηναϊκού, ο οποίος υπήρξε και παραμένει πρωτοπόρος των αθλητικών εκδηλώσεων του τόπου μας και αποτελεί τον σύλλογον των Πρωταθλητών, την πεμπτουσίαν του ελληνικού αθλητισμού. Θα είναι τιμή και υποχρέωσις κάθε ελληνικού σωματείου να προσπαθήσει να πλησιάσει το αδιαφιλονίκητο μεγαλείο του Παναθηναϊκού». Αρκετά χρόνια αργότερα δε, είπε στον αδερφό του Λεωνίδα πως «δεν πήγαινε η καρδιά μου να πέσει ένα τόσο ιστορικό σωματείο. Αλλωστε, με ποιόν θα παίζαμε αν γινόταν κάτι τέτοιο, με τον Εθνικό για να κόβουμε μόνο 50 εισιτήρια;».

Αργότερα αθωώθηκαν δικαστικά και οι παράγοντες του Παναθηναϊκού, με την υπόθεση να μπαίνει στο αρχείο και τον τότε πρόεδρο Απόστολο Νικολαΐδη να κάνει λόγο για νίκη της Δικαιοσύνης.


Δημοσιεύτηκε στο «Επί παντός» της «Sportday» στις 1/2/2020