Menu
Η αρπαγή του Μουσολίνι

Η αρπαγή του Μουσολίνι

Operation Eiche την ονόμασαν οι ναζί. Επιχείρηση Δρυς, ήτοι καταδρομή του Γκραν Σάσο με επικεφαλής τον αρχιπαλίκαρο του Χίτλερ, Οτο Σκορτσένι, για τη διάσωση του Μπενίτο Μουσολίνι σαν σήμερα, 12 Σεπτεμβρίου 1943 από το χειμερινό θερέτρο του Κάμπο Ιμπερατόρε. Τα κατάφεραν αλλά λίγο μετά ο Ιλ Ντούτσε παραδόθηκε στους Ιταλούς που τον εκτέλεσαν και κατόπιν ο λαός σκύλευσε το πτώμα του.

Στις 27 Απριλίου 1945, λίγο πριν την είσοδο των συμμαχικών στρατευμάτων στο Μιλάνο, κι ενώ ο Μουσολίνι κατευθυνόταν στην πόλη Κιαβέννα μαζί με την ερωμένη του Κλάρα Πετάτσι) με σκοπό τη διαφυγή τους στην Ελβετία, συνελήφθησαν από Ιταλούς παρτιζάνους.

Την επόμενη μέρα δικάστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες από το ανώτατο αρχηγείο των “εθελοντικών σωμάτων Ελευθερίας” και εκτελέστηκαν μαζί με 16 ακόμη άτομα, τα περισσότερα μέλη της κυβέρνησης του Σαλό. Τα πτώματά τους μεταφέρθηκαν και κρεμάστηκαν στην Piazzale Loreto του Μιλάνου. Το πτώμα του παρέμεινε εκεί για αρκετό διάστημα, όπου και εξευτελιζόταν από τους περαστικούς.

Όπως του έπρεπε…