Menu

Ουγγαρία. Η μεγάλη, χαμένη ευκαιρία του Εθνικού

Ουγγαρία. Η μεγάλη, χαμένη ευκαιρία του Εθνικού

Εν μέσω της αντικομμουνιστικής εξέγερσης στην Ουγγαρία, η Χόνβεντ βρίσκεται στην Αμβέρσα, έχοντας ηττηθεί από την Αθλέτικ στο Μπιλμπάο με 3-2, καθ’ οδόν για τη Βουδαπέστη και οι Φέρεντς Πούσκας, Σάντορ Κότσις και Ζόλταν Τσίμπορ, αυτομολούν στη Δύση, σαν σήμερα το 1956. Οι Μαγυάροι προσπάθησαν μετά κόπων και βασάνων να ενταχθούν σε ισπανικές ομάδες ωστόσο, ελέω γραφειοκρατικών θεμάτων, η ιστορία κρατούσε πολύ.

Και, ακριβώς τότε, ο πανέξυπνος Δημήτρης Καρέλλας επιχείρησε να κάνει το… κόλπο γκρόσο σε μια εποχή που δεν υπήρχε καλά καλά πρωτάθλημα, ήταν (ως το 1959) ερασιτεχνικό και ο ιδιοκτήτης του Εθνικού είχε τη φιλοδοξία να γιγαντώσει μια ούτως ή άλλως μεγάλη ομάδα, εκείνη την εποχή. Είχε άλλωστε ποδοσφαιριστές όπως ο Φερλέμης, ο Καρνασόπουλος, ο Κλικόπουλος, ο Λαιμός και ο Καραουλάνης αλλά και τον περίφημο τερματοφύλακα Μανταλόζη, το ’56 είχε απωλέσει τον τίτλο οριακά από τον… συμπολίτη Ολυμπιακό και το ’57 διεκδίκησε επί ίσοις όροις τον τίτλο.

Η έκρηξη, τον Οκτώβριο του ‘56, της περίφημης ουγγρικής επανάστασης (Uprising) ως αντισοβιετική εξέγερση δεν κράτησε πολύ και πνίγηκε στο αίμα ενώ ο πρωθυπουργός Ιμρε Νάγκι εκτελέστηκε λίγο αργότερα. Η χώρα, ποδοσφαιρικά, ήταν πανίσχυρη, η «αράντσιπατ» ήταν στον τελικό του Μουντιάλ του δύο χρόνια νωρίτερα και η Χόνβεντ είχε μαζέψει όλη την αφρόκρεμα του ποδοσφαίρου. Οι παίκτες αυτομολούν, στην Αμβέρσα και ο Καρελλάς έχει συμφωνήσει προφορικά μαζί τους και τους περιμένει για υπογραφές γύρω στο Πάσχα, όταν ο Εθνικός θα έδινε φιλικό με μια μεικτή Ούγγρων «αντιφρονούντων».

Ουγγαρία. Η μεγάλη, χαμένη ευκαιρία του Εθνικού

Χιλιάδες Ελληνες τους υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, είναι καθημερινά στο επίκεντρο των ΜΜΕ, το φιλικό λήγει… 0-7 και ο Καρελλάς ανακοινώνει τη συμφωνία με Σάμπο, Τσόλνοκ, Τζάμποκι, Γκαραμβολγκί, Σάγκι ενώ οι φήμες δίνουν και παίρνουν για τους άλλους τρεις. Ωστόσο η ΕΠΟ τιμωρεί τον Εθνικό για συμφωνία με επαγγελματίες, ενώ τότε το πρωτάθλημα ήταν ερασιτεχνικό, τον αποβάλλει από πρωτάθλημα (που ήταν έτοιμος να κατακτήσει) και η ποινή πέφτει προ της νέας σεζόν. Οι Ούγγροι έφυγαν, βρήκαν άλλες ομάδες και ο ιστορικός Εθνικός απώλεσε μια τεράστια ευκαιρία να δημιουργήσει μια… πανευρωπαϊκή, δίχως υπερβολές, δύναμη.


Δημοσιεύτηκε στο «Επί παντός» της «Sportday» στις 23/10/2019