Menu

«Εφυγε» ο Γιαννιώτης της Θύρας 7…

«Εφυγε» ο Γιαννιώτης της Θύρας 7…

Την τελευταία του πνοή άφησε ξαφνικά ο Φάνης Τζιόβας. Πρόκειται για τον αποκαλούμενο «19ο νεκρό» στην τραγωδία της Θύρας 7 στο Καραϊσκάκη, το 1981. Τότε, κρατήθηκε τελικά στη ζωή, παρότι μεταφέρθηκε ως θύμα στο νεκροτομείο (!).

Την ιστορία του είχε αποτυπώσει ο συγγραφέας Μιχάλης Σπέγγος σε ένα διήγημά του, μέρος του συλλογικού έργου 11+1 νεοελλήνων συγγραφέων με τίτλο «Ενδεκάδα» και με θέμα το ποδόσφαιρο. Ο ίδιος προ ετών είχε διηγηθεί την ιστορία του.

«Πήγαμε με τον ξάδερφό μου και έναν ακόμα φίλο, ΑΕΚτζή. Στη θύρα 7, στη θύρα των φανατικών του Ολυμπιακού, κόκκινα και κίτρινα κασκόλ μαζί, το ένα τέταρτο ήταν ΑΕΚτζήδες. Δεν υπήρχαν τα σημερινά φαινόμενα». Ο Ολυμπιακός νίκησε 6-0 εκείνη τη μέρα και τα τρία γκολ μπήκαν στα τελευταία 10 λεπτά. «Στην 7 η σκάλα έκανε μια περίεργη στροφή και δεν είχε κάγκελα» συνέχισε την περιγραφή. Όταν έπεσε, «ο πρώτος ή ο δεύτερος που έπεσε ήμουν», ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο με μια κοπελιά, την 23χρονη Ζωγραφούλα Χαϊρατίδου, η οποία τελικά σκοτώθηκε. Ο ίδιος θεωρήθηκε αρχικά νεκρός. «Μου είπανε αργότερα ότι στην Αθλητική Κυριακή έλεγαν ότι οι νεκροί ήταν 19, ανάμεσά τους και ένας Τζιόβας αγνώστων λοιπών στοιχείων».

Στο νοσοκομείο οι νοσοκόμοι κοίταξαν άμεσα. «Τότε είδανε ότι και η δική μου καρδιά παλλότανε λίγο». Τον πήραν για νοσηλεία. Επάνω στο φορείο, τον είδε μελανιασμένο στο πρόσωπο ένας περαστικός γιατρός. «Πού το πάτε το παιδί, πεθαίνει» είπε στους τραυματιοφορείς. Πήρε ένα μαχαίρι φαγητού και του άνοιξε την τραχεία, επί τόπου. «Το σημάδι της 7» ήταν η τραχειοτομή είπε ο Φάνης, που μετά από χρόνια είχε καταφέρει να νικήσει τους φόβους του, να κοιμάται πλέον ανάσκελα και να ξαναπάει στο γήπεδο…

Το 1981 είχε ξεκινήσει το αποκλεισμένο από τα χιόνια χωριό με τα πόδια μέχρι το Καλπάκι μετά στα Γιάννενα και μετά στην Αθήνα, για να πάει να δει τον Ολυμπιακό εκείνη την αποφράδα μέρα…


Δημοσιεύτηκε στη «Δημοκρατική Φωνή» στις 24/7/2021