Menu

Βραζιλία – Αργεντινή. Ο πελάτης έχει πάντα δίκιο…

Βραζιλία – Αργεντινή. Ο πελάτης έχει πάντα δίκιο…

Τελικός Copa America 2021 απόψε, όσοι αντέξουμε θα… ξημερωθούμε. Η τύποις γηπεδούχος Αργεντινή, φιλοξενούμενη της Βραζιλίας στο εμβληματικό «Μαρακανά» του Ρίο ντε Τζανέιρο και στο 107ο παιχνίδι μεταξύ τους. Η επίσημη καταμέτρηση της FIFA… αγνοεί έξι παιχνίδια που ήταν πιο άσημα κι από φιλικά. Στα άλλα 106, για να έχουμε και μια άλφα… επισημότητα στο μέτρημα, η Βραζιλία έχει 43 νίκες, η Αργεντινή 38 και άλλα 25 έληξαν ισόπαλα.

Εξ αυτών τα 56 ήταν φιλικά (25-12-19 για τη «σελεσάο»), τα οκτώ για τα προκριματικά του Μουντιάλ (4-2-2 η Βραζιλία), ένα καρέ αγώνων στο Μουντιάλ (2-1-1), άλλα τέσσερα σε διάφορα τουρνουά, ένα για το Κύπελλο Συνομοσπονδιών και 33 για το Copa America, με την «αλμπισελέστε» να υπερέχει με 15-8-10.

Οι αριθμοί λοιπόν, ως γνωστόν, δεν ψεύδονται για το Superclásico Sudamericano…

  • Η τελευταία ήττα της Βραζιλίας από την Αργεντινή σε επίσημο παιχνίδι ήταν το 2005, με 3-1 για τα προκριματικά του Μουντιάλ, στο Μπουένος Αϊρες, με δύο γκολ του Κρέσπο κι ένα του Ρικέλμε, είχε μειώσει ο Ρομπέρτο Κάρλος. Εκτοτε η «σελεσάο» έχει 5-2-0.
  • Η τελευταία ήττα της Βραζιλίας από την Αργεντινή επί βραζιλιάνικου εδάφους (σε επίσημα ματς, πάντα) δεν… υπάρχει. Ουδέποτε συνέβη: 9-2-0 μετρούν οι «καριόκας». Αν προστεθούν και τα φιλικά, η τελευταία νίκη της Αργεντινής στη Βραζιλία ήταν στις 4 Μαρτίου 1970 (2-0) στο Πόρτο Αλέγρε.
  • Η τελευταία ήττα της «σελεσάο» σε Copa America ήταν το… 1991 και έκτοτε έχει 3-3-0, με δύο βραζιλιάνικες νίκες στα πέναλτι στις ισοπαλίες και μία αργεντίνικη.
  • Σε τελικό Copa America ανταμώνουν μόλις για τέταρτη φορά, τρομερό μιας και το τουρνουά μετρά 105 χρόνια ζωής. Το 1937 το πήρε η Αργεντινή με 2-0 στην παράταση, το 2004 η Βραζιλία πέναλτι και το 2007 η «σελεσάο» με 3-0.

Βραζιλία – Αργεντινή. Ο πελάτης έχει πάντα δίκιο…

  • Σε Μουντιάλ αντάμωσαν τρεις φορές στο πλαίσιο της β’ φάσης των ομίλων που ίσχυε τότε και μια φορά στους «16». Το 1974 η Βραζιλία νίκησε 2-1 με Ριβελίνο και Ζαϊρζίνιο, το 1978 ήρθαν 0-0 (αλλά, στο επόμενο, η Αργεντινή έστησε το ματς με το Περού και πήγε στον τελικό, κατακτώντας το) και το 1982 η «σελεσάο» νίκησε 3-1 με Ζίκο, Σερζίνιο και Ζούνιορ.
  • Η τελευταία τους, ως σήμερα, μουντιαλική συνάντηση συνδυάστηκε και με τη μόνη αργεντίνικη νίκη στο Παγκόσμιο Κύπελλο: 1-0 για τους «16», στο «Ντέλε Αλπι» το 1990, με γκολ του Κανίχια στο 81’ ύστερα από τρομερή ασίστ του Μαραντόνα.
  • Μπορεί οι δύο χώρες να μην έχουν συναντηθεί ποτέ σε τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου, έχουν όμως μια κόντρα για κάτι… ωσάν μουντιαλικό. Το 2005, στη Γερμανία, αντάμωσαν στον τελικό του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών, με τη Βραζιλία (παρουσία Ζιλμπέρτο Σίλβα) να αντιμετωπίζει την Αργεντινή (των… γνωστών μας Γκαλέτι, Καμπιάσο, Σαβιόλα, Φιγουερόα) και να τη συνθλίβει με 4-1 με Αντριάνο (11’ και 63’), Κακά (16’) και Ροναλντίνιο (47’), είχε μειώσει ο Αϊμάρ (65’).

Οι δύο χώρες έχουν αναμετρηθεί συνολικά οκτώ φορές σε νοκ άουτ αγώνες, τα επτά έληξαν είτε στο 90λεπτο είτε στα πέναλτι, στην παράταση κρίθηκε μόνο ο τελικός του Copa America το 1937, στο Μπουένος Αϊρες, με την Αργεντινή να νικά με 2-0 με ισάριθμα τέρματα του Βισέντε Ντε λα Μάρα. Εκείνο το ματς δεν… προβλεπόταν μάλιστα, απλώς οι δύο χώρες ισοβάθμησαν στην κορυφή του ομίλου, επειδή η «αλμπισελέστε» νίκησε 1-0 τη «σελεσάο» στην τελευταία αγωνιστική, και χρειάστηκε… τελικός-μπαράζ.

Πελατειακή σχέση… 28 ετών

Τόσο μεγάλο σερί, λοιπόν, στο Copa America; Ναι.

  • Το 1993 στο Εκουαδόρ ο προημιτελικός έληξε 1-1 (37’ Μίλερ / 69’ Λέο Ροντρίγκες) με την Αργεντινή να περνάει στα πέναλτι.
  • Το 1995 στην Ουρουγουάη, ξανά στους «8», ξανά ισοπαλία αλλά αυτή τη φορά με 2-2 (9’ Εντμούντο, 81’ Τούλιο / 2’ Μπάλμπο, 29’ Μπατιστούτα) και τη Βραζιλία να περνάει στα πέναλτι χάρη στο άστοχο σουτ του Ντιέγο Σιμεόνε.
  • Το 1999 στην Παραγουάη, ξανά προημιτελικός, 2-1 οι «καριόκας» και… άνετα (32’ Ριβάλντο, 48’ Ρονάλντο / 10’ Σορίν).
  • Το 2004 στο Περού συναντήθηκαν στον τελικό, έφεραν 2-2 (45’ Λουιζάο, 93’ Αντριάνο / 20’ πέν. Κίλι Γκονζάλες, 87’ Ντελγάδο) και με τη Βραζιλία του Κάρλος Αλμπέρτο Παρέιρα να το κατακτά στα πέναλτι ελέω της αστοχίας των Χάιντσε και Ντ’ Αλεσάντρο.
  • Το 2007 στη Βενεζουέλα η «σελεσάο» του Κάρλος Ντούνγκα έκανε περίπατο… σηκώνοντάς το με 3-0 (4’ Μπαπτίστα, 40’ αυτ. Αγιάλα, 69’ Ντάνι Αλβες).

  • Και το 2019 στη Βραζιλία ο ημιτελικός ανέδειξε νικήτρια τη «σελεσάο» με 2-0 με γκολ από Γκάμπριελ Ζέσους στο 19’ και Ρομπέρτο Φιρμίνο στο 71’.

Η τελευταία νίκη, ο Γκορμπατσόφ και το www

Εκείνη τη χρονιά λοιπόν, που έπεφτε η Σοβιετική Ενωση με την έκρηξη στα χέρια του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, διχοτομούνταν η Τσεχοσλοβακία και το www έκανε την πρώτη του εμφάνιση ως δημοσίως διαθέσιμη υπηρεσία στο διαδίκτυο, από τότε έχει η Αργεντινή να νικήσει τη Βραζιλία σε Copa America: 1991, με εκείνο το απόλυτο… latin derbi με πέντε αποβολές.

Ελαβε χώρα στη Χιλή, με τελικό όμιλο τεσσάρων ομάδων (χωρίς ημιτελικά και τελικό) και οι δυο τους αναμετρήθηκαν στην πρεμιέρα του. Η «αλμπισελέστε» του Αλφιο Μπαζίλε νίκησε με 3-2 με γκολ των Χαβιέ Φράνκο (1’ και 39’) και Μπατιστούτα (46’), για τη «σελεσάο» είχαν σκοράρει οι Μπράνκο (5’), Ζοάο Πάουλο (52’). Ποιοι αποβλήθηκαν; Στο 31’ οι Κανίχια και Μαζίνιο επειδή… μαλλιοτραβήχτηκαν, στο 61’ συνεπλάκησαν άπαντες και οι Κάρλος Ενρίκε και Μάρσιο έφυγαν πρόωρα για τα αποδυτήρια, με τελευταία αποβολή του Μπιάνκες στο 78’, δύο λεπτά αφότου είχε μπει στο γήπεδο! Η νίκη της Αργεντινής αποδείχτηκε κομβική αφού τελικά κατάφερε και κατέκτησε τον τίτλο.

Οι χαμένοι τελικοί του Μέσι

Πρόσωπο της αναμέτρησης απόψε ο Λιονέλ Μέσι. Ο pulga κατάφερε να πάρει από το χέρι την Αργεντινή και με τις ηγετικές του εμφανίσεις την έστειλε στον τελικό του Copa America και έχει άλλη μια ακόμη ευκαιρία για να φτάσει σε ένα τρόπαιο με την «αλμπιοσελέστε». Πέμπτη ευκαιρία, συγκεκριμένα, μετρώντας τέσσερις χαμένους τελικούς με το εθνόσημο στο στήθος.

Βραζιλία – Αργεντινή. Ο πελάτης έχει πάντα δίκιο…

Το 2007 ήταν το 3-0 από τη Βραζιλία στο Copa America όταν ο Γκονζάλο Ιγουαΐν έχανε τη μία ευκαιρία μετά την άλλη, το 2014 ο τελικός του Μουντιάλ στη Βραζιλία χάθηκε στην παράταση με 1-0 από στο γκολ του Μάριο Γκέτσε, το 2015 και το 2016 ήταν η Χιλή στο Copa America που υπέταξε την Αργεντινή, σε αμφότερους τελικούς στα πέναλτι! Μάλιστα, τότε ο Μέσι είχε ανακοινώσει την απόσυρση του από την εθνική ομάδας, ωστόσο μετά από πιο ψύχραιμες σκέψεις, το αναίρεσε.

Ο 34χρονος πραγματοποιεί φέτος ίσως το καλύτερο τουρνουά της καριέρας του με την «αλμπισελέστε»: 4 γκολ και 5 ασίστ, τα δύο γκολ με φάουλ, πρώτος σε επιτυχημένες ντρίμπλες (33) αλλά ο τελικός είναι… εντελώς άλλη κατάσταση.

Copa America 2021, στοίχημα στον τελικό…

Βραζιλία – Αργεντινή. Ο πελάτης έχει πάντα δίκιο…

…με την υποσημείωση ότι είμαι οπαδός της Βραζιλίας, αλλά σε μια χρονιά που τα ζούμε… όλα καθημερινά, με όσα συμβαίνουν γύρω μας, εδώ πάει η Αγγλία να πάρει τρόπαιο, δεν θα πάρει και… ο Μέσι;

Πέρα από την πλάκα όμως, η «αλμπισελέστε» ήταν όντως καλή σε αυτό το περίεργο Copa America, που αρχικώς επρόκειτο να συνδιοργανωθεί από Αργεντινή και Κολομβία, μετά βρέθηκε στον αέρα, προσφέρθηκε η Βραζιλία και σε γήπεδα χωρίς κόσμο και το έσωσε.

Οι διοργανωτές έδωσαν την άδεια να παραστεί στο γήπεδο ένας μικρός αριθμός φιλάθλων: περίπου 5.500. Πάλι καλά.

Με 4-3-3 η Αργεντινή του Λιονέλ Σκαλόνι με Μέσι, Νίκολας Γκονσάλες κι έναν εκ των Ντι Μαρία ή Αγουέρο μπροστά, έχοντας 4-2-0 στον φετινό θεσμό και δύο προκρίσεις με πέναλτι, σε όλα τα ματς σκόραρε, σε όλα τα ματς σκόραρε από το ημίχρονο

Με 4-2-3-1 και Ρισάρλισον, Νεϊμάρ, Πακέτα πίσω από τον Εβέρτον η «σελεσάο» του Τίτε, και τους Κασεμίρο και Φρεντ στα χαφ, απών ο τιμωρημένος Γκάμπριελ Ζέσους που θα πρέπει να αποκλειστεί για βίου (κατ’ εμέ).

Αήττητη έφτασε στον τελικό και η «σελεσάο» με 5-1-0, μόλις δύο γκολ παθητικό και μόνη απώλεια στο φινάλε των ομίλων με το Εκουαδόρ (1-1), ούσα βαθμολογικά αδιάφορη.

Ο οποίος Τίτε στοχεύει στο να… ισοφαρίσει τον Αργεντινό Αλφιο Μπαζίλε με δύο συνεχόμενες κατακτήσεις Copa America, το ρεκόρ κρατά όμως ο μυθικός Γκιγιέρμο Στάμπιλε από το 1947 με τρεις σερί.


Δημοσιεύτηκε στο Footballbet.gr στις 10/7/2021