Menu

Αφιέρωμα Euroleague 2021-22

Αφιέρωμα Euroleague 2021-22

Και φέτος… τριών ταχυτήτων η σεζόν. Τα φαβορί, τα αουτσάιντερ και τα ερωτήματα


Η περσινή ήταν, κακά τα ψέματα, μια σεζόν απονομής… Δικαιοσύνης. Διότι, μη ξεχνάτε τη είχε μεσολαβήσει: η περίοδος του κορωνοϊού και η διακοπείσα δράση, πάνω που η Εφές έμοιαζε ασταμάτητη. Κι όμως οι Τούρκοι όχι μόνο επανήλθαν αλλά έφτασαν στην κατάκτηση του τροπαίου πανάξια, τον Μάιο στην Κολωνία, έστω και με ένα χρόνο καθυστέρηση.

Η νέα Euroleague ξεκινά από την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου με, ευλόγως, φαβορί αουτσάιντερ και ερωτήματα. Όπως κάθε σεζόν.

New entries

Με δύο νέες ομάδες θα κάνει τζάμπολ η Ευρωλίγκα στις 30 Σεπτεμβρίου, αφού η κάτοχος (Μονακό) και η φιναλίστ (Ούνικς Κάζαν) του Eurocup έλαβαν τις θέσεις της Χίμκι και της Βαλένθια. Για τρίτη σερί σεζόν στη διοργάνωση η Ζενίτ, που έλαβε και φέτος wild card.

Οι αλλαγές στους πάγκους

Λιγοστές ήταν οι αλλαγές προπονητών ενόψει της σεζόν μιας και, από τις 18 ομάδες μόλις τέσσερις προχώρησαν στην πρόσληψη νέου… τιμονιέρη: ο Παναθηναϊκός έφερε τον Δημήτρη Πρίφτη, η Ούνιξ Καζάν τον Βέλιμιρ Περάσοβιτς, η Φενέρμπαχτσε τον Σάσα Τζόρτζεβιτς και η Αλμπα τον Ισραελ Γκονζάλες.

Σύστημα διεξαγωγής

Για έκτη σερί σεζόν η Euroleague διεξάγεται σε μορφή πρωταθλήματος δύο γύρων (round rubin). Από το 2016-2017 έως το 2018-2019 με τη συμμετοχή 16 ομάδων, ενώ πρόπερσι έγιναν 18. Οι οκτώ πρώτες ομάδες της regular season προκρίνονται στα play offs σε best of 5 σειρά, με τις ομάδες της πρώτης τετράδας να έχουν πλεονέκτημα έδρας. Θα ακολουθήσει Final 4 στο Βερολίνο, στις 27 με 29 Μαΐου 2022.

Το καρέ των φαβορί

Δεν ανακαλύπτει κάποιος την… Αμερική αν, σε ερώτημα για τα φετινά, φαβορί, απαντήσει (με όποια σειρά) Εφές, Ρεάλ, Μπαρτσελόνα, ΤΣΣΚΑ. Δεν υπάρχει, προς ώρας, άλλο, δεν διαφαίνεται ομάδα ικανή να μπει… σφήνα στο εν λόγω καρέ αλλά ως την άνοιξη και τα play offs, ο δρόμος είναι μακρύς.

Εφές: οι Τούρκοι έπαιξαν την τελευταία διετία, κατά γενική ομολογία, το καλύτερο μπάσκετ και πανάξια αναδείχθηκαν πρωταθλητές Ευρώπης, σε μια τεράστια δικαίωση για την καριέρα και την πορεία του Εργκίν Αταμάν. Ο «κορμός» της ομάδας διατηρήθηκε με μόνη αλλαγή την έλευση του νεαρού Σέρβου Πέτρουσεφ αντί του θηρίου ονόματι Σανλί ενώ Λάρκιν, Μίτσιτς, μαζί με τους Μπομπουά, Σίνγκλετον, Πλάις συνθέτουν μία πανίσχυρη ομάδα. Στο χέρι της το repeat.

Μπαρτσελόνα: πρώτη πέρυσι στη regular season, έφτασε ως τον τελικό του F4 αλλά η Εφές ήταν ανώτερη και οι Καταλανοί συμπλήρωσαν 11 χρόνια μακριά από το τρόπαιο. Χωρίς πολλές αλλαγές το ρόστερ της ομάδας του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους (έφυγαν Χάνγκα, Πουστοβόι, Ερτέλ και Μπολμάρο, αποκτήθηκαν Γιοκουμπάιτις, Λαπροβίτολα, Χέις και Σανλί. Πλέον είναι πιο ομοιογενής και οι Καλάθης, Μίροτιτς, Χίγκινς μπορούν να την οδηγήσουν στην κορυφή.

Ρεάλ Μαδρίτης: πολυνίκης της διοργάνωσης με 18 τρόπαια (έναντι 8 της ΤΣΣΚΑ), πέρυσι λαβώθηκε από τις αποχωρήσεις και τους τραυματισμούς (Καμπάσο, Ντεκ, Ράντολφ) και δεν πήγε καν στο Final 4. Χωρίς μεγάλο φρεσκάρισμα η ομάδα του Πάμπλο Λάσο (που μετρά 28 τελικούς και 19 τρόπαια σε μια 10ετία!), αποκτώντας τους Χάνγκα και Ερτέλ από την Μπαρτσελόνα και τον Ουίλιαμς-Γκος για τα γκαρντ. Μαζί με Ρούντι, Τόμπκινς, Ταβάρες η ομάδα του Πάμπλο Λάσο έχει ίσως το πιο βαθύ ρόστερ της διοργάνωσης.

ΤΣΣΚΑ Μόσχας: την τελευταία 15ετία σήκωσε τα μισά της τρόπαια (4/8), κάθε φορά που δεν το κατακτά έχει γυρίσει το σύμπαν ανάποδα και απώλεσε τα πρωτεία (του… 2019) ελέω των σχέσεων Τζέιμς και Δημήτρη Ιτούδη και του τραυματισμού του Μιλουτίνοφ. Αντί των Τζέιμς και Χίλιαρντ πήρε τον υπερσκόρερ Αλεξέι Σβεντ και τον ανερχόμενο Λιθουανό σουτέρ Γκριγκόνις, ο Ελληνας κόουτς συνεχίζει για όγδοη σεζόν και με Κλάιμπερν, Χάκετ, Σενγκέλια κ.ά. η «ρώσικη αρκούδα» ξεκινά από την pole position.

Η εξάδα των αουτσάιντερ

Το προαναφερθέν καρέ αφορά βέβαια τον φαβοριτισμό τίτλου, ούτε λόγος για το αν μπουν στα play offs, με έξι ομάδες να διεκδικούν τα τέσσερα εισιτήρια. Ίσως στην πορεία βέβαια προκύψει και κάποια άλλη (π.χ. Ούνιξ, Μπάγερν, Μονακό, άντε και Παναθηναϊκός) αλλά, στην εκκίνηση της σεζόν, η 8άδα διεκδικείται από μισή ντουζίνα ομάδες.

Η Αρμάνι Μιλάνο βρέθηκε σε Final 4 για πρώτη φορά από το 1992, το εμπόδιο της Μπαρτσελόνα στον ημιτελικό ήταν απροσπέλαστο, η Ετορε Μεσίνα συνεχίζει για τρίτη σεζόν και απέκτησε βάθος στην περιφέρεια με τους Γκραντ, Ντάνιελς και Χολ, ενώ κάλυψε με τον καλύτερο τρόπο (Μέλι και Μήτογλου) το κενό που δημιούργησε στο «4» η φυγή του ΛεΝτέι. Η Φενέρμπαχτσε πλήρωσε τα μάλλα τα διαρκή κρούσματα κορωνοϊού (ειδικά στα play offs με την ΤΣΣΚΑ), και τη φυγή των Μπράουν, Ντίξον Έντι, Ουλάνοβας κάλυψε η προσθήκη των Χένρι, Πολονάρα, Χαζέρ και Μπούκερ. Μεγαλύτερο ερώτημα βέβαια η άφιξη του Σάσα Τζόρτζεβιτς αντί του Ιγκόρ Κοκόσκοβ και η διαχείριση των αστέρων Ντε Κολό, Γκούντουριτς και Βέσελι.

Η Ζενίτ μετά τη σεζόν – διακοπής ελέω covid19, από ουραγός βρέθηκε μια ανάσα από την πρόκριση στο Final 4, έργο βέβαια Τσάβι Πασκουάλ που ανανέωσε για ακόμη δύο χρόνια. Πλήγμα η απώλεια του ηγετικού Πάνγκος (πήγε στο Κλίβελαντ), «ηχηρή» προσθήκη ο ΝΒΑer Νάπιερ, από τα στοιχήματα της σεζόν, όπως και ο πρώην σκόρερ του Ρεθύμνου, Φράνκαμπ. Με Μπάρον, Πονίτκα, Γκουντάιτις μια χαρά θα τα πάει και φέτος.

Στα ερωτήματα, αλλά με καλές πιθανότητες διάκρισης, της σεζόν η Μακάμπι Τελ Αβίβ που απογοήτευσε πέρυσι μένοντας στη 13η θέση. Ωστόσο η εμπιστοσύνη προς τον Γιάννη Σφαιρόπουλο δεν κλονίστηκε, έφερε τους Ρέινολντς (εξαιρετικός με την Μπάγερν), Νάναλιμ Κοέν και Ντέρικ Ουίλιαμς. Κοντολογίς, έκανε τα δέοντα μεταγραφικά αν και αποχώρησαν οι Ντόρσεϊ, Χάντερ και Μπέντερ. Το ίδιο ισχύει και για την Μπασκόνια η οποία έμεινε οριακά εκτός play offs, έχασε τους Βιλντόζα (Νικς), Χένρι και Πολονάρα (Φενέρ και οι δύο), Τζεκίρι και Φαλ αλλά ο Ντούσαν Ιβάνοβιτς βρήκε αντικαταστάτες. Από τον Μπάλντγουιν ως τον Κοστέλο και από τον Φοντέκιο ως τους Ίνοχ, Νοκό και Μαρίνκοβιτς.

Στα φαβορί, για την 8άδα, και ο αλλαγμένος Ολυμπιακός που πέρυσι απογοήτευσε με τη 12η θέση στη regular season. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας παραμένει στον πάγκο και η μετάβαση στη μετά- Σπανούλη εποχή θα στηριχθεί σε Σλούκα, Βεζένκοφ και στους νεοφερμένους Ουόκαπ, Ντόρσεϊ, Λούντζη και Φαλ. Μαζί με τον εκρηκτικό ΜακΚίσικ, τον Παπανικολάου, τον Πρίντεζη και τον Μάρτιν θα δώσει ρέστα για τα play offs.

Τρία αουτσάιντερ που δεν υποτιμώνται…

Η αλήθεια είναι πως ουδείς (πρέπει να) υποτιμά τον «εξάστερο», πλην όμως από πέρυσι το μπάτζετ του Παναθηναϊκού έχει μειωθεί αισθητά και οι αλλεπάλληλες αλλαγές προπονητών δεν έχουν βοηθήσει. Το restart στους «πράσινους» έγινε με την έλευση του Δημήτρη Πρίφτη και με την ελπίδα η περσινή, σχεδόν ατιμωτική, 16η θέση στη regular season να σβηστεί με μια καλή πορεία. Και στην άκρη του μυαλού, με παρουσία στην 8άδα. Η παραμονή των Παπαπέτρου, Νέντοβιτς, Παπαγιάννη επιτεύχθηκε, Πέρι και Μέικον στον άσο αποτελούν τα ερωτήματα της χρονιάς, πιο αξιόπιστοι δείχνουν στη front line οι Οκάρο, Εβανς, Φλόιντ.

Στα «μπορεί και ναι», περί υπέρβασης, και η Μπάγερν Μονάχου του Αντρέα Τρινκιέρι που συνεχίζει, έκανε πέρυσι εξαιρετική σεζόν μετέχοντας στα play offs αλλά η απώλεια των Μπάλντγουιν, Ρέινολντς και του Τσίπσερ που έχει υποβληθεί σε επέμβαση, είναι κομβικές. Γιαραμάζ, Χίλιαρντ, Ουόλντεν, Οθέλο Χάντερ και ΝτεΣον Τόμας οι ενισχύσεις της.

Την τριάδα των ομάδων που, ξαναλέμε, ίσως (θα εξαρτηθεί από τη σταθερότητα και τις μεταγραφές τους) «χτυπήσουν» 8άδα και η… νεοφερμένη Μονακό. Η παρθενική της παρουσία στην Euroleague επιτεύχθηκε χάρη στην κατάκτηση του Eurocup, μπάτζετ (και, δη, μεγάλο) έχει, προπονητή με εμπειρία επίσης (Ζβέζνταν Μίτροβιτς), σταρ έφερε (τον Μάικ Τζέιμς), έτερο σκόρερ έχει (Ρομπ Γκρέι), ψηλούς επίσης (Γουίλ Τόμας και Μοτεγιούνας), ήτοι… μπορεί.

Οι πέντε κομπάρσοι της σεζόν

Η έτερη γαλλική εκπρόσωπος, Βιλερμπάν, έκανε μια αξιόλογη πορεία βγαίνοντας 14η αλλά μάλλον αποδυναμώθηκε και επένδυσε σε ταλέντο και νεαρούς, τύπου Ουεμπανιάμα, Κώστα Αντετοκούνμπο, Μόργκαν, Οσετκόβσκι και Κρις Τζόουνς ενώ έχασε κάμποσους, ανάμεσά τους και τον Φαλ που πήγε στον Ολυμπιακό. Στον πάγκο συνεχίζει ο TJ Πάρκερ, αδερφός του ιδιοκτήτη και άλλοτε NBAer, Τόνι.

Η Ούνιξ Καζάν επέστρεψε στην Euroleague μετά από τέσσερα χρόνια, τη θέση του Δημήτρη Πρίφτη έλαβε ο έμπειρος (Μπασκόνια, Εφες κλπ.) Βέλιμιρ Περάσοβιτς. Σημαντικό ότι έμεινε Κάναν και έφερε τους Λορέντζο Μπράουν, Χεζόνια, Μέιο για την περιφέρεια και Τζον Μπράουν, Τόνι Τζεκίρι στη ρακέτα. Σεζόν… αποκομιδής εμπειριών αναμένεται, όπως και για τη «νέα» Ζάλγκιρις μετά την πρώτη, αναγνωριστική σεζόν με τον Μάρτιν Σίλερ στο «τιμόνι». Οι ηγέτες Ουόκαπ, Γκριγκόνις αποχώρησαν και ο άλλοτε NBAer Μούντιεϊ μαζί με τους νεοφερμένους Καλνιέτις, Ουλάνοβας και Νέμπο θα σηκώσουν το βάρος – αλλά μέχρι πόσο;

Εκ των ουραγών πέρυσι η Άλμπα Βερολίνου, αποχαιρέτισε τον Αΐτο Ρενέσες μονιμοποιώντας τον βοηθό του Ίσραελ Γκονζάλες, έφερε από ισραηλινές ομάδες τους Ταμίρ Μπλατ (γιος του προπονητή Ντέιβιντ) τον Ζούσμαν, όπως και τον Σμιθ της Λούντβιχσμπουργκ και κράτησε τους Σίκμα, Λο και Τίμαν.

Και, τέλος, υπάρχει και ο Ερυθρός Αστέρας που ετησίως απογοητεύει αλλά η ενίσχυση της αιώνιας αντιπάλου Παρτιζάν (με… Ζέλικο Ομπράντοβιτς βεβαίως βεβαίως…) έκαναν τη διοίκηση να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη. Στο Βελιγράδι αφίχθησαν οι πρωτοκλασάτοι… ευρωλιγκάτοι Κάλινιτς, Ουάιτ, Χόλινς και Νέιτ Ουόλτερς, με τον κόουτς Ντέγιαν Ράντονιτς να δηλώνει αισιόδοξος…


Blog που δημοσιεύτηκε στη Fonbet.gr στις 28/9/2021