Menu

Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός. Stats & αριθμοί, σερί και… ρεκόρ

Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός. Stats & αριθμοί, σερί και… ρεκόρ

Οι δύο «αιώνιοι» του ελληνικού ποδοσφαίρου αναμετρώνται για πρώτη φορά στη σεζόν, το βράδυ της Κυριακής στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης». Στόχος του Ολυμπιακού, μετά τις τρεις σερί νίκες αλλά και το εμφατικό 3-0 επί της Φενέρμπαχτσε στην Κωνσταντινούπολη, να παραμείνει στην κορυφή αλλά ο Παναθηναϊκός έχει (απο)δείξει ότι συχνά στα ντέρμπι θυμάται τον… παλιό, καλό του εαυτό.

Numbers & stats

Οι «ερυθρόλευκοι» έφτασαν ήδη τα 12 επίσημα παιχνίδια στη σεζόν και δεν έχουν ήττα ακόμη (8-4-0) αλλά με δύο ισοπαλίες έμειναν εκτός ομίλων Champions League. Στη Super League είναι αήττητοι, μαζί με τα περσινά, στα τελευταία δέκα ματς και εντός Καραϊσκάκη το σερί έχει φτάσει τα 21 παιχνίδια άνευ ήττας (19-2-0), ήτοι από τον Ιούλιο του 2020 και το 1-0 από τον ΠΑΟΚ στα play offs. Εκτοτε, μόνο Αρης και Ατρόμητος αποχώρησαν… αλώβητοι.

Οι «πράσινοι», ύστερα από τις ήττες σε Ιωάννινα και Θεσσαλονίκη (από τον Αρη) επέστρεψαν στις νίκες με το ευρύ 5-1 επί του, ως τότε πρωτοπόρου, Βόλου. Εκτός έδρας ο Παναθηναϊκός έχει να κάνει νίκη από… τις 6 Φεβρουαρίου και το 3-2 επί του Ατρόμητου στο Περιστέρι, απαριθμώντας έκτοτε 4-5-0. Συν τοις άλλοι απειλείται κι ένα αρνητικό ρεκόρ καθώς ουδέποτε εκκίνησε σε πρωτάθλημα με τρεις ήττες στα ισάριθμα πρώτα εκτός έδρας παιχνίδια του!

Προϊστορία… για ρεκόρ

Στις 14 Φεβρουαρίου με το 2-1 επί του Ολυμπιακού στη Λεωφόρο ο Παναθηναϊκός… έσπασε το αήττητο του «αιωνίου» του αντιπάλου και, παράλληλα, διέκοψε το δικό του, αρνητικό σερί χωρίς νίκη στα μεταξύ τους ντέρμπι. Εκτοτε όμως οι πρωταθλητές νίκησαν εύκολα, στα play offs, και στο Καραϊσκάκη με 3-1 και στη Λεωφόρο με 4-1 φτάνοντας τις 50 νίκες στα… Greek clasicos, έναντι 48 ισοπαλιών και 31 «πράσινων» νικών.

Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός. Stats & αριθμοί, σερί και… ρεκόρ

Το προσεχές, 140ό ντέρμπι «αιωνίων» έχει και μια αξία από στατιστικής πλευράς. Κι αυτό διότι ο Ολυμπιακός επικράτησε και στα τέσσερα τελευταία στο Καραϊσκάκη (με σκορ, κατά σειρά, 1-0, 3-0, 1-0, 3-1), ισοφαρίζοντας τη σχετική επίδοση που κρατούσε από το 1969. Ποτέ στην ιστορία όμως δεν έχει επικρατήσει πέντε συνεχόμενες φορές ως γηπεδούχος επί του «τριφυλλιού» – ρεκόρ που διεκδικεί την Κυριακή.

Ειρήσθω εν παρόδω ο Ολυμπιακός είναι αήττητος στα τελευταία εννέα ντέρμπι ως γηπεδούχος (7-2-0), με τελευταίο… διπλό στις 2 Μαρτίου 2014. Τότε οι «πράσινοι» είχαν κάνει… περίπατο με 3-0 στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» με γκολ των Πράνιτς, Μπεργκ και Αμπεΐντ, στην έσχατη από τις συνολικά 12 επικρατήσεις τους εκτός έδρας επί του Ολυμπιακού στο πρωτάθλημα (30-22-12 ο συνολικός απολογισμός).

Εννέα χρόνια χωρίς «πράσινο» Ελληνα σκόρερ!

Υπερβολή ο μεσότιτλος, είπατε; Διόλου. Διότι, ούτε λίγο ούτε πολύ, ουδείς Έλληνας παίκτης του Παναθηναϊκού έχει βάλει γκολ σε ντέρμπι «αιωνίων» εδώ και εννέα χρόνια, ήτοι από το 2-2 του Δεκεμβρίου 2012 στο ΟΑΚΑ, με τους Τοτσέ και Χάρη Μαυρία να βάζουν τα γκολ της ομάδας του Γιάννη Αναστασίου.

Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός. Stats & αριθμοί, σερί και… ρεκόρ

Μάλιστα ο Μαυρίας ήταν τότε μόλις 18 ετών και 9 μηνών, κάτι που τον έκανε τον νεότερο σκόρερ σε ντέρμπι «αιωνίων», ξεπερνώντας τον Μίμη Δομάζο.

Από τότε, από πλευράς Παναθηναϊκού στα ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, έχουν σκοράρει, ένα Βραζιλιάνος (Μαουρίτσιο, δις), ένας Ισπανός (Τοτσέ, δις) δύο Αργεντίνοι (Φιγκερόα, Βιγιαφάνιες), ένας Σουηδός (Μπεργκ), ένας Αλγερινός (Αμπέιντ), ένας Σενεγαλέζος (Σανκαρέ), ένας Ιταλός (Μακέντα), δύο Κροάτες (Πέτριτς, Πράνιτς), ένας Αλβανός (Κάτσε) και δύο Γάλλοι (Μουνιέ, Μολό)!

Το πρώτο… αίμα

Ο Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός συναντήθηκαν για πρώτη φορά στις 28 Ιουνίου 1925. Το ματς μπορεί να ήταν φιλικό, αλλά οι δύο ομάδες αγωνίσθηκαν με πείσμα για τον άτυπο τίτλο του πρωταθλητή Ελλάδας, έχοντας πρωτεύσει στα τοπικά ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα Αθηνών και Πειραιώς. Ο αγώνας παρουσίασε εξαιρετικό ενδιαφέρον, ήταν επεισοδιακός και τελικά έληξε ισόπαλος με 3-3.

Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός. Stats & αριθμοί, σερί και… ρεκόρ

Τότε ο Ολυμπιακός είχε μόλις ολίγων μηνών… ζωή (είχε ιδρυθεί στις 10 Μαρτίου εκείνου του έτους) αλλά είχε κατακτήσει το πρωτάθλημα Πειραιά ενώ ο Παναθηναϊκός, που μετρούσε ήδη 17 χρόνια αθλητικού βίου και έξι πρωταθλήματα Ελλάδας (τα οποία όμως δεν αναγνωρίζονται από την ΕΠΟ) είχε πρωτεύσει στο πρωτάθλημα Αθηνών.

Ο αγώνας διεξήχθη στο γήπεδο της Περιβόλας στους Αμπελόκηπους, νυν γήπεδο «Απόστολος Νικολαΐδης», δεν διέθετε εξέδρες αλλά παραβρέθηκαν 6.000 φίλαθλοι, οπαδοί και των δύο ομάδων.

Από την επομένη του αγώνα οι εφημερίδες προεξοφλούσαν ότι θα γίνει επαναληπτικός για την ανάδειξη του άτυπου πρωταθλητή Ελλάδας. Λόγω διαφωνιών όμως, ο αγώνας αυτός δεν έγινε ποτέ…


Blog που δημοσιεύτηκε στη Fonbet.gr στις 1/10/2021