Menu

Λίβερπουλ – Ατλέτικο Μαδρίτης. Τελευταία ήττα στο «Ανφιλντ» ξανά… από Μαδριλένα

Λίβερπουλ – Ατλέτικο Μαδρίτης. Τελευταία ήττα στο «Ανφιλντ» ξανά… από Μαδριλένα

Δεν υπάρχει πιο… ύπουλο σκορ, και για τις δύο σε διπλά ματς, από το 1-0. Και ακριβώς τούτο καλείται να υπερασπιστεί η Ατλέτικο, και να ανατρέψει η Λίβερπουλ, στο «Ανφιλντ». Και, συμπτωματικά, προ δεκαετίας στα ημιτελικά του Europa League το σενάριο είχε εξελιχθεί… ακριβώς έτσι, μεταξύ τους: 1-0 στη Μαδρίτη με γκολ του Φορλάν στο 9’ για την ομάδα του Κίκε Σάντσες Φλόρες. Στη ρεβάνς, στο λιμάνι, ο Ακουιλάνι στο 44’ ισοφάρισε το εν λόγω σκορ και η «ροχιμπλάνκο» πρόκριση ήρθε στην παράταση: 2-0 ο Μπεναγιούν στο 95’ για την ομάδα του Ράφα Μπενίτεθ, γκολ-μαχαιριά από τον Φορλάν στο 102’.

Τι… λέει όμως το εν λόγω σκορ; Η Λίβερπουλ συνολικά 14 φορές κλήθηκε να ανατρέψει, στην Ευρώπη, εκτός έδρας ήττα με 1-0 και τα κατάφερε στις 9 εξ αυτών, ποσοστό 64% δεν το λες και λίγο. Εσχατη περίπτωση στα ημιτελικά του Europa το ’16, είχε δεχθεί γκολ από τον Ανδριαν Λόπες στο 92’ στο «Μαδριγάλ» αλλά πέρασε τη Βιγιαρεάλ με 3-0 (7’ αυτ. Σοριάνο, 63’ Στάριτζ, 81’ Λαλάνα). Οι δε ανατροπές ήρθαν, κατά 7/9, δίχως να δεχθεί γκολ (μόνο η Χιμπέρνιαν στο 3-1 του ’76 και η Σεντ Ετιέν με ίδιο σκορ το ’77 έβαλαν γκολ στο «Ανφιλντ») και μία στα πέναλτι: ο ημιτελικός του ‘07 με την Τσέλσι και την γκολάρα του Αγκερ.

Για τα ματς της Λίβερπουλ υποδεχόμενη ισπανικές ομάδες, ο απολογισμός είναι 8-7-5. Εσχατη ήττα το 3-0 από μια άλλη ομάδα της Μαδρίτης, τη Ρεάλ, τον Οκτώβριο του ’14 στους ομίλους του Champions League, από ένα γκολ του Ρονάλντο και δύο του Μπενζεμά, έκτοτε 2-1-0 με έσχατο το περσινό 4-0 επί της Μπαρτσελόνα.

Οσο για την Ατλέτικο; Συνολικά 11 φορές κλήθηκε να υπερασπιστεί το 1-0 της Μαδρίτης και τα κατάφερε στις επτά εκ αυτών (ήτοι 63%). Μάλιστα από τις επτά τέτοιες προκρίσεις, οι τέσσερις ήρθαν με ήττα, με σκορ 2-1: από τη Λέγκια το ’71 στη Βαρσωβία, από την Αστον Βίλα το ’98 στο Μπέρμιγχαμ, από τη Λίβερπουλ το ’10 στην παράταση κι από την Μπάγερν στον ημιτελικό του ’16 στο Μόναχο! Ανάμεσα σε στους αποκλεισμούς με το εν λόγω σκορ στο πρώτο, κι ένας από τον… ΟΦΗ, το φθινόπωρο του 1993!

Λίβερπουλ – Ατλέτικο Μαδρίτης. Τελευταία ήττα στο «Ανφιλντ» ξανά… από Μαδριλένα

Μεγάλη ομάδα τότε ο ΟΦΗ, είχε πάρει την πρόκριση στο… καμίνι του «Γεντί Κουλέ» με 2-0 για τους «16» του UEFA με γκολ του Μαχλά στο 51’ και του Τσιφούτη με πέναλτι στο 62’. Ο αείμνηστος Ευγένιος Γκέραρντ είχε παίκτες τότε όπως ο Χανιωτάκης, ο Πατεμτζής, ο Αλεξούδης, ο Πουρσανίδης, ο Μαρινάκης, ο Σαμαράς και ο (θεούλης!) Τζουγκάνοβιτς.

Επί αγγλικού εδάφους δε, η Ατλέτι έχει απολογισμό 2-7-4. Οι μόνες της νίκες ήταν το ’97 με 2-0 στο Λέστερ για το UEFA Cup και το 3-1 επί της Τσέλσι στον ημιτελικό του ’14.


Στα αποψινά, κακά τα ψέματα η Λίβερπουλ εδώ και ένα μήνα, καλά δεν είναι. Ηρθε και η πρώτη ήττα, γενικώς βγαίνει μια κούραση, απόρροια εμφανώς του… γκαζιού που πατούσε επί μήνες. Αν θα βρει το σθένος για την ανατροπή δεν θα εκπλήξει, «Ανφιλντ» είσαι, αλλά. Εκεί όπου… έσπασε το ρεκόρ της αρμάδας του Σάνκλι από το 1972, φθάνοντας τις 22 σερί νίκες στο πρωτάθλημα με το 2-1 επί της Μπόρνμουθ. Στο Champions League πάντως η Λίβερπουλ έχει να ηττηθεί στο γήπεδό της από εκείνο το 3-0 από τη Ρεάλ, τον Οκτώβριο του ’14, έχοντας έκτοτε 12-4-0 (και 18-7-0, μαζί με του Europa). Εκ νέου εκτός ο Αλισον, και παίζει ο όχι και τόσο φερέγγυος Αντριαν, λογικά διαθέσιμοι Ρόμπερτσον και Χέντερσον.

Η Ατλέτικο βέβαια παίζει… σε δύο μέτωπα. Η μισή χρονιά είναι απόψε και η άλλη για την τετράδα στο πρωτάθλημα. Τον τελευταίο μήνα πάντως, έχει βελτιωθεί πολύ, στο 1-0 με τη Λίβερπουλ έκανε ίσως το πιο μεστό, φετινό της παιχνίδι. Αμφίβολος, αλλά λογικά παίζει, ο Μοράτα, όπως και ο εξτρέμ Λεμάρ, αν δεν τα καταφέρει ο πρώτος θα παίξει ο Ντιέγκο Κόστα δίπλα στον Κορέα, εκτός κι αν ξεκινήσει ο Ζοάο Φέλιξ σε ρόλο ψευτοεννιαριού.


Δημοσιεύτηκε στο Foxbet.gr στις 11/3/2020