Menu

Παρί Σεν Ζερμέν – Ντόρτμουντ. Αήττητη με Γερμανούς στο Παρίσι, άδειο το γήπεδο

Παρί Σεν Ζερμέν - Ντόρτμουντ. Αήττητη με Γερμανούς στο Παρίσι, άδειο το γήπεδο

Κεκλεισμένων των θυρών στο Παρίσι. Και, το «ανοιχτοί λογαριασμοί» δεν είναι κλισέ για την Παρί Σεν Ζερμέν και την Μπορούσια Ντόρτμουντ, το… δείχνει και το 2-1 του πρώτου αγώνα, όπου έκανε τη διαφορά ο Χάλαντ με δύο γκολ, απαντώντας στην προσωρινή ισοφάριση του Νεϊμάρ.

Αλλες δύο φορές στο παρελθόν βρέθηκε σε ανάλογη θέση η Παρί, ήτοι να καλείται να ανατρέψει σκορ 2-1 με τη ρεβάνς στην έδρα της. Και απέτυχε… ισάριθμες. Το 1993 στα ημιτελικά του UEFA ο Ρομπέρτο Μπάτζιο, που είχα βάλει και τα δύο στο πρώτο, σκόραρε στο 1-0 της Γιουβέντους στο Παρίσι και την πρόκριση των «μπιανκονέρι» στους (διπλούς, τότε) τελικούς, συμπτωματικά απέναντι… στην Ντόρτμουντ. Και το τρόπαιο κατέληξε στη Γιούβε με δύο νίκες και συνολικό σκορ 6-1, με τέσσερα γκολ του «μικρού Βούδα». Και, στους «16» του Europa League την άνοιξη του 2011 η Παρί έμεινε εκτός από την Μπενφίκα μένοντας στο 1-1 στο «Παρκ ντε Πρενς» (35’ Μποντμέρ / 27’ Γκαϊτάν). Στους σκόρερ, για τους Πορτογάλους, στον πρώτο αγώνα και ο μετέπειτα παίκτης του Ολυμπιακού, Φράνκο Χάρα.

Η Μπορούσια μετρά 17/18 προκρίσεις, ήτοι 94,4% (!) όταν κέρδισε το α’ ματς εντός έδρας, ανεξαρτήτως σκορ και για πρώτη φορά καλείται να υπερασπιστεί… 2-1 από το πρώτο. Και ποιος ήταν ο μοναδικός της αποκλεισμός σε τέτοιο… σενάριο; Τον χειμώνα του 1987 είχε νικήσει με 3-0 την Μπριζ στη Βεστφαλία και αποκλείστηκε με ήττα 5-0 στην παράταση (!) από γκολ των Γιαν Κέλεμανς (10’), Λέο Φαν ντερ Ελστ (48’, 83’ πέν. και 108’ πέν.) και Φράνκι Φαν ντερ Ελστ (100’)!

Το ίδιο βράδυ μάλιστα, 9 Δεκεμβρίου 1987, που η Ντόρτμουντ διαλυόταν στο Βέλγιο, ο Παναθηναϊκός στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ανατροπή της ιστορίας του συνέτριβε με 5-1 τη Χόνβεντ στο ΟΑΚΑ, υπερκαλύπτοντας το 5-1 της Ουγγαρίας. Και η… μοίρα έφερε Μπριζ και Παναθηναϊκό αντιμέτωπους στα προημιτελικά, τα γκολ των Σαραβάκου και Αντωνίου στο ΟΑΚΑ (2-2) δεν αποδείχθηκαν αρκετά: ήττα 1-0 στο «Γιαν Μπρεϊντέλ» (σ.σ. που τότε ονομαζόταν ακόμη «Ολίμπιασταντιον») και αποκλεισμός.

Παρί Σεν Ζερμέν - Ντόρτμουντ. Αήττητη με Γερμανούς στο Παρίσι, άδειο το γήπεδο

Οι δύο σύλλογοι… παραδόξως, αντάμωσαν μόνο άλλη μια φορά στην Ευρώπη, κι αυτή σε όμιλο του Europa League το 2010-11, μαζί με Σεβίλλη και Καρπάτι Λβιβ: 1-1 στο Ντόρτμουντ και 0-0 στο Παρίσι. Η Παρί Σεν Ζερμέν δεν έχει ηττηθεί ποτέ υποδεχόμενη γερμανικές ομάδες: 5-1-0, μόνη ισοπαλία η προαναφερθείσα με την Ντόρτμουντ. Η οποία Ντόρτμουντ, επί γαλλικού εδάφους, αριθμεί 3-2-6, οι νίκες ήταν το ’97 στη Βουργουνδία με 1-0 επί της Οσέρ, το ’11 στη Μασσαλία με 3-0 επί της Μαρσέιγ και το ’18 με 2-0 στο Μονακό.

Επίσης η Παρί από το 2016 –όταν είχαν αποκλείσει με δύο νίκες την Τσέλσι με το ίδιο σκορ (2-1)- δεν λέει να… σταυρώσει πρόκριση. Το 2017 ήταν ο απίθανος αποκλεισμός από την Μπαρτσελόνα (4-0, 1-6), το 2018 το νταμπλ ηττών από τη Ρεάλ (1-3, 1-2) και πέρυσι άλλη μία απίθανη περίπτωση. Το 2-0 στο «Ολντ Τράφορντ» και το 1-3 στο Παρίσι.


Επί των αποψινών, η Παρί θα είναι ξεκούραστη μιας και αναβλήθηκε το σαββατιάτικο στο Στρασβούργο, αν και ο Τόμας Τούχελ περίμενε το ματς για να δοκιμάζει πράγματα. Στο Ντόρτμουντ πάντως, παίζοντας με τριάδα πίσω για πρώτη φορά στη σεζόν, προκάλεσε τη θυμηδία… Τελευταίο επίσημο της Παρί, το 5-1 στη Λιόν την περασμένη Τετάρτη, με το σκορ πάντως να… ξεφεύγει στο τέλος.

Σημαντικές οι απώλειες καθώς είναι τιμωρημένοι οι Μενιέ και Βεράτι και κατά 99% ο αναρρωνύων αρχηγός στόπερ Τιάγκο Σίλβα, λογικά (διότι ο τύπος δεν πιάνεται…) με 4-4-2 απόψε οι Γάλλοι με Ντι Μαρία, Νεϊμάρ στα άκρα και Εμπαπέ, Καβάνι μπροστά. Ωστόσο ο Εμπαπέ πέρασε από ίωση και ίσως ξεκινήσει ο Ικάρντι, ο δε Καβάνι δεν συμμετείχε στην προπόνηση οπότε είναι πιθανό να παίξει μπροστά ο Νεϊμάρ και να γίνουν αλχημείες στο κέντρο.

Η Ντόρτμουντ καλείται να υπερασπιστεί ένα εξόχως «εύθραυστο» σκορ, έχει βελτιωθεί κάπως αμυντικά με δύο γκολ παθητικό στα τελευταία πέντε επίσημα, έσχατο το σημαντικό 2-1 στο Μένχενγκλάντμπαχ. Δεν σκόραρε στα τελευταία δύο ο Χάλαντ αλλά ο Σάντσο έφτασε τα 14 γκολ και τις 16 ασίστ στην Bundesliga! Γνωστές οι απουσίες των Ρόις, Ντιλέινι, με 3-4-2-1 οι Βεστφαλοί και τους Μπραντ, Σάντσο πίσω από τον Νορβηγό «μπομπέρ».


Δημοσιεύτηκε στο Foxbet.gr στις 11/3/2020