Menu

Περί UEFA και Euro 2020

Περί UEFA και Euro 2020

Στην Ιταλία δεν κυκλοφορεί τίποτε, στην Ισπανία κλείνουν όλα, στη Γαλλία αναμένονται νέα μέτρα σήμερα ή αύριο. Εν Ελλάδι γέμισαν χθες οι παραλίες και τα καφέ. Και να κλείσουν, κάτι θα βρει ο μέσος Ελληνας για να περάσει την ώρα του. «Μα, τα παιδιά δεν κάθονται μέσα στο σπίτι» η ατάκα ενώ γέμισαν τα εξοχικά σπίτια και οι οικίες των παππούδων στα χωριά. Λες και είναι… Αύγουστος.

Φοβούμαι ότι για να αφυπνιστεί ο λαός θα πρέπει να εμφανιστεί εκατόμβη νεκρών στη χώρα, αλλά τότε θα είναι αργά.

Πιστέψτε με, δεν είναι κακό να μένεις σερί σπίτι, άλλωστε εδώ και ενάμισι χρόνο οι επιλογές αλλά και η συγκυρία με έχουν φέρει στο να εργάζομαι ακριβώς έτσι. Προφανώς και το να είσαι παρέα με τέσσερις τοίχους σχεδόν όλη μέρα, δεν είναι και το καλύτερο.

Ωστόσο θα το περάσουμε κι αυτό.

Μεθαύριο, Τρίτη 17 Μαρτίου η UEFA (τηλε)συνεδριάζει για το μέλλον τόσο των δικών της διοργανώσεων, όσο και των εγχώριων πρωταθλημάτων. Και μεγάλο «αγκάθι» είναι το Euro 2020. Εχω, όχι όσο τόσο πληροφορία (αν και συζητάω με συναδέλφους στο εξωτερικό επί τέτοιων θεμάτων), όσο την αίσθηση ότι δίπλα στο Euro θα… παραμείνει το 2020. Μπορεί να διεξαχθεί, φερ’ ειπείν, τον Δεκέμβριο, με παράλληλη διακοπή άλλων διοργανώσεων. Κι αν απορείτε, ακριβώς το ίδιο έχει προγραμματιστεί να γίνει και το 2022 με το Μουντιάλ του Κατάρ.

Και, θυμίζω, ότι επίσης 12 Ιουνίου με 12 Ιουλίου είναι να διεξαχθεί και το Copa America σε Κολομβία και Αργεντινή, η UEFA είναι σε ανοιχτή γραμμή με τους Λατινοαμερικάνους.

Τούτο βέβαια θα φέρει άλλου είδους αλλαγές. Η UEFA θα προσπαθήσει να πείσει τις χώρες να αλλάξουν συστήματα διεξαγωγής τη νέα σεζόν, ειδικά των Κυπέλλων και των Λιγκ Καπ, ώστε να μικρύνει το πρόγραμμα των ομάδων για να βγει η ιστορία με τα πρωταθλήματα. Τα οποία πρωταθλήματα, μια από τις ιδέες που έπεσαν ήδη στο τραπέζι, είναι να αλλάξουν (όσα γίνεται) τρόπο διεξαγωγής, π.χ. δύο ομίλους (των 7, των 8 ή των 10 ομάδων), κατόπιν play offs κλπ. Ιδέα που κατατέθηκε είναι, δεν είπα ότι θα γίνει.

Και μια άλλη που έμαθα είναι να διεξαχθεί το Euro, Ιούλιο μήνα φέτος, σε χώρα της Λατινικής Αμερικής! ΟΚ, είπαμε…

Δεδομένα όμως θα δοθεί προτεραιότητα στο να ολοκληρωθούν τα πρωταθλήματα, έστω και μέσα στο καλοκαίρι. Συνεπώς, σενάρια περί στέψης χωρίς να ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα, προς ώρας δεν στέκουν.