Menu

Οι κουρδικές επαρχίες και η Προύσα…

Οι κουρδικές επαρχίες και η Προύσα…

Οκτώβρης 2002. Η πρώτη φορά που καταπιάστηκα επαγγελματικά με τη SuperLig, το τουρκικό πρωτάθλημα, αρχικώς για ένα αγγλικό, συνδρομητικό και κατόπιν, διαδοχικά, για τρεις από τις τέσσερις εφημερίδες του χώρου, όπως και για τα sites τους. Για 15 συναπτά έτη ανέλυα ένα πρωτάθλημα που αγάπησα, και δέθηκα μαζί του, περισσότερο από κάθε άλλο. Ωστόσο η ανάλυση ενός πρωταθλήματος είναι, για όσου δεν το κατανοείτε, μια εργασία… 7ήμερη και απαιτεί διαρκή παρακολούθηση. Ε, σε κάποια φάση, ο οργανισμός δεν το άντεξε και το άφησα. Όχι πως δεν το μετάνιωσα διότι απώλεσα… ακριβώς αυτό, τη διαρκή παρακολούθηση, εξ ου και συν τω χρόνω στα picks της στήλης, όπου έγραφα τέλος πάντων, τούρκικα ματς υπήρχαν λίγα.

Τότε, στις αρχές των 00s και για χρόνια, το τούρκικο έμοιαζε πολύ με το ελληνικό: τρεις ισχυρές του… κέντρου συν την Τράμπζονσπορ, μερικές καλές επαρχιακές ομάδες κλπ. Τότε δεν υπήρχε καν στον χάρτη η Μπασάκσεχιρ, μια καλούτσικη ομάδα της Κωνσταντινούπολης ήταν η Ιστάνμπουλσπορ, που χάθηκε σιγά σιγά. Μια από τις αδυναμίες δε, με καλή έδρα καθότι δύσκολο ταξίδι (κοντά στα σύνορα με το Ιράκ) ήταν η Ντιγιάρμπακιρσπορ, στις κουρδικές επαρχίες. Ως και τη Σεμπάτσπορ, την Αλτάι και τη Σακάριασπορ θυμάμαι.

Με τα χρόνια, έγινα «οπαδός» (έχω γραφτεί και ως μέλος, χεχε) της Φενέρμπαχτσε και έτερη αγάπη από τη χώρα η Μπούρσασπορ, που τόσο άδοξα έπεσε πέρυσι και πόσο είχα πανηγυρίσει όταν έγινε η πρώτη, μετά την Τράμπζον, επαρχιακή ομάδα που πήρε τον τίτλο πριν κάτι χρόνια. Εβαλα και στόχο να πάω μια μέρα στην Προύσα, αλλά όταν κάνει ο άνθρωπος σχέδια, ο Θεός γελάει. Γνωστό.

Στις τελευταίες σεζόν όμως, όλα άλλαξαν. Αρχικά η Σίβασπορ έφτασε να παίξει προκριματικά Champions League, όπως κατόπιν η… ερντογανική Μπασάκσεχιρ, η Φενέρ έφτασε να απειλείται με υποβιβασμό, οι επαρχιακές ομάδες δυνάμωσαν, γενικώς κάθε τι που ίσχυε ως δεδομένο, κατέρρευσε. Και το πρωτάθλημα, με τα καλά του, τα άσχημά του και τα… στημένα του, έγινε πάρα πολύ δύσκολο στοιχηματικά. Από τα πλέον δύσκολα πλέον. Και δεν το αναφέρω μόνο για χθες, βλέποντας την Κόνιασπορ των εννέα παικτών να νικά τη Φενέρ…


Δημοσιεύτηκε στο Foxbet.gr στις 15/3/2020