Menu

Η τελευταία μπλόφα και το κινέζικο success story

Η τελευταία μπλόφα και το κινέζικο success story

Κουβέντα ξανά, ως επί το πλείστον, για τον κορωνοϊό, όπου τα δεδομένα καταρρέουν και οι μάσκες πέφτουν. Δεν σας κρύβω ότι φοβάμαι, ελέω της χώρας που ζούμε, όταν (σ.σ. μακάρι να χρησιμοποιούσα με βεβαιότητα το «αν») γιγαντωθεί όλο αυτό, οι αριθμοί των κρουσμάτων δηλαδή, στην Ελλάδα.

Ξέρετε, δύο είναι οι λαοί στην Ευρώπη που έχουν το δικό τους dna, που κάνουν εδώ και αιώνες τη διαφορά και δεν είναι… εθνικιστικό, ή κάτι άλλο, σχόλιο. Οι Ελληνες και οι Αγγλοι. Οι Ελληνες έχουν, έχουμε, μια αντιδραστική τάση σε κάθε τι που προσπαθεί να μας επιβληθεί από «έξω»: από την Ευρωπαϊκή Ενωση, από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, από καθετί. Η πρώτη αντίδραση είναι, πάντα… ακριβώς αυτό: αντίδραση. Θυμάμαι, πρόσφατο είναι πια, ευρωπαϊκές κυβερνήσεις (όπως στην Ολλανδία και στη Φινλανδία) να χάνουν την εξουσία επειδή, τα πρώτα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων, στήριξαν την Ελλάδα και την έσωσαν από τη χρεοκοπία. Υπουργοί οικονομικών στιγματίστηκαν και λοιδορήθηκαν, ενώ εν Ελλάδι ο κόσμος έκραζε την ΕΕ, τη Μέρκελ, τον Ντάισελμπλουμ κλπ.

Ενδεικτικά, είχα διαβάσει στο βιβλίο «Η τελευταία μπλόφα» των Ελένης Βαρβιτσιώτη και Βικτώριας Δενδρινού, που περιγράφει τα όσα ζήσαμε το 2015, σημεία και τέρατα. Αν εντέλει η τότε αλλαγή κυβέρνησης, η αναβλητική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ και, εντέλει, το δημοψήφισμα, έσωσαν ή κατέστρεψαν τη χώρα, θα καταγραφεί από τον ιστορικό του μέλλοντος. Ωστόσο στο βιβλίο αποκαλύφθηκε το πλέον τρομακτικό σενάριο: εν αντιθέσει με το 2011, που πιθανή χρεοκοπία της Ελλάδος ή έξοδός της από το ευρώ σήμαινε ταυτόχρονα και ζημία 1 με 1,5 τρισ. ευρώ (!) για την ΕΕ, την ΕΚΤ και γενικώς τα ταμεία της ένωσης, το 2015 η Ευρωπαϊκή Ενωση ήταν έτοιμη, προετοιμασμένη για το σενάριο, με μηχανισμούς στήριξης που δεν θα της κόστιζαν ούτε… δράμι. Το περιβόητο Plan B, που αναγράφεται στο βιβλίο, δεν ήταν απλά τρομακτικό για εμάς: ήταν εφιαλτικό. Διότι μια αλλαγή νομίσματος δεν είναι υπόθεση μιας νύχτας αλλά μηνών. Μιλάμε για στρατιωτικό νόμο στη χώρα, για ξένες δυνάμεις επιβολής του νόμου κλπ. Κατά τα άλλα, έξω οι ξένοι…

Και, ναι, οι Αγγλοι. Φλεγματικοί, κυνικοί, στον δικό τους κόσμο. Δεν γουστάρουν να είναι με άλλους, γενικά, ασχέτως βέβαια αν το μεταναστευτικό από προηγούμενες δεκαετίες κιόλας, έχει φέρει μια χώρα να μετρά δεύτερης και τρίτης γενιάς μετανάστες / πρόσφυγες, Αγγλους φυσικά. Ενώ εν Ελλάδι ο (εξαιρετικός) υπεύθυνος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας, ζήτησε να ληφθούν τα πιο αυστηρά μέτρα, το υπουργείο Υγείας της Βρετανίας έβαλε αντισηπτικά στα σχολεία, έδωσε λίγες οδηγίες, έκοψε τους αγώνες και… ως εκεί.

Σε πρόσφατη ανάλυση της νόσου που έγινε στη Σιγκαπούρη και την Τιαντζίν της Κίνας, αποκαλύφθηκε ότι τα δύο τρίτα στην πρώτη πόλη και τα τρίτα τέταρτα στη δεύτερη των ατόμων που διαγνώστηκαν με κορωνοϊό, τον κόλλησαν από άτομα που είχαν ήδη περάσει τη φάση της επώασης, αλλά δεν είχαν εκδηλώσει ακόμη συμπτώματα.

Επειδή αποδείχθηκε ότι αρκετοί, δίχως να εκδηλώσουν συμπτώματα, μεταδίδουν τη νόσο (κάτι που δεν συμβαίνει βέβαια με μια απλή γρίπη), οι φίλα προσκείμενοι στον Μπόρις Τζόνσον επιστήμονες υιοθετούν τη θεωρία «Ανοσία της Αγέλης»: κοινώς, αφήστε τους να αρρωστήσουν και θα δημιουργηθούν αντισώματα από τον ανθρώπινο οργανισμό. Βέβαια η Αγγλία ξεπερνά τα 2.000 κρούσματα και τους 60 θανάτους, ήδη και εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 250.000 νεκρούς αν συνεχιστεί η τακτική. Άλλη ομάδα ερευνητών στη χώρα κάνει λόγο για περίοδο καταστολής και καραντίνας τουλάχιστον 18 μηνών, με κατακόρυφη αυστηροποίηση των μέτρων ενάντια στον SARS-CoV-2. Η τελευταία μπλόφα του χαζο-Μπόρις, προφανώς…

Μιας και ο λόγος για ΕΕ και Ελλάδα, η οποία θεωρείται… success story οικονομικώς (με το τέλος των μνημονίων το 2019), ως επιτυχία κρίνουν οι επιστήμονες την προσπάθεια ελέγχου της εξάπλωσης του ιού στην Κίνα. Γιατί; Διότι οι ανοιχτές δημοκρατικές κοινωνίες της δύσης είναι σχεδόν αδύνατο να επιτύχουν στον ίδιο βαθμό ό,τι πέτυχαν οι Κινέζοι, ακόμη κι αν επιβάλλουν τα ίδια, δρακόντεια μέτρα. Ωστόσο η Ευρώπη έχει ήδη αργήσει. Η Ιταλία μετρά εκατόμβες νεκρών καθημερινά, η Γαλλία μόλις χθες έλαβε μέτρα (ως και καραντίνα 45 ημερών) ενώ τα κίτρινα γιλέκα… διαδηλώνουν κατά του Μακρόν αψηφώντας την απαγόρευση των συναθροίσεων.

Όπως το κομμάτι τους κάνει η ελληνική Εκκλησία, η οποία πλέον (κατά την ταπεινή μου γνώμη) θεωρείται συνυπεύθυνη για ό,τι (τυχόν) έρχεται. Ενώ το Βατικανό έκλεισε με δική του πρωτοβουλία και ο –εξαιρετικός, ως τώρα, στη «θητεία» του- Πάπας Φραγκίσκος αποφάσισε οι λειτουργίες να μεταδίδονται σε live streaming για τους πιστούς, στην Ελλάδα είναι απλά… Τρίτη. Λυπάμαι, πραγματικά. Διότι η πίστη, του καθενός, είναι μέσα μας. Και δεν αποφασίσει κανείς για αυτή, ούτε το παπαδαριό που τυγχάνει επικεφαλής της θρησκείας μας στη χώρα. Ντροπή, ντροπή την ώρα που κυβέρνηση και αντιπολίτευση (πλην… Αδώνιδος, φυσικά) στέκεται, και με το παραπάνω, στο ύψος των κρίσιμων στιγμών που ζούμε.

? Αύριο, σχόλιο για τι θα αποφασίσει η UEFA σήμερα για το μέλλον των πρωταθλημάτων, το Euro 2020 κλπ. Αν έβαζα… στοίχημα πάντως, θα επέλεγα ότι το Euro θα ανατεθεί σε μία χώρα (και όχι σε… 12, ως είχε προγραμματιστεί) και θα διοργανωθεί στο τέλος της χρονιάς. Μέσα στο 2020 φέτος και κορωνοϊού επιτρέποντος…