Menu

Εδρεύει στην Κίνα, παίζει… στο Χονγκ Κονγκ

Εδρεύει στην Κίνα, παίζει… στο Χονγκ Κονγκ

Μία από τις αρκετές ομάδες που, κατά πώς λέμε χιουμοριστικά, αλλού τρώει, αλλού πίνει και αλλού… πάει και το δίνει, είναι η R&F στο Χονγκ Κονγκ, ομάδα δορυφόρος της κινέζικης Κουανγκτσόου R&F (σ.σ. βγαίνει από τα Rich και Force που σημαίνουν πλούτος και δύναμη) και εδρεύει στην Καντόνα, στην Κίνα.

Κομμάτι της βρετανικής αυτοκρατορίας επί αιώνες, μόλις το 1997 το Χονγκ Κονγκ άλλαξε διοικητικό status quo και παραχωρήθηκε μεν στην Κίνα αλλά δεν αποτελεί μέρος της 100%. Υπό τον όρο της σινοβρετανικής κοινής διακήρυξης, η Κίνα έχει υποσχεθεί ότι το Χονγκ Κονγκ θα έχει έναν σχετικά υψηλό βαθμό αυτονομίας τουλάχιστον έως το 2047, είναι πρακτικά μια ημιαυτόνομη χώρα, έχοντας το δικό της σύστημα.

Αρα και το δικό της… πρωτάθλημα, που κρατά εδώ κι έναν αιώνα ενώ από το 2014 ιδρύθηκε η Hong Kong Premier League με τη συμμετοχή δέκα ομάδων, σε πρωτάθλημα 18 αγωνιστικών.

Η… χονγκονγέζικη R&F ιδρύθηκε το ’16 και μετέχει στο πρωτάθλημα του Χονγκ Κονγκ, κάτι ανάλογο γίνεται και στη Σιγκαπούρη με την παρουσία της ιαπωνικής Αλμπιρεξ Νιϊγκάτα (αλλά εδρεύει στη χώρα και όχι εκτός αυτής) και της DPMM από το Μπρουνέι. Η R&F, στα μισά της διαδρομής, είναι πρώτη στη βαθμολογία οδεύοντας για τον πρώτο της τίτλο και αντιμετωπίζει, σε νοκ άουτ ημιτελικό για το FA Cup, την κάτοχο του περσινού πρωταθλήματος Τάι Πο. Από το ’16 έχουν ανταμώσει σε 11 επίσημα ματς και δεν έχουν φέρει ισοπαλία ως τώρα (8-0-3 για την Τάι Πο), έχει κι αυτό το ενδιαφέρον του.

Κεκλεισμένων των θυρών ο ημιτελικός του Κυπέλλου, αγνώριστη η Τάι Πο καθώς έχει μείνει 13 βαθμούς πίσω από την κορυφή, Δεκέμβριο και Ιανουάριο έκανε οκτώ σερί ήττες (σε τρεις διοργανώσεις), άλλαξε προπονητή και έκτοτε μετρά 3-3-0 αντίστοιχα. Η R&F είναι σε καλύτερη κατάσταση αλλά μόνη της ήττα τον τελευταίο μήνα ήταν από την Τάι Πο για μια άλλη διοργάνωση, το Saplinng Cup, στο οποίο πάντως δε δίνουν σημασία και παίζουν με αλλαγές.