Menu
Τι… έρχεται στη σεζόν; Αλλοι θέλουν… παύλα (-), άλλοι αστεράκι (*)

Τι… έρχεται στη σεζόν; Αλλοι θέλουν… παύλα (-), άλλοι αστεράκι (*)

Θα έχετε δει τριγύρω ρεπορτάζ, όλο αυτόν τον καιρό της πανδημίας, για τη μεγάλη χασούρα που περιμένει τον αθλητισμό, και κυρίως το ποδόσφαιρο. Ελέω τηλεοπτικών δικαιωμάτων, βεβαίως βεβαίως. Και είθισται οι Αγγλοι να πρωτοπορούν, ως είθισται. Η απόφασή τους, ενάντια σε κάθε λογική βέβαια μιας και είναι άγνωστο τι περιμένει τη χώρα τους, αλλά και τον πλανήτη, είναι να ξαναμπούν στα γήπεδα μόλις το επιτρέψει ο κορωνοϊός.

Πρόθεση, θεωρητικά, και όλων των άλλων ωστόσο ήδη οι Ολλανδοί γνωστοποίησαν ότι αφήνουν «παγωμένο» και τον Μάιο ενώ στο Βέλγιο από μέρα σε μέρα ανακοινώνουν «τέλος» και βάζουν μια παύλα στη σεζόν. Αλλοι, δεν επιθυμούν την παύλα αλλά το… αστεράκι (*). Που ούτως ή άλλως θα υπάρχει, για πάντα, ως σημείωση της περιόδου που βιώνουμε…

Το Ηνωμένο Βασίλειο μετρούσε, ως χθες, 8.077 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 422 νεκρούς, όχι δα και μικρά ως νούμερα. Πώς τους ήρθε να βάλουν στο πλάνο την επανέναρξη; Αρχικώς, δε, η αναβολή είχε χρονικό ορίζοντα την 4η Απριλίου, πλέον πήγε έως την Πρωτομαγιά. Ήτοι, τέλη Απριλίου θα υπάρξει συνεδρίαση των εμπλεκομένων ώστε τα πρωταθλήματα να επαναρχίσουν «αν και όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες» και με γνώμονα μάλιστα να διεξαχθούν οι αγώνες ακόμη και σε άδεια γήπεδα. Το πιο σημαντικό: με τροποποιημένο τηλεοπτικό πλάνο, ήτοι με αγώνες κάθε μέρα και όλοι τηλεοπτικοί. Θα βοηθήσει τούτο, αν λείπει ο κόσμος; Αλλωστε ο Βίρτζιλ φαν Ντάικ το είχε πει από καιρό: «δεν έχει νόημα να παίζουμε σε άδειες εξέδρες διότι αγωνιζόμαστε και για τον κόσμο».

Η KPMG ανέλαβε να ερευνήσει το μέγεθος της ζημίας και εκτιμά ότι οι ομάδες της Premier League, μόνο, θα μετρήσουν ως και 800 εκατ. ευρώ χαμένα, κι αυτά μόνο από τα τηλεοπτικά τους συμβόλαια, συν άλλα 200-300 εκατ. ευρώ από εμπορικά έσοδα. Η σεζόν του χαμένου δισεκατομμυρίου, κοντολογίς. Και φυσικά, όποιες ασφαλιστικές δικλείδες κι αν υπάρχουν, δεν δύνανται επ’ ουδενί να καλύψουν τέτοια ποσά, ούτε να αποζημιώσουν τα ποσά-μαμούθ και τις ρήτρες προς Sky Sports, BT Sport και Amazon, αλλά και στους τηλεοπτικούς σταθμούς που κατέχουν τα δικαιώματα μετάδοσης των αγώνων στο εξωτερικό.

Και ο ESPN πάντως επιβεβαίωσε ότι η επόμενη, 2020-21, σεζόν του αγγλικού πρωταθλήματος δεν πρόκειται να ξεκινήσει, εάν δεν έχει ολοκληρωθεί η φετινή. Όπως και με όποιον τρόπο. Το δε πλάνο για αγώνες κεκλεισμένων των θυρών φέρνει απώλειες της τάξης των 200 εκατ. ευρώ maximum, ως ανέφερε η KPMG, το πλήγμα βέβαια θα είναι μεγάλο για τις ομάδες των μικρότερων κατηγοριών, επειδή οι εισπράξεις από τα εισιτήρια καλύπτουν πολύ σημαντικό ποσοστό των εσόδων τους. Ήδη πάντως η EFL αποφάσισε να ενισχύσει τις ομάδες των άλλων τριών επαγγελματικών κατηγοριών με 53 εκατ. ευρώ.

Φυσικά, η… χασούρα είναι τεράστια και αλλού. Για την ισπανική Primera Division εκτιμάται στα 800-950 εκατ. ευρώ, εξ και ο πρόεδρος Χαβιέ Τεμπάς της λίγκας υποστήριξε ότι το πρωτάθλημα θα τελειώσει έστω κι αν χρειαστεί οι ομάδες να παίζουν ανά 48 ώρες. Βέβαια, τούτα τα είπε πριν η Ισπανία γίνει… Ιταλία από πλευράς πανδημίας. Στην Bundesliga οι απώλειες θα φτάσουν τα 750 εκατ. ευρώ και στη γαλλική Ligue 1 ως και τα 400, ούτε καν μπαίνει στην κουβέντα η Serie A (ελέω της κατάστασης της Ιταλίας) αλλά μια πρόχειρη εκτίμηση έκανε λόγο για 600 εκατ. ευρώ απώλειες.