Menu

Ας υπάρξει και κάτι πρωτόγνωρο στον αθλητισμό

Ας υπάρξει και κάτι πρωτόγνωρο στον αθλητισμό

Στο ερώτημα «θα ολοκληρωθούν ή όχι» τα πρωταθλήματα φέτος, απάντηση δεν μπορεί να δώσει κανείς. Λυπηρό αλλά ρεαλιστικό: όσο περνάει ο καιρός, τόσο η επανέναρξη και η ολοκλήρωση των πρωταθλημάτων δείχνει ανέφικτη, τουλάχιστον πριν τον Ιούνιο (και βάλε…).

Ας κάνουμε λοιπόν μια εικασία, υπό το πρίσμα της προσωπικής, ταπεινής μου εκτίμησης ότι τα φετινά πρωταθλήματα δεν θα ολοκληρωθούν. Σε τούτο το «σενάριο», τα πρωταθλήματα της νέας σεζόν θα ξεκινήσουν… νορμάλ (τέλη Αυγούστου, άντε αρχές Σεπτέμβρη), κορωνοϊού επιτρέποντος βέβαια – και μη ξεχνάτε ότι Euro, Copa America και Ολυμπιακοί Αγώνες μετατέθηκαν για το καλοκαίρι του 2021, άρα υπάρχει πίεση να έχουν ολοκληρωθεί ως μέσα με Μαΐου. Θεωρητικά, «βγαίνει» αλλά με τέσσερις… υποσημειώσεις.

Πρώτον, πιο «ελαφρύ» πρόγραμμα άρα (προσωρινή ή μη) κατάργηση αχρείαστων διοργανώσεων όπως τα Λιγκ Καπ σε μερικές χώρες αλλά και νέα συστήματα διεξαγωγής στα Κύπελλα.

Δεύτερον, δεν πέφτει ούτε ανεβαίνει κανείς, συνεχίζουν ως έχουν.

Τρίτον, αλλά πιο σημαντικό: ποιος θα μετάσχει στο Champions και στο Europa League; Χθες η UEFA έβγαλε «διαρροή» ότι ζητά από τις χώρες να στείλουν λίστες συμμετοχών! Και, ΟΚ, πες ότι σε μερικές χώρες είχε ήδη πάρει το πρωτάθλημα μια ομάδα (π.χ. Λίβερπουλ, Παρί, Ολυμπιακός κλπ.). Στις άλλες;

Τέταρτον, τα συμβόλαια: οι παίκτες ζητούν να πληρωθούν, ως προβλεπόταν, ως τέλη της σεζόν, άλλοι δέχονται μειώσεις, άλλοι βλέπουν τα συμβόλαιά τους να λύνονται πρόωρα και άνευ αποζημίωσης. Μύλος.

Το έτερο σενάριο φέρνει τα πρωταθλήματα να ολοκληρώνονται, κάπως, με κάποιον τρόπο, ακόμη και… Αύγουστο ή Σεπτέμβριο. Σύμφωνοι, δίκαιο. Αλλά με τι ρόστερ, τα φετινά τους, ως είναι το σωστό; Και αν όντως φτάσουμε εκεί, πότε θα ξεκινήσει η επόμενη σεζόν και πότε θα προλάβουν να ολοκληρωθούν ενόψει καλοκαιριού 2021; Οσο κι αν τα μετράς, τα κουκιά δεν βγαίνουν.

Η πλανήτης ζει κάτι που είχε να βιώσει από την ισπανική γρίπη του 1918 που άφησε 70-100 εκατ. νεκρούς και τερμάτισε πρόωρα, κατά τα ψέματα, τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η πλανήτης ζει κάτι πρωτόγνωρο. Ας υπάρξει και κάτι πρωτόγνωρο στον αθλητισμό, ας μπει μια… παύλα στη σεζόν κι ας προχωρήσουμε στο «μετά».