Menu

Πώς έπαιζαν στοίχημα οι Αγγλοι όταν είχε διακοπεί ξανά… 57 χρόνια πριν

Πώς έπαιζαν στοίχημα οι Αγγλοι όταν είχε διακοπεί ξανά… 57 χρόνια πριν

Το στοίχημα στην Αγγλία μετρά περίπου έναν αιώνα ζωής, ενδεικτικό ότι η Vernon ιδρύθηκε το 1925 και η Zetters με τη Littlewoods το 1933, όλες στο Λονδίνο. Ένα χρόνο αργότερα μάλιστα ίδρυσαν και το Football Pool Promoters’ Association ενώ μέλη έγιναν κι άλλοι μπουκ όπως η επίσης… Λονδρέζα Cope’s Pools, η W.S. Murphy που έδρευε στο Εδιμβούργο και η Western Pools στο Νιούπορτ.

Πώς έπαιζαν στοίχημα οι Αγγλοι όταν είχε διακοπεί ξανά… 57 χρόνια πριν

Η Littlewoods έκανε ίσως το πιο… επιθετικό marketing της ιστορίας. Το 1923 άνοιξε τις πύλες του το (παλιό) «Γουέμπλεϊ» με τον πρώτο τελικό του FA Cup ανάμεσα στη Μπόλτον και τη Γουέστ Χαμ (2-0), παρουσία –επισήμως 126.047 θεατών αλλά αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για πάνω από 200.000 (!), διόλου απίθανο βλέποντας φωτογραφίες της εποχής.

Είναι η χρονιά που η Littlewoods κάνει την πρώτη της εμφάνιση, έξω από το «Ολντ Τράφορντ» στον εν λόγω αγώνα, μοιράζοντας κουπόνια προγνωστικών. Το στοίχημα έγινε, σταδιακά, από τότε συνήθεια των Βρετανών.

Ο πιο βαρύς χειμώνας των τελευταίων δυόμιση αιώνων ήταν, ως είδαμε στο χθεσινό άρθρο, του 1962-63 και βαπτίστηκε ως «The Big Freeze». Και εννοείται, όπως και στις ημέρας μας με την πανδημία του κορωνοϊού, στέρησε από τους μπουκ σχεδόν όλους τους αγώνες σε Αγγλία και Σκωτία για σχεδόν δυόμισι μήνες. Vernon, Zetters και Littlewoods αναζήτησαν διακαώς, και από κοινού μια λύση και στράφηκαν σε κάτι που ονομάστηκε Polls Panel και ίσως αποτελεί, εν πολλοίς, τη… γέννηση των virtual sports.

Η… τρόικα των μπουκ αποφάσισε να προσφέρει αποτελέσματα, βάσει των αγώνων που θα γίνονταν την ίδια ημέρα (μιας και η πλειονότητα εξ αυτών αναβάλλονταν), αποτελέσματα τα οποία θα έβγαζε μια επιτροπή από καταξιωμένες προσωπικότητες του αγγλικού ποδοσφαίρου: οι πρώην ποδοσφαιριστές Τεντ Ντρέικ, Τομ Φίνι, Τόμι Λόουτον, Τζορτζ Γιανγκ και ο πρώην διαιτητής Αρθουρ Εντουαρντ Ελις.

Πώς έπαιζαν στοίχημα οι Αγγλοι όταν είχε διακοπεί ξανά… 57 χρόνια πριν

Φίνι και Λόουτον ήταν πρώην μέλη της εθνικής Αγγλίας και είχαν πολεμήσει εναντίον των Γερμανών στον πόλεμο, ο Γιανγκ ήταν ο πρώτος Σκωτσέζος διεθνής που έφτασε τις 50 συμμετοχές και ο Ελις πασίγνωστος για τα σφυρίγματά του. Ο δε Τεντ Ντρέικ ήταν από τα καλύτερα εννιάρια που πέρασαν ποτέ από τα αγγλικά γήπεδα, κυρίως με την Αρσεναλ (με την οποία το 1935 έβαλε επτά γκολ εναντίον της Αστον Βίλα) ενώ, ως τεχνικός ήταν αυτός που… εισήγαγε την Τσέλσι στο αγγλικό πρωτάθλημα, χαρίζοντας της ουσιαστικά το πρώτο της τίτλο.

Και για το… αδιάβλητο της διαδικασίας, το BBC μετέδιδε live τηλεοπτικά τα αποτελέσματα που ανακοίνωνε η επιτροπή, η οποία έκανε… ντεμπούτο στις 23 Ιανουαρίου 1963 βγάζοντας επτά ισοπαλίες, οκτώ διπλά και 23 άσους επί συνόλω 38 αγώνων. Επικεφαλής της επιτροπής, ώστε να έχει τον έλεγχο και το κράτος, τοποθετήθηκε ο αντισυνταγματάρχης Τζον Θίοντορ Κάθμπερτ Μουρ Μπράμπαζον, πρωτοπόρος της πολιτικής αεροπορίας στην Αγγλία, συντηρητικός πολιτικός και είχε διατελέσει δις υπουργός, Μεταφορών και Αεροναυπηγικής κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου. Σπάνια περίπτωση ο τύπος, το 1909 θέλοντας να διαψεύδει την περιβόητη αγγλική φράση «pigs can’t fly» (σ.σ. τα γουρούνια δεν πετάνε) έδεσε ένα κουτί με ένα μικρό γουρουνάκι στα φτερά του αεροσκάφους του και πέταξε… μαζί του.

Η επιτροπή, λοιπόν, συνέχισε να βγάζει αποτελέσματα για το στοίχημα επί ενάμιση μήνα, έως τις 16 Μαρτίου, όταν και για πρώτη φορά μέσα στο 1963 έγινε ολοκληρωμένη αγωνιστική στην πρώτη και τη δεύτερη κατηγορία. Και, κάπως έτσι, μέσα σε εκείνον τον παγωμένο χειμώνα, οι Αγγλοι δεν στερήθηκαν το αγαπημένο τους συνήθειο…

Το 2013, Pools Panel (που συνεχίζεται ως τις μέρες μας) γιόρτασε την 50ή του επέτειο. Τα μέλη του πάνελ, από το 1963, είχαν αλλάξει αρκετά συχνά, το ’13 έδωσαν το παρών ο Ρότζερ Χαντ, ο τεράστιος Γκόρντον Μπανκς (που «έφυγε» πέρυσι από τη ζωή) και ο Σκωτσέζος Τόνι Γκριν, μαζί με ένα… WAGs panel.