Menu

Η σφαγή του Τλατελόλκο

Η σφαγή του Τλατελόλκο

1968, ο κόσμος συγκλονίζεται από τη σφαγή του Τλατελόλκο. Δέκα ημέρες πριν από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Μεξικού, 15.000 άνθρωποι διαδηλώνουν κατά της τέλεσής τους.

Μεξικάνοι φοιτητές και μαθητές διοργάνωσαν μεγάλη διαδήλωση στην Πλατεία των Τριών Πολιτισμών στη συνοικία Τλατελόλκο της Πόλης του Μεξικού. Ήταν το αποκορύφωμα μιας σειράς διαδηλώσεων που ξεκίνησαν το καλοκαίρι ως αντίδραση για την κατάληψη πανεπιστημιακών κτιρίων από το στρατό και ιδίως του Πολυτεχνείου, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων.

Στα αιτήματά τους συμπεριλαμβάνονταν ακόμη δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, κοινωνική δικαιοσύνη και η αντικατάσταση της ηγεσίας της αστυνομίας, που βρισκόταν στο στόχαστρο των φοιτητών. Κεντρικό σύνθημα των συγκεντρωμένων, που ξεπερνούσαν τις 10.000, ήταν «Δεν θέλουμε Ολυμπιακούς Αγώνες, θέλουμε Επανάσταση».

Η κυβέρνηση του εκλεγμένου προέδρου Γουστάβο Ντίας, μέλους του Επαναστατικού Θεσμικού Κόμματος που κυβερνούσε συνεχώς τη χώρα από το 1929, θορυβήθηκε από το μέγεθος των φοιτητικών αντιδράσεων, καθώς στις 12 Οκτωβρίου ξεκινούσαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες και η εικόνα της χώρας θα υφίστατο δεινό πλήγμα.

Η πορεία ήταν έτοιμη να αρχίσει, όταν με μεγάφωνα οι ηγέτες των φοιτητών απηύθυναν απελπισμένη έκκληση: «Διαλυθείτε, διαλυθείτε, χιλιάδες στρατιώτες μάς έχουν περικυκλώσει! Διαλυθείτε για να μη χυθεί αίμα». Δευτερόλεπτα αργότερα τέσσερις πράσινες φωτοβολίδες φώτισαν την πλατεία. Ένας στρατιώτης εμφανίστηκε στη γωνία της εκκλησίας και αμέσως ακούστηκε ένας πυροβολισμός. Τον πρώτο αυτό πυροβολισμό διαδέχτηκε το ξερό κροτάλισμα δεκάδων πολυβόλων και ο ήχος των πυροβόλων των αρμάτων μάχης που έζωσαν την πλατεία. Οι στρατιώτες όρμησαν με εφ’ όπλου λόγχη και με την υποστήριξη των τεθωρακισμένων και ελικοπτέρων που φώτιζαν τη σκηνή με δεκάδες φωτοβολίδες. Έντρομοι ορισμένοι διαδηλωτές προσπαθούσαν να σπάσουν τον κλοιό του στρατού, αλλά εκεί τους χτυπούσαν, στην καλύτερη περίπτωση με τους υποκόπανους, αλλά συνήθως τους τρυπούσαν με τις ξιφολόγχες.

Τα γεγονότα θεωρούνται μέρος του Μεξικανικού Βρόμικου Πολέμου, όταν η κυβέρνηση χρησιμοποίησε τις δυνάμεις της για να καταστείλει την πολιτική αντίθεση. Δεν υπήρξε επίσημη ανακοίνωση σχετικά με το πόσοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εκείνη την ημέρα στην πλατεία. Εκείνη την εποχή, η κυβέρνηση και τα κύρια μέσα μαζικής ενημέρωσης στο Μεξικό υποστήριξαν ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις είχαν προκληθεί από τους διαδηλωτές, οι οποίοι πυροβολούσαν εναντίον τους. Αλλά κυβερνητικά έγγραφα που δημοσιοποιήθηκαν από το 2000 κι έπειτα αναφέρουν ότι η κυβέρνηση χρησιμοποίησε ελεύθερους σκοπευτές.

Οι εκτιμήσεις σχετικά με τον αριθμό των νεκρών κυμάνθηκαν από 200 έως 300, με τους αυτόπτες μάρτυρες να αναφέρουν εκατοντάδες νεκρούς. Σύμφωνα με τα αρχεία εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, τεκμηριώθηκε ο θάνατος 44 ανθρώπων, «190 οι νεκροί της σφαγής» μετέδιδε ο παγκόσμιος Τύπος έπειτα από δύο 24ωρα, ενώ η κυβέρνηση του Μεξικού ισχυριζόταν ότι οι νεκροί ήταν μόνο 40. Τελικά, όπως αποκαλύφθηκε αργότερα, οι νεκροί ήταν πολύ περισσότεροι: γύρω στους 300.

Τον Οκτώβριο του 2003 αποκαλύφθηκε ο βρόμικος ρόλος της CIA στη Σφαγή του Τλατελόλκο. Η αμερικάνικη μυστική υπηρεσία παρακολουθούσε στενά και σε καθημερινή βάση τις φοιτητικές κινητοποιήσεις στο Μεξικό, όπως έπραττε άλλωστε και στο εσωτερικό των ΗΠΑ, σε μία χρονιά μεγάλων νεανικών κινητοποιήσεων παγκοσμίως. Επιπλέον, προμήθευσε με σύγχρονο στρατιωτικό υλικό τις δυνάμεις καταστολής και τις εκπαίδευσε στην αντιμετώπιση των διαδηλώσεων…

Το ημερολόγιο έγραφε 2 Οκτωβρίου 1968…