Menu

Η… αργοναυτική εκστρατεία της Εθνικής! Το Μπατούμι, η Κολχίδα και το αήττητο…

Η… αργοναυτική εκστρατεία της Εθνικής! Το Μπατούμι, η Κολχίδα και το αήττητο…

Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν, δα, και πολλές ομάδες ενάντια στις οποίες η «γαλανόλευκη» δεν ηττήθηκε. Πολλώ δε μάλλον όταν έχει αναμετρηθεί ήδη οκτώ φορές μαζί της. Η Γεωργία, η οποία το Σαββατόβραδο υποδέχεται την Εθνική μας για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022, ουδέποτε… μας νίκησε. Σε επτά επίσημα κι ένα φιλικό η καταμέτρηση, δεν είναι δα και μικρός ο αριθμός.

Ωστόσο, στη… φάση που είμαστε πλέον, η νίκη έστω και με μισό – μηδέν, που λένε, είναι μονόδρομος για το συγκρότημα του Τζον φαν’τ Σχιπ.

Παραδόξως, ο αγώνας δεν θα λάβει χώρα στην Τιφλίδα, όπου είθισται να αγωνίζονται οι Γεωργιανοί, αλλά στο Μπατούμι, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας.

Η… αργοναυτική εκστρατεία της Εθνικής! Το Μπατούμι, η Κολχίδα και το αήττητο…

Και μια πολύ… οικεία μας πόλη μιας και η ονομασία της προέρχεται από το Βαθύν και αυτό από το αρχαιοελληνικό «βαθύς λιμήν»: πιστεύεται πως βρίσκεται στην περιοχή που βρισκόταν η αρχαία Κολχίδα. Κι αν τα… χρόνια πέρασαν και δεν ας θυμίζει κάτι, είναι το λιμάνι όπου κατά την ελληνική μυθολογία, εκστράτευσε ο Ιάσωνας με τους Αργοναύτες αναζητώντας το χρυσόμαλλο δέρας. Και φεύγοντας, ο… Τζέισον δεν πήρε μαζί του μόνο το δέρας αλλά και τη Μήδεια, κόρη του βασιλιά της Κολχίδας, Αιήτη. Βεβαίως, μπορεί στην αργοναυτική εκστρατεία η Μήδεια να τον ερωτεύτηκε και τον ακολούθησε στην Ιωλκό και, αργότερα, στην Κόρινθο.

Όταν όμως πέρασαν τα χρόνια ο Ιάσωνας εγκατέλειψε τη Μήδεια για να μνηστευτεί την κόρη του βασιλιά Κρέοντα, Γλαύκη, την οποία η Μήδεια (που είχε μάθει τα κόλπα από, ποια άλλη, την Κίρκη), της έστειλε δηλητηριασμένο χιτώνα σαν δώρο για το γάμο της, ο οποίος έβγαζε φλόγες και την έκαψε. Προς το τέλος της ζωής της κατέβηκε στα Ηλύσια Πεδία, όπου και έγινε σύζυγος του Αχιλλέα, παραμένοντας αθάνατη.

Δεν σας είχε λείψει η Μυθολογία ολίγον τι, ε;

Αργότερα το Μπατούμι μετατράπηκε σε άκρως εμπορικό λιμάνι της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, αργότερα περιήλθε στα χέρια των Αράβων κι από το 1878, χάρη στη Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου, περιήλθε στη Ρωσική Αυτοκρατορία και ενισχύθηκε με την κατασκευή σιδηροδρομικών γραμμών και τη σύνδεση με το Μπακού.

Ελλάδα – Γεωργία, σκορ… 6-2-0 το λοιπόν και το σπουδαίο είναι ότι επί γεωργιανού εδάφους η Εθνική μας μετρά 3/3 νίκες ενώ 4/6 νίκες της ήρθαν με… ανατροπή στο σκορ. Εντυπωσιακό.

Ο πρώτος αγώνας ανάμεσα στις δύο ομάδες είχε διεξαχθεί προ 25ετίας στα Ιωάννινα, ήταν φιλικό και έληξε 2-1 υπέρ της Ελλάδας με ισάριθμα γκολ του Ντέμη Νικολαΐδη, ανατροπή στο σκορ από το 15’ και εκλέκτορα τον αείμνηστο Κώστα Πολυχρονίου.

Η… αργοναυτική εκστρατεία της Εθνικής! Το Μπατούμι, η Κολχίδα και το αήττητο…

Τα πρώτα επίσημα… ανταμώματα έλαβαν χώρα για τα προκριματικά του Euro 2000 με τη «γαλανόλευκη» να σημειώνει δύο νίκες: 3-0 στο ΟΑΚΑ με γκολ από τον Νίκο Μαχλά (12’), τον Νίκο Λυμπερόπουλο (15’) και τον Μαρίνο Ουζουνίδη (36’) και 2-1 στην Τιφλίδα με αυτογκόλ του Κιτζαναϊσβίλι και… λυτρωτή τον Μαχλά στο 93’. Το σκορ είχε ανοίξει στο 54’ ένας πολύ… γνωστός μας, ο Τιμούρ Κετσπάγια, παίκτης της Νιούκαστλ τότε.

Επόμενα «ραντεβού» ήταν για τα προκριματικά του Μουντιάλ 2006. Αυτή τη φορά πρώτα παίξαμε στην Τιφλίδα, και επικρατήσαμε ξανά με ανατροπή στο σκορ, με 3-1: στο γκολ του Ασατιάνι στο 21’ «απάντησαν» οι Μιχάλης Καψής (43’), Ζήσης Βρύζας (45’) και Στέλιος Γιαννακόπουλος (53’). Στο ματς του «Γεώργιος Καραϊσκάκης» η νίκη ήρθε με 1-0 με γκολ του Δημήτρη Παπαδόπουλου.

Ενόψει Euro 2012 οι δύο χώρες έπεσαν ξανά μαζί σε όμιλο. Στο Καραϊσκάκη η Γεωργία κατόρθωσε για πρώτη φορά να αποφύγει την ήττα, αποσπώντας 1-1 με γκολ του Ιασβίλι από το 3’ και είχε ισοφαρίσει ο Νίκος Σπυρόπουλος στο 72’ – πλέον ο Κετσπάγια ήταν εκλέκτορας της ομάδας της πατρίδας του (και της Εθνικής μας ο Φερνάντο Σάντος). Η Ελλάδα… ρέφαρε στην Τιφλίδα, νικώντας με 2-1 με γκολ του Γιώργου Φωτάκη στο 79’ και του Άγγελου Χαριστέα στο 85’ ενώ… κυνηγούσε το σκορ από το 19’ και το τέρμα του Ταργκαμάτζε.

Και τέλος, στο ματς του πρώτου γύρου για τα προκριματικά του Μουντιάλ 2022, Ελλάδα και Γεωργία ήρθαν ισόπαλες 1-1 στο γήπεδο της Τούμπας, όπου το αυτογκόλ του Κακαμπάτζε στο 76’… ισοφάρισε ο Κβαρατσκέλια δύο λεπτά αργότερα.


Blog που δημοσιεύτηκε στη Fonbet.gr στις 7/10/2021