Menu

Το σκάνδαλο της Treuhand και η απόπειρα που άφησε ανάπηρο τον Σόιμπλε

Το σκάνδαλο της Treuhand και η απόπειρα που άφησε ανάπηρο τον Σόιμπλε

«Δεν αισθάνομαι το πόδι μου»… Αυτά τα λόγια μπόρεσε να ψελλίσει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μόλις έπεσε αιμόφυρτος από τη δολοφονική απόπειρα που σημειώθηκε εναντίον του πριν από 31 χρόνια, και τον καθήλωσε σε αναπηρικό καροτσάκι. Ήταν 12 Οκτωβρίου 1990.

Ήταν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του στο Όπεναου, κοντά στο Φράιμπουργκ της Βάδης-Βυρτεμβέργης, μόλις λίγους μήνες μετά την απόπειρα δολοφονίας του Όσκαρ Λαφοντέν, υποψήφιου των Σοσιαλδημοκρατών για την καγκελαρία. Η Γερμανία μετρούσε αντίστροφα για τις πρώτες εκλογές μετά την ενοποίηση της χώρας και ο υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης Χέλμουτ Κολ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, περιόδευε στην εκλογική του περιφέρεια, διεκδικώντας την επανεκλογή του. Ο πρώην εφοριακός, είχε εκλεγεί για πρώτη φορά το 1972, σε ηλικία 30 ετών.

Τελειώνοντας την ομιλία του ο Σόιμπλε παρέμεινε στην μπυραρία, μιλώντας πιο χαλαρά με τους ψηφοφόρους του, μεταξύ των οποίον βρισκόταν και ο επίδοξος δολοφόνος του. Ήταν γύρω στις 10 το βράδυ όταν ο 31χρονος Ντίτερ Κάουφμαν σημάδεψε τον Σόιμπλε με το 38άρι περίστροφο τύπου Smith &Wesson και πυροβόλησε τρεις φορές. Δύο από τις σφαίρες τον πέτυχαν, η μία στη δεξιά παρειά (μάγουλο) και η άλλη στη σπονδυλική στήλη. Η τρίτη σφαίρα τραυμάτισε έναν από τους σωματοφύλακές του.

Αυτό δεν στάθηκε εμπόδιο στην πολιτική καριέρα του. Στις εκλογές της 2ας Δεκεμβρίου του 1990, εξελέγη πανηγυρικά βουλευτής, με τη δημοφιλία του να «εκτοξεύεται» πέντε χρόνια αργότερα, όταν συγχωρέσε δημόσια τον άνθρωπο που αποπειράθηκε να τον δολοφονήσει.

Ο δράστης της επίθεσης, Κάουφμαν, τοπογράφος και γιος δημάρχου της περιοχής, δήλωσε στους αστυνομικούς που τον συνέλαβαν ότι στο πρόσωπο του Σόιμπλε είδε το γερμανικό κράτος, το οποίο ήθελε να εκδικηθεί για τον «ψυχολογικό και σωματικό τρόμο που του ασκούσε».

Προσήχθη σε δίκη λίγους μήνες αργότερα, όμως οι δικαστές έκριναν πως ήταν ανίκανος για τον καταλογισμό της πράξης του, επειδή έπασχε από βαριάς μορφής σχιζοφρένεια. Κλείσθηκε σε ψυχιατρείο και αφέθηκε ελεύθερος υπό όρους το φθινόπωρο του 2004.

Το σκάνδαλο της Treuhand και η απόπειρα που άφησε ανάπηρο τον Σόιμπλε

Ωστόσο…

Ωστόσο ο ίδιος ο Σόιμπλε ήταν ο σχεδιαστής και εμπνευστής της ενοποίησης των δύο Γερμανιών και της συμφωνίας (βλ. Der Vertrag, The Treaty) που καθόριζε τις λεπτομέρειες και τη δημιουργία του μεγαλύτερου, τότε, holding, του κόσμου, της περίφημης Treuhandanstalt, περισσότερο γνωστό ως Treuhand, που έληξε τη λειτουργία του το 1994 μέσα σε σωρεία σκανδάλων χρηματισμών – οι βαλίτσες πηγαινοέρχονταν στην Αλεξάντερ Πλατς- έχοντας ξεπουλήσει τις υποδομές και την υπόσταση μιας ολόκληρης βιομηχανικά και τεχνολογικά ανεπτυγμένης χώρας. Ναι, της Ανατολικής Γερμανίας. Η οποία δεν ενώθηκε, πρακτικά, ποτέ με τη Δυτική. Εξαγοράστηκε. Χάρη στην Treuhand το 90% των επιχειρήσεων της Ανατολικής Γερμανίας κατέληξε έναντι πινακίου φακής στα χέρια Δυτικών!

Ο Σόιμπλε (ο οποίος αργότερα έχει εμπλακεί σε υπόθεση συναλλαγής με έμπορο όπλων) είχε διορίσει τον Ντέτλεβ Ρόβεντερ, τότε επικεφαλής του ταμείου αποκρατικοποιήσεων. Ο Ροβέντερ (σ.σ. δείτε το «Τέλειο Εγκλημα» στο Netflix) εκτελέστηκε ένα βράδι στο σπίτι του το 1990, όλως τυχαίως έλειπε τότε η φρουρά του και η υπόθεση έκτοτε έχει μείνει άλυτη, με πλήθος βιβλίων, εκπομπών και αναλύσεων να έχουν ασχοληθεί με το θέμα.

Άλλοι ανέφεραν τη Στάζι (που όμως είχε διαλυθεί τότε), άλλοι τη RAF (Rote Armee Fraktion, Φράξια Κόκκινος Στρατός), άλλοι έγκλημα πάθους. Τίποτε δεν ίσχυσε.

Και ακολούθησε η απόπειρα κατά του Σόιμπλε. Ο οποίος ως υπουργός Οικονομικών είχε γραφείο… στο άλλοτε Κτίριο της Treuhand που ονομάζεται τιμής ένεκεν Detlev Rohwedder στη Βίλχελμστρασε…

Η τελευταία κυβέρνηση της Ανατολικής Γερμανίας ίδρυσε λοιπόν την Treuhand, έναν οργανισμό που απέκτησε τον έλεγχο όλων των κρατικών επιχειρήσεων της Ανατολικής Γερμανίας με σκοπό την ιδιωτικοποίησή τους.

Το σκάνδαλο της Treuhand και η απόπειρα που άφησε ανάπηρο τον Σόιμπλε

Αυτός ήταν όρος απαράβατος για την ενοποίηση. Η Treuhand ιδρύθηκε στις 17 Ιουνίου 1990 και απέκτησε μεμιάς 8.500 επιχειρήσεις και 4 εκατ. υπαλλήλους. Ήταν πράγματι η μεγαλύτερη εταιρία που είχε δει ποτέ ο κόσμος, ελέγχοντας πρακτικά τα πάντα, από βαριά βιομηχανία μέχρι εκδοτικούς οίκους και κινηματογραφικά στούντιο.

Και αφεντικό όλων αυτών τέθηκε ο Ροβέντερ, ως πρώτος πρόεδρος του κολοσσού. Ενός κολοσσού που ήταν βέβαια για διάλυση, καθώς ο ρητός του ρόλος ήταν η αναδιοργάνωση και η πώληση των χιλιάδων αυτών κρατικών ως τώρα επιχειρήσεων. Αλλά και 6 εκατ. στρεμμάτων δημόσιας γης, καλλιεργήσιμων εδαφών και δασών, μεταξύ αυτών και την περιουσία της Στάζι.

Η Treuhand σφράγισε τη μοίρα τουλάχιστον 4 εκατ. Ανατολικογερμανών και των οικογενειών τους. Ο Ροβέντερ ήταν ο άνθρωπος που έβγαλε στο σφυρί την Ανατολική Γερμανία και η δουλειά που έκανε συγκέντρωσε από την αρχή μεγάλη πολεμική. Δεν ήταν μόνο το γεγονός ότι βρέθηκαν ξαφνικά χωρίς δουλειά 2,5 εκατ. άνθρωποι, ήταν το γεγονός ότι το ξεπούλημα άφηνε συνεχώς ολοένα και μεγαλύτερα χρέη…