Menu

Μια μέρα σαν κι αυτή, ο κόσμος άλλαξε για πάντα

Μια μέρα σαν κι αυτή, ο κόσμος άλλαξε για πάντα

Μια μέρα σαν κι αυτή, το 1951, ο κόσμος άλλαξε για πάντα. Δίχως υπερβολή.

Η CIA, Υπηρεσία πληροφοριών των ΗΠΑ, υποψιάζονταν από το 1949 πως οι Σοβιετικοί είχαν δοκιμάσει με επιτυχία την ατομική βόμβα: στις 29/8/1949 γίνεται μια περίεργη σεισμική δόνηση σε στέπα του Καζακστάν με ταυτόχρονη αύξηση της ραδιενέργειας.

Το 1945, στην ιστορική διάσκεψη του Πότσνταμ, ο Χάρι Τρούμαν είχε γνωστοποιήσει στο εμβρόντητο Γιόζεφ Στάλιν ότι οι ΗΠΑ κατέχουν ένα νέο όπλο απίστευτης ισχύος, για να δει τις αντιδράσεις και να τρομοκρατήσει τους Σοβιετικούς. Η αντίδραση του «θείου Τζο» εξέπληξε τους Δυτικούς: ατάραχος, δεν έδειξε καμία έκπληξη. Απλά κοίταξε αλλού, αμίλητο.

Οι Αμερικάνοι δεν μπορούσαν να ξέρουν πως η ΕΣΣΔ είχε ήδη πληροφορηθεί πολλά για το νέο αυτό όπλο, ενώ είχε ήδη ξεκινήσει τις δικές της έρευνες. Ο Στάλιν είχε κάθε λόγο να χαμογελάσει, όταν ο Βιάτσεσλαβ Μολότοφ του είπε πως οι Αμερικάνοι θέλουν να εκβιάσουν τους Σοβιετικούς κάνοντας επίδειξη δύναμης. «Ας τους να λένε. Θα πρέπει να επιταχυνθεί η δική μας δουλειά» είπε, ως αποκάλυψε στρατηγός Γκεόργκι Ζούκοφ στα απομνημονεύματά του.

Οι επιστήμονες βάζουν τα δυνατά τους και πολύ γρήγορα η Σοβιετική Ένωση διαθέτει στο οπλοστάσιο της ατομικά όπλα πιο ισχυρά από τα αμερικανικά.

Και σαν σήμερα, 6 Οκτωβρίου 1951, η Στάλιν ανακοινώνει επίσημα ότι η ΕΣΣΔ έχει πλέον στη διάθεσή της ατομικές βόμβες – ενώ ήδη μαίνεται ο πόλεμος της Κορέας.

Κι ενώ στις ΗΠΑ συζητούσαν τη χρήση ατομικών όπλων κατά της Βορείου Κορέας και της Κίνας, η ανακοίνωση του Στάλιν ανατρέπει τα πάντα. Αν εμπλακούν περισσότερο τα πράγματα, οι κομμουνιστές έχουν πια τον τρόπο να απαντήσουν εξίσου σκληρά.

Ήταν η αρχή του «Ψυχρού Πολέμου» που διήρκησε ως και την πτώση της ΕΣΣΔ πριν από 31 χρόνια…