Menu

Φατίμα. Η αλήθεια για το θαύμα του 1917

Φατίμα. Η αλήθεια για το θαύμα του 1917

13 Μαΐου 1917. Τρία πιτσιρίκια, η Λουσία Ντος Σάντος (10 ετών) και τα ξαδέλφια της Φρανσίσκο και Ζασίντα Μάρτο, 9 και 7 ετών αντίστοιχα, είδαν ένα όραμα έξω από το χωριό Φάτιμα της κεντρικής Πορτογαλίας. Σύμφωνα με τα όσα ισχυρίστηκαν, παρουσιάστηκε μπροστά τους η Παναγία μέσα σ’ ένα λαμπρό σύννεφο και τους ανήγγειλε πως θα εμφανιζόταν στο ίδιο σημείο κάθε 13 του μήνα, για έξι μήνες.

Τους προέτρεψε σε μετάνοιες και πράξεις αυτοτιμωρίας για τη σωτηρία των αμαρτωλών, ενώ τους ανακοίνωσε και τρεις προφητείες.

Φατίμα. Η αλήθεια για το θαύμα του 1917

Σε κάθε προαναγγελθείσα εμφάνιση της Παναγίας συγκεντρώνονταν όλο και περισσότεροι πιστοί, αν και την έβλεπαν μόνο τα τρία παιδιά (και ο Φρανσίσκο δεν την άκουγε, απλά την έβλεπε). Αυτό κίνησε το ενδιαφέρον του δημάρχου της Φάτιμα, Αρτούρ Σάντος, ο οποίος ήταν αντιμοναρχικός και μασόνος. Συνέλαβε τα παιδιά στις 13 Αυγούστου και προσπάθησε να τους αποσπάσει το μυστικό με την απειλή βασανιστηρίων. Αυτά όχι μόνο δεν αποκάλυψαν το μυστικό, αλλά κατάφεραν να πείσουν και τους λοιπούς συγκρατούμενούς τους να αναπέμψουν ύμνους προς την Παναγία.

Τα τρία παιδιά είδαν την Παναγία αντί στις 13, στις 19 Αυγούστου. Η Θεομήτωρ τους αποκάλυψε ότι με την τελευταία εμφάνισή της, στις 13 Οκτωβρίου, θα γινόταν ένα θαύμα, για να πιστέψουν και οι άπιστοι. Πράγματι, την ημέρα αυτή 70.000 άνθρωποι έδωσαν το «παρών» στη Φάτιμα, ανάμεσά τους και πολλοί δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ.

Φατίμα. Η αλήθεια για το θαύμα του 1917

Tο Θαύμα της Φατίμα – Φωτογραφία που δημοσιεύτηκε σε ιταλική εφημερίδα της εποχής.

Σαν σήμερα το 1917 λοιπόν, ο ουρανός ήταν σκοτεινός και έβρεχε καταρρακτωδώς. Ξαφνικά άνοιξε και όλοι είδαν τον ήλιο να «χορεύει», αλλάζοντας συνεχώς χρωματισμούς. Το περιστατικό επιβεβαίωσαν με ρεπορτάζ τους οι εγκυρότερες εφημερίδες της χώρας, ακόμη και ένας καθηγητής οφθαλμολογίας, που είχε προσληφθεί ως σχολιαστής από ένα έντυπο. Τα παιδιά επιπροσθέτως ανέφεραν ότι είδαν εκτός από την Παναγία, τον Ιησού Χριστό και τον Ιωσήφ.

Φατίμα. Η αλήθεια για το θαύμα του 1917

Αν και ήταν ένα πρωί με πολλή συννεφιά και ψιλόβροχο, οι μάρτυρες υποστηρίζουν ότι κάποια στιγμή η Λουσία ζήτησε από τους παρευρισκόμενους να κλείσουν τις ομπρέλες τους και μετά από λίγα λεπτά εμφανίστηκε ένας λαμπρός ήλιος που για τους συγκεντρωμένους αποτελούσε απόδειξη του «θαύματος». Αν και δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν σε αυτά που έβλεπαν, αφού οι μαρτυρίες διέφεραν κατά πολύ μεταξύ τους, είχαν όλοι την ίδια αίσθηση ότι κοιτώντας κατάματα τον ήλιο βρέθηκαν πολύ κοντά στο Θείο και περιέγραφαν μια αλλόκοτη εμπειρία με το ουράνιο σώμα να αλλάζει χρώματα και να «χορεύει» μπροστά στα μάτια τους.

Ένας από τους παριστάμενους ανέφερε: «Νιώθω ανίκανος να περιγράψω αυτό που είδα. Κοίταξα ευθεία τον ήλιο, ο οποίος φαινόταν χλωμός και δεν ενοχλούσε τα μάτια μου. Έμοιαζε με μια μπάλα χιονιού, που περιστρεφόταν και φαινόταν ότι πλησίαζε τη γη. Τρομοκρατήθηκα και έτρεξα να κρυφτώ ανάμεσα στους άλλους, οι οποίοι έκλαιγαν και περίμεναν το τέλος του κόσμου».

Φατίμα. Η αλήθεια για το θαύμα του 1917

Λουσία Ντος Σάντος, Φρανσίσκο και Ζασίντα Μάρκο

Πολύ αργότερα, ο βενεδικτίνος ιστορικός των επιστημών πατήρ Στάνλεϊ Γιάκι έδωσε τη δική του εξήγηση για το συμβάν. Θεώρησε ότι το φαινόμενο μπορεί να ήταν μια ψευδαίσθηση που προκλήθηκε από ατμοσφαιρική αναστροφή, αλλά η αποκάλυψη του φαινομένου από την Παναγία στα παιδιά ήταν θαύμα, όπως είναι και η επίσημη θέση της Καθολικής Εκκλησίας.

Η Λουσία, είπε μετά πως η Παναγία, της είπε να χτίσουν εκεί μια εκκλησία και τους ζήτησε να προσεύχονται εκεί. Της διαμήνυσε μάλιστα πως ο πόλεμος τα σταματούσε σύντομα. Η επιστημονική κοινότητα ανέφερε πως εκείνη τη μέρα δεν σημειώθηκε καμία έκλειψη ηλίου, ενώ κάποιοι… αντιδρώντες ανέφεραν πως ήταν απλά μια οπτική ψευδαίσθηση. Κάποιοι, διατυμπάνιζαν πως ήταν ένα τέχνασμα της Καθολικής εκκλησίας.

Φατίμα. Η αλήθεια για το θαύμα του 1917

Ιδιαίτερος λόγος έχει γίνει και για τις τρεις προφητείες, οι οποίες φυλάχτηκαν ως μυστικό από τα παιδιά, για ν’ αποκαλυφθούν όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου.

Η πρώτη περιέγραφε μία φρικιαστική εικόνα της κόλασης, ενώ η δεύτερη προέβλεπε το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και την έναρξη του Δευτέρου.

Η τρίτη αποτέλεσε πραγματικό μυστήριο. Επιδιώχθηκε να αποσιωπηθεί από το Βατικανό και όταν αποκαλύφθηκε σχεδόν 80 χρόνια αργότερα, το Πάσχα του 2000, έλαβε διάφορες ερμηνείες, λόγω του διφορούμενου χαρακτήρας της.

Φατίμα. Η αλήθεια για το θαύμα του 1917

Σύμφωνα με την Καθολική Εκκλησία, η τρίτη προφητεία αφορούσε στην απόπειρα δολοφονίας του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β’ από τον Τούρκο γκρίζο λύκο Μεχμέτ Αλί Αγκτζά, κατά την επέτειο του θαύματος, στις 13 Μαΐου 1981, στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου της Ρώμης. Πολλοί, όμως, αμφισβητούν αυτή την ερμηνεία, υποστηρίζοντας ότι η προφητεία περιγράφει ακόμη και το τέλος του κόσμου.

Ένα χρόνο αργότερα, ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β’, επισκεπτόμενος το προσκύνημα της Φάτιμα, έγινε στόχος και δεύτερης απόπειρας δολοφονίας, αυτή τη φορά από τον Ισπανοβέλγο κληρικό Χουάν Φερνάντεθ Κρον, οποίος θεωρούσε τον συγκεκριμένο Πάπα «άνθρωπο της Μόσχας», λόγω των μεταρρυθμίσεων που προωθούσε στους κόλπους της Καθολικής Εκκλησίας. Οι δυνάμεις ασφαλείας τον συνέλαβαν, λίγο προτού επιτεθεί με ξιφολόγχη εναντίον του Ποντίφικα.

Φατίμα. Η αλήθεια για το θαύμα του 1917

Μετά το Θαύμα της Φάτιμα, η Λουσία Ντος Σάντος έγινε μοναχή και πέθανε το 2005, σε ηλικία 97 ετών. Κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης ζωής της είδε και άλλες φορές την Παναγία. Μετά τον θάνατό της, ο καρδινάλιος Ράζινγκερ (και μετέπειτα Πάπας Βενέδικτος ο 16ος) διέταξε να σφραγιστεί ο τάφος της, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία αγιοποίησής της. Τα ξαδέλφια της έφυγαν πολύ νωρίς από τη ζωή, θύματα της ισπανικής γρίπης, ο Φρανσίσκο το 1919 σε ηλικία 11 ετών και η Ζασίντα το 1920 σε ηλικία 10 ετών. Τα δύο αδέλφια ανακηρύχθηκαν Όσιοι από τον Πάπα Παύλο Ιωάννη Β’ το 1989.

To 1946 όμως, στις σωρούς των Φρανσίσκο και Ζασίντα Μάρτο έγινε εκταφή και, ως εκ θαύματος, η Ζασίντα δεν είχε αποσυντεθεί. Κάτι που άρχισε να γίνεται όμως από το 1951 ενώ το σώμα του Φρανσίσκο παρέμενε σε καλή κατάσταση, όχι όμως και το πρόσωπο του. Ιδού τα ντοκουμέντα…

Σήμερα, εκατομμύρια πιστοί συρρέουν κάθε χρόνο στη Φάτιμα για να προσκυνήσουν στο μέρος όπου εμφανίστηκε η Παναγία, αποφέροντας πολύτιμο συνάλλαγμα στην περιοχή.

Στο σημείο έχει δημιουργηθεί και μία πηγή, στα νερά της οποίας λέγεται πως όποιος μπει θεραπεύεται από κάθε ασθένεια.

Φατίμα. Η αλήθεια για το θαύμα του 1917