Menu

Σενεγάλη 2002. Τότε που τρέλανε κόσμο…

Σενεγάλη 2002. Τότε που τρέλανε κόσμο…

Το 1996 η FIFA αποφάσισε να πρωτοτυπήσει και να δώσει το δικαίωμα σε δύο χώρες να διοργανώσουν από κοινού το Παγκόσμιο Κύπελλο (και για δεύτερη φορά το αποφάσισε μόλις… πριν μερικά 24ωρα, δίνοντας το τουρνουά του 2026 σε ΗΠΑ, Μεξικό και Καναδά). Αρχικώς Ιαπωνία και Νότια Κορέα μπήκαν ως αντιμέτωπες στη διεκδίκηση του τουρνουά, ωστόσο πριν την ψηφοφορία, αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους κι έτσι ανέλαβαν τη διοργάνωση!

Στην τελευταία διοργάνωση πριν καταργηθεί το «χρυσό γκολ» υπήρξε μεγάλη ανησυχία σχετικά με ορισμένους απόντες ποδοσφαιριστές. Ο Ντέιβιντ Μπέκαμ είχε τραυματιστεί από μαρκάρισμα του Αλντο Ντούσερ σε παιχνίδι με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και η αγγλική σεναριολογία που αναπτύχθηκε ήθελε τον Αργεντινό να τραυματίζει επίτηδες τον αρχηγό της εθνικής Αγγλίας, ο οποίος εν τέλει πρόλαβε να αγωνιστεί.

Το ίδιο και ο Ζινεντίν Ζιντάν, στο τρίτο ματς της Γαλλίας στον όμιλο, για το οποίο επέστρεψε κακήν κακώς, χωρίς εν τέλει να βοηθήσει με την παρουσία του τους «τρικολόρ» που ως πρωταθλητές Ευρώπης, απέτυχαν οικτρά. Και απέτυχαν κυρίως ελέω… Σενεγάλης που έκανε μια από τις σπουδαιότερες νίκες στην ιστορία του Μουντιάλ, στην πρεμιέρα, επικρατώντας με 1-0 των «μπλε», ένα αποτέλεσμα αποτέλεσε προπομπό για ότι θα συνέβαινε στη συνέχεια: οι Γάλλοι «κόλλησαν» κόντρα στην Ουρουγουάη στο μηδέν, ηττήθηκαν από τη Δανία κι έφυγαν από την Απω Ανατολή ντροπιασμένοι… Αντιθέτως, Δανοί και Σενεγαλέζοι παρέμειναν για ακόμα δύο φάσεις.

Ο Ντιόπ, ο Καμαρά και ο Μετσού…

Τότε, με 21 από τους 23 ποδοσφαιριστές της αποστολής να αγωνίζονται στο γαλλικό πρωτάθλημα και τον Γάλλο Μπρούνο Μετσού στον πάγκο, η Σενεγάλη είχε παραστάσεις από υψηλού επιπέδου ποδόσφαιρο. Φυσικά σε έναν όμιλο κόντρα στην… παντοκράτειρα της εποχής Γαλλία, τη σοβαρότατη Δανία και την έμπειρη Ουρουγουάη, δεν είχε φιλοδοξίες για μεγάλα πράγματα.

Σενεγάλη 2002. Τότε που τρέλανε κόσμο…

Η πρεμιέρα κόντρα στην Γαλλία και το τέρμα του Πάπα Μπούμπα Ντιόπ με το οποίο οι Σενεγαλέζοι «τιμώρησαν» τους πρώην αποικιοκράτες τους ήταν η απάντηση σε όσους τους θεωρούσαν… ξεγραμμένους. Απέναντι στη Δανία, βρέθηκαν πίσω από το πέναλτι του Γιον Νταλ Τόμασον και απάντησαν στο δεύτερο μέρος με ένα από τα ωραιότερα ομαδικά γκολ στην ιστορία του παγκοσμίου ποδοσφαίρου (1-1). Στο ματς με την Ουρουγουάη προηγήθηκαν με 3-0, ένα αποτέλεσμα που τους έστελνε στην επόμενη φάση.

Η απειρία κόστισε και οι Νοτιοαμερικανοί ισοφάρισαν μέχρι τη λήξη του αγώνα, ωστόσο ακόμα και με την ισοπαλία προκρίθηκαν. Οταν τα πράγματα σοβάρεψαν και ήρθε η ώρα των νοκ άουτ αγώνων, η τύχη χαμογέλασε στους εκ φύσεως χαρούμενους Αφρικανούς, που είχαν δώσει στις εξέδρες μία εκπληκτική νότα στις εξέδρες με τους φιλάθλους τους. Δύο γκολ του Ανρί Καμαρά, το δεύτερο στην παράταση, ήτοι «χρυσό γκολ», έδωσε την πρόκριση στους Σενεγαλέζους, που έγιναν η δεύτερη εκπρόσωπος της «μαύρης ηπείρου» που έφτανε μέχρι τα προημιτελικά του Μουντιάλ, μετά το Καμερούν το 1994. Κόντρα στην Τουρκία στην επόμενη φάση, όμως, δεν άντεξε.

Πάλεψε όσο μπορούσε, οδήγησε το ματς στην παράταση, ωστόσο εκεί οι Τούρκοι βρήκαν το «χρυσό γκολ» και έβαλαν τέλος στα όνειρα των Σενεγαλέζων για ακόμα πιο σπουδαία πορεία στο θεσμό.


Δημοσιεύτηκε στο «Scripta manent» της «Sportday» στις 19/6/2018