Menu

Γουατεμάλα – Κόστα Ρίκα. Η τραγωδία

Γουατεμάλα – Κόστα Ρίκα. Η τραγωδία

1996, 16 Οκτωβρίου. Η μεγαλύτερη τραγωδία στη Γουατεμάλα συμβαίνει στο γήπεδο «Ματέο Φλόρες», προτού αρχίσει ο αγώνας της εθνικής Γουατεμάλας με την Κόστα Ρίκα, για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 1998. Το γεγονός ότι υπήρχαν υπεράριθμα εισιτήρια προκάλεσε συνωστισμό και πανικό στις κερκίδες. Περισσότερα από 85 άτομα έχασαν τη ζωή τους από τα ποδοπατήματα (οι 77 άμεσα, και οι άλλοι αργότερα στα νοσοκομεία) και 180 τραυματίστηκαν.

Ήταν βράδυ Τετάρτης όταν χιλιάδες άνθρωποι άρχισαν να συρρέουν στο «Ματέο Φλόρες», το εθνικό στάδιο της χώρας. Μπορεί η χωρητικότητά του πλέον, για λόγους ασφαλείας, να έχει μειωθεί σε 26.000 θεατές, ωστόσο εκείνη την εποχή ο επίσημος αριθμός φιλάθλων που μπορούσε να κάτσει στις τσιμεντένιες κερκίδες ήταν 37.500.

Καθίσματα υπήρχαν μόνο στα VIP, περίπου 5.000, ενώ με ένα μικρό αλλά συνηθισμένο στρίμωγμα, το γήπεδο μπορούσε να χωρέσει ακόμα και 47.500 θεατές. Για ένα τέτοιο παιχνίδι, το στρίμωγμα έμοιαζε αναπόφευκτο, με συνέπεια η ομοσπονδία να τυπώσει 45.796 εισιτήρια.

Περίπου μία ώρα πριν από τη σέντρα της αναμέτρησης συνέβη το μοιραίο. Εκατοντάδες άνθρωποι άρχισαν να συνωστίζονται στην θύρα «General Sur», με αποτέλεσμα μία μάζα σωμάτων να σπρώχνει τους θεατές που είχαν μπει ήδη στο γήπεδο προς τα κιγκλιδώματα στο μπροστινό μέρος.

Οι εικόνες ήταν ανατριχιαστικές. Οι διασώστες έβγαζαν άψυχες σορούς από ένα στενό τούνελ μήκους 14 μέτρων και πλάτους μόλις τριών που οδηγούσε στην κερκίδα και τις εναπόθεταν σε τρεις σειρές στον αγωνιστικό χώρο. Σε αυτό το σημείο έπρεπε να κυλάει μία μπάλα, τώρα κυλούσε μόνο αίμα.

Τα νοσοκομεία της πρωτεύουσας κατακλύστηκαν από τους φιλάθλους που χρειάζονταν ιατρική βοήθεια, αντιμετωπίζοντας κυρίως προβλήματα ασφυξίας, αντιμετωπίζοντας σοκ και έχοντας σπασμένα μέλη.

Σύμφωνα με την έρευνα της FIFA, στην αγορά κυκλοφόρησαν πλαστά εισιτήρια για τον αγώνα, με συνέπεια στο γήπεδο να προσπαθήσουν να εισέλθουν περίπου 50.000 φίλαθλοι. Μάλιστα, αρκετοί εξ αυτών κάθονταν στις σκάλες, πάνω σε τοίχους ή κιγκλιδώματα, δίπλα στους προβολείς, ακόμα και στην οροφή των δημοσιογραφικών.

Όταν, δε, οι άνθρωποι του γηπέδου μπλόκαραν την είσοδο για να μην μπουν άλλοι θεατές, αφού οι εξέδρες είχαν γεμίσει, τότε ο κόσμος άρχισε να κλοτσάει και να γκρεμίζει τις θύρες της νότιας κερκίδας και κατόρθωσε να μπει στο γήπεδο, που για αρκετούς εξ αυτών μετατράπηκε σε τάφο…