Menu

Όταν η Ιντερ έχασε το πρωτάθλημα από την αδιάφορη Λάτσιο

Όταν η Ιντερ έχασε το πρωτάθλημα από την αδιάφορη Λάτσιο

5 Μαΐου 2002. Μια ιστορική μέρα για το ιταλικό ποδόσφαιρο, ένα αξέχαστο φινάλε για ένα πρωτάθλημα που όλοι θυμούνται. Τρεις ομάδες για την πρώτη θέση. Η πρωταθλήτρια Ρόμα του Φάμπιο Καπέλο, του Φραντσέσκο Τότι, του Αντόνιο Κασάνο και του Γκαμπριέλ Μπατιστούτα. Η Ίντερ του Μάσιμο Μοράτι, κυρίως, ο οποίος αφειδώς τα δισ. και είχε τον Έκτορ Ραούλ Κούπερ προπονητή. Και η Γιουβέντους που είχε δώσει Ζινεντίν Ζιντάν και Φιλίπο Ιντσάγκι, για να φέρει Τζίτζι Μπουφόν, Λιλιάν Τιράμ και Πάβελ Νέντβεντ.

Η Ρόμα είχε κάνει έναν καταπληκτικό 1ο γύρο και τερμάτισε πρώτη, ενώ η Γιουβέντους μετά το κακό της ξεκίνημα συνήλθε τελικά και άρχισε να κυνηγάει την πρωτοπόρο Ρόμα και τη 2η Ίντερ. Στο 2ο γύρο οι ομάδες είχαν αρκετές απώλειες και ανακατατάξεις και η τελευταία αγωνιστική έφερνε και τις τρεις ομάδες σε εκτός έδρας αγώνες.

Η Ίντερ ήταν στην κορυφή με 69 βαθμούς, η Γιουβέντους είχε 68 και η Ρόμα 67. Οι «τζιαλορόσι» αν και πρωταθλητές την περασμένη σεζόν είχαν μείνει λίγο πίσω και δεν είχαν ελπίδες, αν και έκαναν το χρέος τους και νίκησαν στην έδρα της Τορίνο. Ήθελαν, όμως, «γκέλα» και της Ίντερ και της Γιουβέντους.

Ο Μαρσέλο Λίπι πριν από αυτή την τελευταία αγωνιστική δήλωνε πως… θαύματα δεν γίνονται, αφού στην Ιταλία γινόταν μεγάλη συζήτηση για την αποφασιστικότητα της Ίντερ να πάρει τον πρώτο τίτλο της μετά το 1989 αλλά και την πιθανότητα η Λάτσιο, που δεν έτρεφε φιλικά αισθήματα προς τη Γιουβέντους αλλά το αντίθετο, να μην δυσκολέψει ιδιαίτερα τους αστέρες της ομάδας του Έκτορ Ραούλ Κούπερ. Μάλιστα στις κερκίδες του «Ολίμπικο» ήταν μαζί οπαδοί των «λατσιάλι» και της Ίντερ που ήταν έτοιμη να πανηγυρίσουν. Στο γεγονός ότι σε ενδεχόμενη «γκέλα» της Ίντερ θα μπορούσε να πάρει ένα ακόμα πρωτάθλημα η Ρόμα, οι οπαδοί της Λάτσιο έβγαζαν… σπυριά και ήταν έτοιμοι ακόμα και να απαιτήσουν  ήττα της ομάδας τους, λένε όσοι έζησαν εκείνη την εποχή στη Ρώμη.

Πολλοί οπαδοί των τριών ομάδων έκαναν το ταξίδι ώστε να δουν από κοντά τις ομάδες τους, με τον Καπέλο να δηλώνει: «Ξέρω πώς θα τελειώσει, θα κερδίσουν κι οι τρεις».

Τρεζεγκέ και ντελ Πιέρο καθαρίζουν το παιχνίδι από πολύ νωρίς για τη Γιούβε, ενώ η Ίντερ προηγείται με τον Βιέρι για να ισοφαριστεί από τον Πομπόρκσι. Ο Ντι Μπιάτζιο έγραψε το 1-2 αλλά ο Πομπόρσκι ισοφάρισε σε 2-2. Το ημίχρονο βρήκε τη Ρόμα στο 0-0 και τη Γιούβε να ελπίζει. Οι ελπίδες των οπαδών της έγιναν πανηγύρια όταν ο Ντιέγκο Σιμεόνε έκανε το 3-2 (και δεν το πανηγύρισε) και το όνειρο έγινε πραγματικότητα με τον Σιμόνε Ιντζάγκι να κάνει το 4-2 (και ενώ η Ρόμα είχε κάνει το 0-1 με τον Κασάνο). Η Ίντερ που πριν τους αγώνες είχε το πρωτάθλημα στα χέρια της κατέληξε τρίτη και το πρωτάθλημα πήγε στο Τορίνο.

Ο Μοράτι δεν το πίστευε. Ο Ρονάλντο έκλαιγε και ο Μάρκο Ματεράτσι έβριζε τους παίκτες της Λάτσιο, θυμίζοντάς τους το πρωτάθλημα του 2000 που η Περούτζια στην οποία αγωνιζόταν είχε δώσει το πρωτάθλημα στην Λάτσιο καθώς η Γιουβέντους δεν την κέρδισε. «Πριν δύο χρόνια στην Περούτζια μας κοροϊδεύατε, τώρα κλαίτε» έλεγε ο Αντόνιο Κόντε.

Το πιο συγκλονιστικό τέλος στο Campionato εδώ και πολλά, πολλά χρόνια…

Τα κλάματα των παικτών της Ίντερ εκείνη την 5η Μαΐου, είναι ακόμα και σήμερα αιτία για πειράγματα και τρολάρισμα από τους Γιουβεντίνους. Ακόμα και από τον Μπουφόν που κράταγε σε παλαιότερους πανηγυρισμούς και σχετικό πανό…

Όταν η Ιντερ έχασε το πρωτάθλημα από την αδιάφορη Λάτσιο