Menu

1961, η Σφαγή του Παρισιού

1961, η Σφαγή του Παρισιού

Σαν σήμερα, 17 Οκτώβρη 1961, η γαλλική αστυνομία, με διοικητή τον Μορίς Παπόν, πρώην συνεργάτη των ναζί, στέλεχος του καθεστώτος Βισί στην διάρκεια της κατοχής, πραγματοποιεί οργανωμένη δολοφονική επίθεση κατά μεγάλης διαδήλωσης 30.000 Γαλλοαλγερινών που διαμαρτύρονταν για τα εγκλήματα του γαλλικού ιμπεριαλισμού στην Αλγερία και σε όλη την Αφρική.

Ακολουθεί πραγματική σφαγή. Η αστυνομία πυροβολεί πάνω στους διαδηλωτές, άλλοι ξυλοκοπούνται μέχρι θανάτου, άλλοι ρίχνονται μισοπεθαμένοι στο Σηκουάνα και πνίγονται. Κορμιά έπεφταν στον δρόμο από τα χτυπήματα, άνθρωποι έτρεχαν πανικόβλητοι να κρυφτούν, παγίδες θανάτου στήνονταν στις εξόδους του μετρό, όπου η αστυνομία εγκλώβιζε τον κόσμο και τον χτυπούσε μέχρι θανάτου. Κάθε λογής αιματοβαμμένα αντικείμενα, ξέμειναν στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας. Την επόμενη μέρα, ο Σηκουάνας άρχισε να ξεβράζει πτώματα Αλγερινών, θύματα των πογκρόμ της προηγούμενης νύχτας.

Δεκάδες συλληφθέντες δολοφονήθηκαν την νύχτα στο προαύλιο της Αστυνομικής διοίκησης, ενώ οι δολοφονίες συνεχίστηκαν και τις επόμενες ημέρες. Ο απολογισμός ήταν 200-300 νεκροί, η μεγαλύτερη μαζική δολοφονία της αστυνομίας στην Δύση μετά τον πόλεμο. Την επόμενη μέρα η σφαγή “εξαφανίζεται” από τα ΜΜΕ, τα οποία κάνουν λόγο για “μικρές ταραχές” και λίγους τραυματίες, ενώ οι αρχές κάνουν λόγο για… δύο νεκρούς. Ακολούθησε οργανωμένη επιχείρηση συγκάλυψης από κυβερνήσεις, ΜΜΕ κλπ/ που για δεκαετίες αρνούνταν την σφαγή εκατοντάδων ανθρώπων μέσα στο Παρίσι το 1961. Για πολλά χρόνια κανείς δεν μιλούσε για την σφαγή.

Χρειάστηκε να περάσουν πάνω από τρεις δεκαετίες για να έρθει “η Σφαγή του Παρισιού” στην δημοσιότητα, στα πλαίσια της δίκης του Παπόν το 1998, που καταδικάστηκε σε 10 χρόνια φυλακή, εξέτισε τρία, αποφυλακίστηκε (για… λόγους υγείας) και συνέχισε την ζωή του στα περίχωρα του Παρισιού…