Menu

Ο ΠΑΣ, ο Ολυμπιακός και… ο Ολυμπιακός Ιωαννίνων

Ο ΠΑΣ, ο Ολυμπιακός και… ο Ολυμπιακός Ιωαννίνων

Ο ΠΑΣ Γιάννινα επιστρέφει στους «Ζωσιμάδες» αντιμετωπίζοντας τον Ολυμπιακό την Κυριακή (20:30). Πέρυσι ήρθαν ισόπαλοι 1-1 ενώ ο Ολυμπιακός είχε νικήσει στα προηγούμενα δύο τον ΠΑΣ Γιάννινα, αφού στην τελευταία αγωνιστική του 2017-18 είχε ηττηθεί με 3-0 στα Γιάννενα. Αυτή είναι η μοναδική νίκη του ΠΑΣ στα τελευταία δέκα, με τον Ολυμπιακό να έχει νικήσει στα άλλα οκτώ. Στα Γιάννενα έχουν φέρει μονάχα μια ισοπαλία στα τελευταία εννέα: την περσινή, με πέντε από αυτά να τα έχει κερδίσει ο Ολυμπιακός και τρία ο ΠΑΣ Γιάννινα. Συνολικά η παράδοση είναι 7-11-32 και, με γηπεδούχο τον ΠΑΣ, 7-7-11.

Το όνομα «Ολυμπιακός» δεν είναι… ξένο στην περιοχή. Το πρώτο αθλητικό σωματείο που ιδρύθηκε στα Γιάννινα ήταν το 1918 ο Ηρακλής με τμήματα ποδοσφαίρου, μαντολινάτας και χορωδίας. Το 1925 το ποδοσφαιρικό του τμήμα αποσπάστηκε και ιδρύθηκε ο Πύρρος που έδρασε μέχρι το 1932.

Και το 1927 ιδρύθηκε ο Ολυμπιακός Ιωαννίνων (σ.σ. κεντρική φωτό, πηγή αυτής το zsgiannina.gr), με χρώματα το κόκκινο και το άσπρο και δραστηριοποιήθηκε μέχρι το 1932, δηλαδή μέχρι τη χρονιά που ενώθηκαν όλα τα σωματεία της πόλης για να ιδρύσουν τον ΠΑΣ Αβέρωφ. Τότε οι ομάδες της περιοχής Πύρρος, Ολυμπιακός, Ατρόμητος και Νίκη συγχωνεύθηκαν και δημιουργήθηκε μια νέα ομάδα με το όνομα Πανηπειρωτικός Αθλητικός Σύλλογος Αβέρωφ, προς τιμήν του μεγάλου εθνικού ευεργέτη Γεωργίου Αβέρωφ, μεγάλου τέκνου της Ηπείρου.

Ο σύλλογος ονομάσθηκε έτσι (ΠΑΣ) διότι στις τάξεις του υπήρχαν ποδοσφαιριστές και αθλητές σχεδόν από όλη την Ήπειρο, την Άρτα, την Πρέβεζα.

Και, το 1966 καθιερώθηκε το ημιεπαγγελματικό ποδόσφαιρο. Τη χρονιά αυτή επέρχεται, μοιραία, το τέλος της μεγάλης πορείας των ιστορικών ομάδων της πόλης ως ερασιτεχνικών Σωματείων και ιδρύεται ο ΠΑΣ Γιάννινα (όπως και το Μπιζάνι) ενώ έκλεισε ο κύκλος δράσης του ΠΑΣ Αβέρωφ.


Δημοσιεύτηκε στη «Δημοκρατική Φωνή» στις 16/10/2021